Στις κάλπες προσέρχονται σήμερα οι Ολλανδοί, μετά από μια προεκλογική περίοδο στην οποία επικράτησε το θέμα της Ελλάδας, όπως και στο χθεσινό ντιμπέιντ μεταξύ των πολιτικών αρχηγών. Η πρώτη ερώτηση που τέθηκε στους αρχηγούς ήταν: «Ας υποθέσουμε ότι η Ελλάδα εγκαταλείπει το ευρώ. Τι σημαίνει αυτό για μένα;».
Απαντήσεις κλήθηκαν να δώσουν, σύμφωνα με τα ΝΕΑ, ο απερχόμενος πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε και ο επικεφαλής των ακροδεξιών Γκέερτ Βίντερς. Ο Ρούτε απάντησε ότι «είναι σημαντικό να μείνει η Ελλάδα στην Ε.Ε. αλλά πρέπει να δεχτούμε ότι υπάρχουν σημαντικά προβλήματα…Είναι ενοχλητικό τα χρήματα μας να δίνονται στο Νότο». Ο Βίλντερς ανέφερε ότι η Ελλάδα έχει παγιδευτεί στη ζώνη του ευρώ και θα ήταν καλύτερο για εκείνη να το εγκαταλείψει».
Στις εκλογές παίρνουν μέρος 21 κόμματα συνολικά, με πέντε από αυτά να παίζουν κύριο ρόλο.
Το ακροαριστερό Σοσιαλιστικό Κόμμα που εκτιμάται ότι θα λέει 21-22 έδρες πιστεύει ότι δεν πρέπει να δοθεί άλλη βοήθεια στην Ελλάδα και τάσσεται κατά των προγραμμάτων λιτότητας.
Το Εργατικό Κόμμα που οι προβλέψεις του δίνουν 34-36 έδρες έχει στηρίξει τα πακέτα βοήθειας και είναι υπέρ του να δοθεί περισσότερος χρόνος και χρήμα στη χώρα μας.
Η Χριστιανοδημοκρατική Συμμαχία δεν αποκλείει να δοθεί κι άλλη βοήθεια στην Ελλάδα, θεωρώντας την πορεία της χώρας μας άρρηκτα συνδεδεμένη με την πορεία του ευρώ. Οι προβλέψεις της δίνουν 12 έδρες.
Το Κόμμα των Φιλελευθέρων του απερχόμενου πρωθυπουργού Ρούτε που αναμένεται να λάβει 35-36 έδρες δηλώνει διατιθέμενο να δώσει περισσότερο χρόνο, όχι όμως και χρήματα.
Για το κόμμα της Ελευθερίας, του ακροδεξιού Γκέερντ Βίλντερς η Ελλάδα «είναι εγκλωβισμένη στη φυλακή των Βρυξελλών» και πρέπει να βγει από το ευρώ. Τα γκάλοπ που του δίνουν 17 έδρες, δεν προβλέπουν αύξηση της δύναμης τους.