Υπερψηφίστηκε πριν από λίγο η αλλαγή του Συντάγματος στην ΠΓΔΜ, στη βάση των αλλαγών που προβλέπει η Συμφωνία των Πρεσπών ανάμεσα σε Ελλάδα και ΠΓΔΜ.
Οι τροπολογίες που αλλάζουν το Σύνταγμα εγκρίθηκαν από 81 βουλευτές σε σύνολο 120 βουλευτών που υπάρχουν στο κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ. Η σημαντικότερη τροποποίηση είναι η αλλαγή του συνταγματικού ονόματος από «Δημοκρατία της Μακεδονίας» σε «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας».
Η συνεδρίαση της ολομέλειας της Βουλής της ΠΓΔΜ σχετικά με τις τέσσερις τροπολογίες του Συντάγματος και τον συνοδευτικό εφαρμοστικό Νόμο του Συντάγματος, που κατέθεσε η κυβέρνηση της χώρας. ξεκίνησε λίγο μετά τις 7 το απόγευμα.
Από τη συνεδρίαση απείχε το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, VMRO-DPMNE που διαφωνεί με την αλλαγή ονόματος.
Η κυβέρνηση δυσκολεύτηκε περισσότερο από ότι αρχικά φαινόταν να βρει τους απαιτούμενους βουλευτές. Για αυτό το λόγο αναβλήθηκε η χθεσινή συνεδρίαση, ενώ η σημερινή ξεκίνησε με μεγάλη καθυστέρηση.
Τελικά, ο Ζόραν Ζάεφ εξασφάλισε τις απαιτούμενες ψήφους (πήρε μάλιστα μία παραπάνω από τις 80 που χρειαζόταν), μετά τη συμφωνία του με το αλβανόφωνο κόμμα BESA, που μετρά δύο βουλευτές.
Οι τροπολογίες που ψηφίστηκαν αφορούν την αλλαγή του ονόματος, το προοίμιο του Συντάγματος καθώς και αλλαγή στη διατύπωση που υπάρχει στο Σύνταγμα για τη μέριμνα του κράτους για τους πολίτες που βρίσκονται εκτός χώρας.
Νωρίτερα, η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ ανακοίνωσε και επίσημα ότι επιτεύχθηκε συμφωνία για την υιοθέτηση, από τη Βουλή, των συνταγματικών τροπολογιών, με την οποία εξασφαλίζεται πλειοψηφία τουλάχιστον δύο τρίτων που χρειαζόταν για την αναθεώρηση του Συντάγματος.
Η εξέλιξη αυτή αναμένεται να τροφοδοτήσει γεγονότα και στην ελληνική πολιτική ζωή. Το σημερινό ραντεβού του Αλέξη Τσίπρα με τον Πάνο Καμμένο αναβλήθηκε ακριβώς εξαιτίας της καθυστέρησης που υπήρξε στα Σκόπια.
Το μόνο βέβαιο, για την ώρα, είναι πως η διαδικασία για την επικύρωση της «Συμφωνίας των Πρεσπών» αναμένεται να ξεκινήσει τις επόμενες μέρες στην ελληνική βουλή.