Δεν είναι λίγες οι πόλεις και οι πολιτείες που αγωνίζονται να καλύψουν τα ραντεβού εν μέσω πολύ χαμηλής προσέλευσης του κόσμου.
Υπό αυτές τις συνθήκες, οι τοπικές αρχές κόντρα σε διακριτικότητες, κατηχήσεις και λογής προφάσεις, βάζουν στο τραπέζι τον παράγοντα «κίνητρο», αγιάζοντας τα μέτρα για τον σκοπό: Τον εμβολιασμό του κόσμου.
Το Νιου Τζέρσεϊ κατέφυγε στο «δόση και μπίρα». Ο κυβερνήτηςη Φιλ Μέρφι αακοίνωσε χθες, Δευτέρα πως οι πολίτες άνω των 21 χρόνων που κάνουν τουλάχιστον την πρώτη τους δόση τον Μάιο, θα έχουν δωρεάν μπίρα με την επίδειξη της κάρτας εμβολιασμού σε μια από τις ζυθοποιίες της πολιτείας που συμμετέχουν στο πρόγραμμα.
Ανάλογη πρωτοβουλία πήρε και το Κονέκτικατ που προσφέρει στους πολίτες που έχουν κάνει τουλάχιστον τη μία δόση του εμβολίου, δωρεάν ποτό, αλκοολούχο ή μη, σε όλεςτις συμμετέχουσες επιχειρήσεις εστίασης της πολιτείας.
Το Ντιτρόιτ δινει προπληρωμένες κάρτες 50 δολαρίων σε όποιον μεταφέρει έναν κάτοικο σε εμβολιαστικό κέντρο. Μάλιστα, δεν υπάρχει όριο στο ποσό που μπορεί να κερδίσουν οι... επίδοξοι οδηγοί - αν και όποιος ξεπεράσει τα 600 δολάρια, θα πρέπει να συμπληρώσει ειδική φόρμα.
Από την άλλη, το Μέριλαντ δελεάζει τους πολιτειαούς υπαλλήλους του με... ζεστό χρήμα: 100 δολάρια για το εμβόλιο.
«Κίνητρα όπως αυτά είναι άλλος ένας τρόπος να ενισχύσουμε τη σπουδαιότητα του εμβολιασμού. Και ενθαρρύνουμε απολύτως τις επιχειρήσεις στην πολιτεία να εξετάσουν το ενδεχόμενο κινήτρων στους εργαζομένους τους» αναφέρει ο κυβερνήτης του Μέριλαντ, Λάρι Χόγκαν, συμπληρώνοντας: «Τα εμβόλια αυτά είναι ασφαλή και αποτελεσματικά, είναι δωρεάν και διαθέσιμα με ή χωρίς ραντεβού».
«Καρότο αντί μαστίγιο»
Η στρατηγική τού κινήτρου μοιάζει επιτακτική στην περίπτωση πολλών περιοχών των Ηνωμένων Πολιτειών καθώς οι υγειονομικές αρχές αναγνωρίζουν πως είναι απίθανο να επιτευχθεί ανοσία της αγέλης αν δεν έχει εμβολιαστεί προηγουμένως επαρκής αριθμός Αμερικανών.
Αποτελεί, επίσης, την υπενθύμιση ενός εντσικτώδους δισταγμού των ανθρώπων απέναντι στα εμβόλια.
«Ως άνθρωποι συχνά ανταποκρινόμαστε καλύτερα στο καρότο αντί στο μαστίγιο» επιβεβαιώνει η δρ Μέγκαν Ράνεϊ, γιατρός με ειδίκευση στη δημόσια υγεία στο πανεπιστήμιο Μπράουν του Ρόουντ Άιλαντ.
Όπως εξηγεί η ίδια, οι εκστρατείες εμβολιασμού είναι αποτελεσματικότερες όταν χρησιμοποιείται μια γλώσσα που δεν υπονοεί καθήκον, υποχρέωση ή επιτακτικότητα.
Από την άλλη, ο Άρθουρ Κάπλαν, καθηγητής ιατρικής ηθικής στη σχολή Ιατρικής του πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, αμφισβητεί την αποτελεσματικότητα των προγραμμάτων κινήτρων.
«Νομίζω πως η αντίσταση και η διστακτικότητα ενισχύονται όταν είσαι σε θέση να λύνεις το πρόβλημα με κίνητρο τα 100δόλαρα ή κάτι ανάλογο» εξηγεί.
Με πληροφορίες από New York Times