Προς άμεση εφαρμογή, ενδεχομένως ακόμα και σήμερα, του μηχανισμού διαφάνειας για τον έλεγχο των εξαγωγών εμβολίων κατά του κορωνοϊού, προσανατολίζεται η ΕΕ ενώ εμμένει το αδιέξοδο με την AstraZeneca.
Το ήδη τεταμένο κλίμα μεταξύ της φαρμακοβιομηχανίας και της ΕΕ ενέτεινε χθες και η είδηση πως η Γερμανία έχει ήδη συντάξει το προσχέδιο μιας σύστασης σύμφωνα με την οποία, το εμβόλιο που ανέπτυξε το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης σε συνεργασία με την AstraZeneca, δεν θα πρέπει να χορηγηθεί σε πολίτες άνω των 65 ετών.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της υγειονομικής Επιτροπής Εμβολιασμών στο Ινστιτούτο Robert Koch -η αρμόδια υπηρεσία υγείας στη Γερμανία - υπάρχουν «ανεπαρκή δεδομένα προς το παρόν ως προς το πόσο αποτελεσματικό είναι το εμβόλιο σε άτομα άνω των 65 ετών».
Την ίδια ώρα σύμφωνα με την Telegraph, η προμήθεια εμβολίων Pfizer στη Βρετανία από το Βέλγιο απειλείται καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να προχωρήσει σε απαγόρευση εξαγωγών ενδεχομένως και από σήμερα.
Η εξέλιξη είναι απόρροια την εντεινόμενης διαμάχης μεταξύ ΕΕ και AstraZeneca σχετικά με τις ελλείψεις εφοδιασμού εμβολίων κατά του κορωνοϊού στο ευρωπαϊκό μπλοκ.
Οι Βρυξέλλες ζήτησαν την αποστολή δόσεων από τα βρετανικά εργοστάσια παραγωγής για να αντισταθμιστεί το έλλειμμα, αλλά ο αρμόδιος βρετανός υπουργός Michael Gove δήλωσε ότι η κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει εμβόλια που είχαν προορισμό το Ηνωμένο Βασίλειο να πάνε στην ΕΕ.
Ωστόσο, ο Γερμανός ευρωβουλευτής δρ Peter Liese προειδοποίησε το Ηνωμένο Βασίλειο ότι αν επικαλεστεί την αιτιολογία ότι «εμείς παραγγείλαμε πρώτοι» τότε αυτό δεν θα ήταν διαφορετικό από αυτό που έκανε ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.
«Εάν είναι αλήθεια, αυτό που κάποιοι λένε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο είχε ένα συμβόλαιο, - ότι δηλαδή είναι εγγυημένο ότι θα πάρουν τα πάντα και όλοι οι άλλοι πρέπει να υποφέρουν - τότε αυτό είναι όπως αυτό που έκανε ο Ντόναλντ Τραμπ. Ακολουθούσε μία πολιτική με προτεραιότητα πάντα τις ΗΠΑ», είπε στο podcast του BBC Newscast.
«Γι 'αυτό ακριβώς έχουμε ένα τεράστιο πρόβλημα. Για το εμβόλιο BioNTech / Pfizer, υπάρχουν δύο εργοστάσια παραγωγής. Ένα στην ΕΕ και ένα στις ΗΠΑ. Και οι ΗΠΑ δεν εξάγουν ούτε στον Καναδά. Όλα προέρχονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
»Δεν μπορούμε να είμαστε οι μόνοι που παίζουν δίκαια σε αυτό το παιχνίδι. Εάν άλλοι λένε, πρώτα το Ηνωμένο Βασίλειο, τότε πρέπει και εμείς να πούμε, πρώτα η ΕΕ, αλλά ελπίζω - πραγματικά ελπίζω - να διευκρινιστεί αυτό και όλοι να λάβουν ένα δίκαιο μερίδιο».
Ποια είναι τα προβλήματα εφοδιασμού;
Η ΕΕ ήλπιζε ότι, μόλις δοθεί η έγκριση του εμβολίου, που αναμένεται σήμερα, η παράδοση θα ξεκινήσει αμέσως, με περίπου 80 με 100 εκατομμύρια δόσεις να φτάσουν στα 27 μέλη της ΕΕ μέχρι τον Μάρτιο.
Ωστόσο, οι καθυστερήσεις που ανέφερε η AstraZeneca, οι οποίες αγγίζουν το 75%, έχουν εξαλείψει κάθε τέτοια προσδοκία.
Αξιωματούχοι δεν έχουν επιβεβαιώσει δημοσίως πόσο μεγάλο θα είναι το έλλειμμα, αλλά το πρακτορείο Reuters ανέφερε ότι οι παραδόσεις θα μειωθούν στα 31 εκατομμύρια το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους.
Η ΕΕ έχει επίσης παραγγείλει 2,3 δισεκατομμύρια δόσεις εμβολίων από τέσσερις άλλες εταιρείες, εκ των οποίων έχουν εγκριθεί μόνο αυτές της Pfizer / BioNTech (600 εκατομμύρια) και της Moderna (160 εκατομμύρια).
Η Pfizer δεν μπόρεσε να παράσχει τα 12,5 εκατομμύρια εμβόλια που υποσχέθηκε στην ΕΕ έως το τέλος του 2020, λέγοντας ότι καθυστέρησε τις αποστολές για τις επόμενες εβδομάδες λόγω των εργασιών για την αύξηση της ικανότητας παραγωγής στο βελγικό εργοστάσιο επεξεργασίας.
Με πληροφορίες των Telegraph/Καθημερινή