Τι αναζητούν οι άνθρωποι στο έτερόν τους ήμισυ; Τον εαυτό τους, όπως φαίνεται με τα ζευγάρια ανθρώπων που μοιάζουν μεταξύ τους να έχουν εμπνεύσει ένα νέο όρο γνωριμιών: «doppelbangers».
Ο όρος -μια παραλλαγή του «doppelgänger», της γερμανικής λέξης για τον σχεδόν πανομοιότυπο σωσία- εμφανίστηκε αρχικά στην κοινότητα LGBTQ, σύμφωνα με το Cosmopolitan αλλά η Daily Mail εντόπισε πολλά παραδείγματα σε ζευγάρια διασήμων με παραδόξως αρκετά όμοια χαρακτηριστικά.
Η υποψήφια για Όσκαρ Κρίστεν Στιούαρτ με την αρραβωνιαστικιά της, Ντύλαν Μάιερ είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα «doppelbangers» καθώς τα μαλλιά και το σώμα τους είναι σχεδόν ίδια.
Την ίδια στιγμή, κι άλλα διάσημα ζευγάρια όπως η Κόρτνεϊ Κοξ με τον Τζόνι Μακντέιντ των Snow Patrol, ο Μπένεντικτ Κάμπερμπατς με την Σόφι Χάντερ καθώς και οι Τζάστιν Τίμπερλεϊκ και Τζέσικα Μπιλ, εμπίπτουν επίσης στην κατηγορία, έχοντας παρόμοιο σωματότυπο και χαρακτηριστικά προσώπου.
Τα πρόσωπα των Τομ Μπρέιντι και της συζύγου του, σουπερμόντελ Ζιζέλ Μπούντχεν μοιάζουν επίσης, όπως τα ιδιαίτερα φρύδια και καστανά μαλλιά των Κίρα Νάιτλι και του συζύγου της, Τζέιμς Ράιτον.
Και όπως φαίνεται, υπάρχει επιστημονικά «εξήγηση» όταν κάποιος έλκεται από δικά του χαρακτηριστικά σε κάποιον άλλο.
Νορβηγοί επιστήμονες των Πανεπιστημίων του Όσλο και Τρόμσο πραγματοποίησαν έρευνα το 2013, όπου παρουσίασαν στους συμμετέχοντες διαφοροποιήσεις στο πρόσωπο του συντρόφου τους και τους ζήτησαν να προσδιορίσουν ποια εκδοχή βρίσκουν περισσότερο ελκυστική.
«Οι συμμετέχοντες προτίμησαν ξεκάθαρα μια μορφολογία βασισμένη στον εαυτό τους (δηλαδή το πρόσωπο του συντρόφου τους με ένα μικρό μέρος του δικού τους προσώπου μπλεγμένο σε αυτό) από άλλες εικόνες», σύμφωνα με τους ερευνητές.
Την ίδια στιγμή, παρόμοια έρευνα του 2008 στην Ουγγαρία διαπίστωσε ότι πολλοί αναζητούν έναν σύντροφο που μοιάζει με μέλος της οικογένειάς τους.
Διαπιστώθηκε ότι οι γυναίκες τείνουν προς άντρες των οποίων τα πρόσωπα έμοιαζαν με του πατέρα τους και οι άνδρες είχαν περισσότερες πιθανότητες να έχουν σχέσεις με γυναίκες που έμοιαζαν με τις μητέρες τους.
Ωστόσο η θεωρία που υπήρχε κάποτε ότι τα παντρεμένα ζευγάρια αρχίζουν να μοιάζουν μεταξύ τους μετά από χρόνια -η οποία προήλθε από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν το 1987- καταρρίφθηκε πρόσφατα από έρευνα του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ, το 2020.