Η θάλασσα στις νήσους Φερόες βάφτηκε για μία ακόμα φορά κόκκινη, χθες, από το αίμα δεκάδων φαλαινών και δελφινιών που θανατώθηκαν στην «παραδοσιακή» σφαγή από τους ντόπιους ψαράδες και τις οικογένειές τους.
Η βίαιη πρακτική συνεχίζεται στο νησί της Δανίας, παρά την σωρεία επικρίσεων από ακτιβιστές και φιλοζωικές οργανώσεις. Εικόνες από τους κολπίσκους που μετατρέπονται κάθε χρόνο σε υγρό τάφο για εκατοντάδες φάλαινες αλλά και δελφίνια, έχουν ήδη διαδοθεί στο διαδίκτυο προκαλώντας, όπως πάντα, έντονες αντιδράσεις.
Στο λεγόμενο "Grindadráp", οι ντόπιοι κόβουν τους λαιμούς των ζώων και στις συνέχεια σκίζουν τα κουφάρια τους που τα αφήνουν για ώρες στην ακτή, μέχρι όλο το αίμα τους να τρέξει στη θάλασσα. Οι τοπικές αρχές ξεκαθαρίζουν ότι η θανάτωση των θαλάσσιων θηλαστικών είναι νόμιμη και οικολογικά «βιώσιμη», με σεβασμό στους διεθνείς κανονισμούς. Μάλιστα πλέον απαιτούν από τους συμμετέχοντες να έχουν άδειες και να χρησιμοποιούν τις προβλεπόμενες μεθόδους και εξοπλισμούς αν και αναρίθμητες είναι οι περιπτώσεις όπου μικρά παιδιά βοηθούν τους γονείς τους να σκοτώσουν τις φάλαινες.
Παρά τις διαβεβαιώσεις και τους κανονισμούς πάντως, φιλοζωικές οργανώσεις αγωνίζονται να σταματήσουν αυτό το βίαιο έθιμο, χωρίς μέχρι στιγμής οι κινητοποιήσεις τους να έχουν φέρει κάποιο αποτέλεσμα. Οι ψαράδες οδηγούν με τα σκάφη τους τα ανυποψίαστα πλάσματα σε μικρούς κόλπους όπου θανατώνονται κατά εκατοντάδες.
Οι σχετικοί νόμοι επιβάλουν το κυνήγι να γίνεται με τέτοιον τρόπο ώστε τα ζώα να υποφέρουν «όσο το δυνατόν λιγότερο». Μόλις οι φάλαινες φτάσουν στην ακτή, οι ψαράδες τους κόβουν τον λαιμό και τα θηλαστικά πεθαίνουν μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα. Σύμφωνα με τις αρχές, οι ψαράδες σπάνε την σπονδυλική στήλη των ζώων τόσο γρήγορα που οι φάλαινες χάνουν τις αισθήσεις τους αμέσως.
Το νησιωτικό σύμπλεγμα των Φερόες βρίσκεται στον Βόρειο Ατλαντικό, ανάμεσα στη Νορβηγία και στην Ισλανδία και αποτελείται από 18 νησιά. Κάθε χρόνο, περίπου 800 φάλαινες - πιλότοι και δελφίνια θανατώνονται για το κρέας τους, τρέφοντας τους 50.000 κατοίκους. Χθες, εκτιμάται πως σκοτώθηκαν περίπου 200 φάλαινες - πιλότοι και περισσότερα από 40 δελφίνια.
Με πληροφορίες από Express και Daily Mail
σχόλια