O κορωναϊός θα φέρει το τέλος της χειραψίας όπως τη ξέρουμε, αν ο δρ. Άντονι Φαούτσι δει την πρόταση του να κερδίζει έδαφος.
Ο διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργιών και Λοιμωδών Νόσων, ένας από τους κορυφαίους ειδικούς στον αγώνα κατά της πανδημίας στις ΗΠΑ, δήλωσε σε podcast της Wall Street Journal ότι όταν η χώρα αρχίζει να χαλαρώνει τους περιορισμούς, ορισμένες συμπεριφορές πρέπει να αλλάξουν.
«Όταν επιστρέφεις, δεν το κάνεις με τη μία», δήλωσε o Φαούτσι, μιλώντας για το πώς μπορεί να μοιάζει η ζωή, όταν τελικά αρχίσει να επιστρέφει στο φυσιολογικό. «Ποια είναι τα πράγματα που θα μπορούσατε ακόμα να κάνετε και να πλησιάζουν στο κανονικό; Ένα από αυτά θα είναι το υποχρεωτικό και σχολαστικό πλύσιμο των χεριών. Το άλλο είναι ότι δεν θα θα κάνετε χειραψία».
«Δεν νομίζω ότι θα πρέπει ποτέ ξανά να κάνουμε χειραψία, για να είμαι ειλικρινής μαζί σας. Θα ήταν καλό όχι μόνο για να αποφευχθεί η νόσος του κορωνοϊού. Θα μειώσει δραματικά τα κρούσματα γρίπης στη χώρα», πρόσθεσε.
Μιλώντας για τα βήματα προς τη χαλάρωση των μέτρων, ο Φαούτσι είπε: «Δεν είναι σαν να ανάβουμε και να σβήνουμε το φως, είναι ένα σταδιακό βήμα για να γίνει άρση σε ορισμένους από τους περιορισμούς και να προσπαθήσουμε να αποκαταστήσουμε την κοινωνία πίσω στο φυσιολογικό».
Η πρόταση του Φαούτσι για τη χειραψία προκάλεσε αίσθηση και σήμερα ρωτήθηκε ξανά αν πραγματικά το εννοούσε. «Σε έναν ιδανικό κόσμο, όταν έχεις να κάνει με την κρίση που βιώνουμε τώρα, το να γνωρίζεις τι κάνουν τα χέρια ή τα χέρια στο πρόσωπο, αυτό θα ήταν κάτι που μακάρι να μπορούσαμε να κάνουμε. Αλλά δεν πιστεύω πως θα γίνει», είπε στο Today και πρόσθεσε πως το είπε σχετικά σοβαρά αλλά πιστεύοντας πως αυτό δεν θα μπορέσει να γίνει.
«Νομίζω ότι αρχικά οι άνθρωποι πρόκειται να το ελαττώσουν. Πιστεύω ότι ο ιός αυτός αύξησε πραγματικά την ευαισθητοποίηση για το πώς οι ασθένειες εξαπλώνονται και τους κινδύνους που συνδέονται με αυτό», δήλωσε για το ίδιο θέμα στο TODAY, ο Daniel Z. Lieberman, καθηγητής ψυχιατρικής και συμπεριφοριστικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο George Washington στην Ουάσινγκτον.
Ο καθηγητής πιστεύει ότι στο άμεσο μέλλον, οποιοσδήποτε επιχειρεί να τείνει το χέρι του, θα βλέπει να αποφεύγουν οι άλλοι να το κάνουν. «Ο άνθρωπος που τείνει το χέρι του είναι σχεδόν σαν καπνιστής. Κάνει κάτι που σήμερα απαγορεύεται κοινωνικά», είπε.