DW: Γίνεται η Γερμανία εμπόλεμο μέρος στέλνοντας Leopard στην Ουκρανία;

Leopard Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

Στο ερώτημα εάν η Γερμανία εμπλέκεται στον πόλεμο στην Ουκρανία, με την απόφαση να στείλει Leopard για την υποστήριξη των δυνάμεων του Κιέβου, επιχειρεί να απαντήσει η Deutsche Welle. 

Μόλις ανακοινώθηκε η απόφαση του Βερολίνου να στείλει βαρέα άρματα μάχης Leopard 2 στην Ουκρανία, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, έσπευσε να προειδοποιήσει: «Όλα όσα κάνει η δυτική συμμαχία και οι πρωτεύουσες σε Ευρώπη και ΗΠΑ εκλαμβάνονται από τη Μόσχα ως άμεση εμπλοκή στον πόλεμο».

Τι προβλέπει η Χάρτα του ΟΗΕ

Αυτό για το οποίο κατηγορεί η Μόσχα τη Δύση είναι όσα ήθελε να αποφύγει εδώ και καιρό ο Όλαφ Σολτς. 

«Δεν πρέπει να οδηγηθούμε σε έναν πόλεμο ΝΑΤΟ-Ρωσίας» ανέφερε ο Γερμανός καγκελάριος τονίζοντας ότι η χώρα του δεν θα γίνει σε καμία περίπτωση εμπόλεμο μέρος.

Ειδικοί στο διεθνές δίκαιο συμφωνούν με τον Όλαφ Σολτς, αναφέρει η Deutsche Welle. Η Χάρτα του ΟΗΕ προβλέπει ότι κάθε κράτος οφείλει να απέχει από οποιαδήποτε απειλή ή χρήση βίας που στρέφεται κατά της εδαφικής ακεραιότητας και ανεξαρτησίας άλλης χώρας-μέλους. 

Η Ρωσία παραβίασε αυτό τον κανόνα εισβάλοντας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022. Σε μια τέτοια περίπτωση, κάθε χώρα έχει δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό της, ατομικά ή συλλογικά, με βάση τη Χάρτα του ΟΗΕ. 

Αποστολή Leopard: Δεν γίνεται διάκριση στο είδος των βαρέων όπλων 

Αυτό σημαίνει επίσης ότι τρίτα κράτη μπορούν να προμηθεύσουν με όπλα τη χώρα που δέχεται επίθεση, ή να ξεκινήσουν εκπαιδευτικές αποστολές. Δεν γίνεται διάκριση ως προς το είδος των βαρέων όπλων

Νόμιμη θα ήταν ακόμη και η αποστολή στην Ουκρανία ενόπλων δυνάμεων από άλλες χώρες, σύμφωνα με τον διεθνολόγο Μάρκους Κραγέφσκι από το πανεπιστήμιο του Ερλάνγκεν-Νυρεμβέργης. «Κάθε επίθεση που εξαπολύει η Ρωσία στην Ουκρανία αποτελεί συνέχεια της παραβίασης του διεθνούς δικαίου. Η Ρωσία θα συμπεριφερθεί σύμφωνα με όσα ορίζει το διεθνές δίκαιο μόνο αν αποσύρει τα στρατεύματά της εκτός ουκρανικών συνόρων», επεσήμανε ο ίδιος. 

Κάτι τέτοιο δεν διαφαίνεται προς το παρόν. Αντίθετα, ειδικοί σε θέματα διεθνούς δικαίου, όπως ο Ρόντεριχ Κίζεβετερ από τους Χριστανιοδημοκράτες, αναμένουν νέα μεγάλη επίθεση των Ρώσων την άνοιξη. 

«Η Ρωσία χρησιμοποίησε τον χειμώνα για να προωθήσει την επιστράτευση και την εκπαίδευση Ρώσων στρατιωτών και να ενισχύσει τις προμήθειες πυρομαχικών υλών. Η Ουκρανία δεν έχει καταφέρει ακόμη να καλύψει τις υλικές απώλειες που έχει υποστεί», εκτίμησε ο Κίζεβετερ, θεωρώντας απαραίτητη τη μετάβαση σε μοντέλα αρμάτων δυτικού τύπου. 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ