Οι επαφές με την AstraZeneca θα συνεχιστούν ξεκαθάρισε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Ερίκ Μαμέρ τονίζοντας ότι η Επιτροπή θα εξακολουθήσει να έχει συνεργασία με την εταιρεία για να λυθούν τα προβλήματα.
Επανέλαβε δε, ότι έχει ζητηθεί γραπτώς από την AstraZeneca να δημοσιοποιηθεί το συμβόλαιο που έχει υπογραφεί και το ζήτημα «βρίσκεται υπό συζήτηση».
Η εταιρεία παραγωγής εμβολίων κατά του κορωνοϊού με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο και η ΕΕ δεσμεύτηκαν ότι θα συνεργαστούν για την επίλυση μιας πικρής διαμάχης με αφορμή τις ελλείψεις εφοδιασμού στο ευρωπαϊκό μπλοκ.
Η AstraZeneca συμφώνησε να παραδώσει εκατομμύρια δόσεις από τον Ιανουάριο ως τον Μάρτιο, αλλά στη συνέχεια είπε θα παραδώσει πολύ λιγότερες δόσεις. Κατηγόρησε δε για τα προβλήματα παραγωγής τα ευρωπαϊκά εργοστάσια.
Η ΕΕ από την πλευρά της ζητά από την εταιρεία να αλλάξει τις δόσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο και να τις παραδώσει στα κράτη- μέλη.
Η βρετανική κυβέρνηση από την πλευρά της, δήλωσε ότι «δεν θα υπάρξει διακοπή» στον εφοδιασμό της.
Η ΕΕ υπέγραψε συμφωνία με την AstraZeneca τον Αύγουστο για 300 εκατομμύρια δόσεις, με δυνατότητα 100 εκατομμυρίων επιπλέον, αλλά η βρετανική-σουηδική εταιρεία ανέφερε καθυστερήσεις στην παραγωγή σε εργοστάσια σε Ολλανδία και Βέλγιο.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της AstraZeneca, Pascal Soriot, δήλωσε ότι η παραγωγή ήταν «βασικά δύο μήνες πίσω από εκεί που θέλαμε να είμαστε».
Τα εργοστάσια στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν αντιμετώπισαν προβλήματα.
Την Πέμπτη, ο επιστημονικός σύμβουλος της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου Sir Jeremy Farrar σύστησε την καταπολέμηση του εθνικισμού στο θέμα των εμβολίων, λέγοντας «ότι όλα αυτά δεν εξυπηρετούν κανέναν στη μάχη για την προμήθεια των εμβολίων».
Η σύμβαση δε, μεταξύ της ΕΕ και της AstraZeneca περιέχει ρήτρα εμπιστευτικότητας αλλά η ΕΕ ζήτησε από την εταιρεία να δημοσιοποιήσει τις λεπτομέρειες.
Η ΕΕ αναφέρει ότι το έλλειμμα είναι μεγαλύτερο από ό, τι προτάθηκε σε προηγούμενες εκθέσεις. Αντί να λάβει περίπου 100 εκατομμύρια δόσεις πριν από το τέλος Μαρτίου, περιμένει τώρα 25 εκατομμύρια, δήλωσε αξιωματούχος την Τετάρτη.
Το εμβόλιο AstraZeneca, που αναπτύχθηκε με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, δεν έχει ακόμη εγκριθεί από την ΕΕ, αν και αυτό αναμένεται την Παρασκευή.
Την ίδια ώρα η ΕΕ έχει επικριθεί για την αργή διάθεση εμβολίων για τον πληθυσμό των περίπου 450 εκατομμυρίων πολιτών της.
Ποια είναι τα προβλήματα εφοδιασμού;
Η ΕΕ ήλπιζε ότι, μόλις δοθεί η έγκριση, η παράδοση θα ξεκινήσει αμέσως, με περίπου 80 με 100 εκατομμύρια δόσεις να φτάσουν στα 27 μέλη της ΕΕ μέχρι τον Μάρτιο.
Ωστόσο, οι καθυστερήσεις που ανέφερε η AstraZeneca έχουν εξαλείψει κάθε τέτοια προσδοκία.
Η Ιταλία ήταν μεταξύ των χωρών που απείλησαν με μηνύσεις για τις καθυστερήσεις.
Αξιωματούχοι δεν έχουν επιβεβαιώσει δημοσίως πόσο μεγάλο θα είναι το έλλειμμα, αλλά το πρακτορείο ειδήσεων Reuters ανέφερε ότι οι παραδόσεις θα μειωθούν στα 31 εκατομμύρια το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους.
Η ΕΕ έχει επίσης παραγγείλει 2,3 δισεκατομμύρια δόσεις εμβολίων από τέσσερις άλλες εταιρείες, εκ των οποίων έχουν εγκριθεί μόνο αυτές της Pfizer / BioNTech (600 εκατομμύρια) και της Moderna (160 εκατομμύρια).
Η Pfizer δεν μπόρεσε να παράσχει τα 12,5 εκατομμύρια εμβόλια που υποσχέθηκε στην ΕΕ έως το τέλος του 2020, λέγοντας ότι καθυστέρησε τις αποστολές για τις επόμενες εβδομάδες λόγω των εργασιών για την αύξηση της ικανότητας παραγωγής στο βελγικό εργοστάσιο επεξεργασίας.
Ως αποτέλεσμα των καθυστερήσεων, Ισπανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η περιοχή της Μαδρίτης σταμάτησε σχεδόν όλους τους εμβολιασμούς για δύο εβδομάδες και απειλήθηκαν επίσης οι προμήθειες στην Καταλονία.
Η ΕΕ έχει προειδοποιήσει ότι θα περιορίσει τις εξαγωγές εμβολίων που πραγματοποιούνται εντός του μπλοκ για να αντιμετωπίσει το έλλειμμα.
Έρευνα από βελγικές αρχές
Την ίδια ώρα οι βελγικές ρυθμιστικές αρχές ξεκίνησαν έρευνα για τον τόπο παραγωγής εμβολίων κατά του κορωνοϊoύ της AstraZeneca κοντά στις Βρυξέλλες, κατόπιν αιτήματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σε κλιμάκωση της διαμάχης για τις ελλείψεις εντός της ΕΕ.
Μία πρώτη επίσκεψη αξιωματούχων του βελγικού ομοσπονδιακού οργανισμού φαρμάκων ολοκληρώθηκε την Τετάρτη στην τοποθεσία στο Σενέφε της Χαϊνάουτ, ανέφερε το υπουργείο Υγείας στο Βέλγιο.
Δείγματα και αρχεία ελήφθησαν από το εργοστάσιο και αναμένεται περαιτέρω επιθεώρηση της εγκατάστασης τις επόμενες ημέρες.
Η έρευνα ζητήθηκε από το εκτελεστικό τμήμα της ΕΕ λόγω αμφιβολιών σχετικά με την εξήγηση της AstraZeneca για το έλλειμμα στην παράδοση εμβολίων στην ΕΕ.
Η αγγλο-σουηδική εταιρεία δήλωσε ότι θα είναι σε θέση να παραδώσει στα κράτη μέλη της ΕΕ μόνο το 25% περίπου των 100 εκατομμυρίων δόσεων που αναμένονται μέχρι τα τέλη Μαρτίου λόγω ενός προβλήματος παραγωγής στο βελγικό εργοστάσιο που ανήκει στη γαλλική εταιρεία βιοεπιστημών Novasep.
Ταυτόχρονα, η AstraZeneca έχει διαβεβαιώσει την Downing Street ότι θα είναι σε θέση να παράγει 2 εκατομμύρια δόσεις την εβδομάδα στο Ηνωμένο Βασίλειο, προκειμένου να εκπληρώσει την παραγγελία της. Το εμβόλιο εγκρίθηκε από τη βρετανική ρυθμιστική αρχή τον Δεκέμβριο.
Η επιτροπή αμφισβήτησε την εξήγηση της εταιρείας για το αναμενόμενο έλλειμμα στις παραδόσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση και θέλει να μάθει εάν οι δόσεις που παράγονται στο έδαφος της ΕΕ έχουν μεταφερθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο τις τελευταίες εβδομάδες.
Ο διευθύνων σύμβουλος της AstraZeneca, Pascal Soriot, δήλωσε ότι ήταν υποχρεωμένος να εκπληρώσει την παραγγελία της βρετανικής κυβέρνησης για 100 εκατομμύρια δόσεις από την παραγωγή με έδρα τη Βρετανία.
«Η συμφωνία του Ηνωμένου Βασιλείου επιτεύχθηκε τον Ιούνιο, τρεις μήνες πριν από την ευρωπαϊκή», είπε σε συνέντευξή του τη Δευτέρα.
Μετά από συνομιλίες κρίσης την Τετάρτη μεταξύ της ΕΕ και της AstraZeneca, η Επίτροπος Υγείας της ΕΕ Στέλλα Κυριακίδη εξέφρασε τη λύπη της για τη «συνεχιζόμενη έλλειψη σαφήνειας σχετικά με το πρόγραμμα παράδοσης».
«Θα συνεργαστούμε με την εταιρεία για να βρούμε λύσεις και να παρέχουμε εμβόλια γρήγορα για τους πολίτες της ΕΕ», ανέφερε ωστόσο, στο Twitter.
Εκπρόσωπος της AstraZeneca δήλωσε ότι η εταιρεία «δεσμεύτηκε για ακόμη στενότερο συντονισμό προκειμένου να σχεδιάσει από κοινού μια πορεία για τη χορήγηση του εμβολίου μας τους επόμενους μήνες».
Πριν από τις συνομιλίες, η κυρία Κυριακίδου επέμεινε ότι τα εργοστάσια του Ηνωμένου Βασιλείου ήταν μέρος της συμφωνίας της ΕΕ με την εταιρεία.
Με πληροφορίες του Guardian/FT/BBC