Με μια πιθανή έλλειψη νερού λόγω του κορωνοϊού απειλούνται οι κάτοικοι της Ιορδανίας.
Μεγάλα τμήματα ερήμου, βουνά χωρίς ίχνος πράσινου, ξηρός αέρας. Είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα της Ιορδανίας. Μιας χώρας που μαζί με πολλές άλλες υποφέρει από ανυδρία. Τον περασμένο Μάρτιο διακεκριμένη εταιρεία που ειδικεύεται σε αναλύσεις δεδομένων, χτύπησε τον κώδωνα κινδύνου. Λόγω της πανδημίας κορωνοϊού και των κανόνων υγιεινής που έχει συστήσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας η Ιορδανία καταναλώνει 40% περισσότερο νερό από ότι παλαιότερα. Είναι όμως πράγματι έτσι;
Ο κόσμος κατανάλωνε στο σπίτι περισσότερο νερό
Η Σούζαν Κιλάνι είναι υδρολόγος και επί χρόνια σύμβουλος της ιορδανικής κυβέρνησης σε θέματα διαχείρισης νερού. «Εάν λόγω της πανδημίας η κατανάλωση νερού σε ολόκληρη τη χώρα αυξήθηκε κατά 40%, δεν είμαι σε θέση να το ξέρω. Στα νοικοκυριά ίσως να ήταν έτσι για ένα διάστημα, επειδή ο κόσμος από φόβο έπλενε φρούτα και λαχανικά πιο καλά και χρησιμοποιούσε περισσότερο νερό για την προσωπική του υγιεινή, αλλά αυτό δεν ξέρω εάν αποτυπώνεται στο 40%». Η ίδια λέει ότι ζει σε συνοικία του Αμμάν, στην οποία η ζήτηση για νερό είναι πολύ μεγάλη.
Κατά τη διάρκεια της κρίσιμης φάσης της πανδημίας δεν άκουσε παράπονα για έλλειψη νερού, τα οποία συνήθως ακούγονται πάντα την εποχή του Ραμαζανιού.
Το πρόβλημα είναι πιο σύνθετο όμως, σύμφωνα με τον Ντουρέιντ Γκαργκούρ, ο οποίος είναι επίσης εμπειρογνώμων σε θέματα νερού στην Ιορδανία. Όπως λέει, το τέλος του Ραμαζανιού συνέπεσε με την περίοδο που η κυβέρνηση είχε επιβάλει αυστηρά μέτρα εγκλεισμού. Οι άνθρωποι έμειναν στο σπίτι τους και κατανάλωσαν περισσότερο νερό από ότι σε άλλη περίοδο. Αλλά συνολικά η κατανάλωση νερού από το ξέσπασμα της πανδημίας μειώθηκε. Και εξηγεί το γιατί.
«Νερό μόνο για 2 εκ. κατοίκους»
«Μερικοί τομείς της οικονομίας, όπως ο τουρισμός, που κατανάλωνε πολύ νερό, έχουν καταρρεύσει. Έτσι εξοικονομήθηκε νερό για τα νοικοκυριά. Επιπλέον λόγω του κορωνοϊού άλλοι τομείς της οικονομίας, όπως η οικοδομή και η οδοποιία, ή πρότζεκτ στη βιομηχανία, σταμάτησαν. Γι' αυτό τον λόγο δεν διαπιστώσαμε αύξηση στην κατανάλωση νερού. Με άλλα λόγια, τα αποθέματα νερού της Ιορδανίας μάλλον σταθεροποιήθηκαν κάπως. Αλλά γενικά η χώρα έχει πρόβλημα ύδρευσης. Τα περασμένα 70 χρόνια λόγω πολέμου στην περιοχή, δέχθηκε πολλούς Παλαιστίνιους πρόσφυγες, και τελευταία χιλιάδες Σύρους. Όλοι αυτοί χρειάζονται νερό».
Η Ιορδανία προσπαθεί να ικανοποιήσει τις ανάγκες με τη χρήση, για παράδειγμα, εγκαταστάσεων αφαλάτωσης. Παρόλα αυτά ο Ντουρέιντ Γκαργκούρ είναι ανήσυχος. «Οι υδάτινες πηγές στερεύουν και ο αριθμός του πληθυσμού αυξάνεται. Στην Ιορδανία ζουν σήμερα 11 εκ., την ώρα που τα αποθέματα νερού επαρκούν για 2 εκ. Πρόκειται για μια μεγάλη πρόκληση στον τρόπο διαχείρισης του νερού».
Με πληροφορίες από Deutsche Welle