Το ακροδεξιό κόμμα Ελευθερία (FPO) κατέλαβε την πρώτη θέση στις αυστριακές βουλευτικές εκλογές, σύμφωνα με τα exit poll.
Με επικεφαλής τον Χέρμπερτ Κικλ, πρώην υπουργό Εσωτερικών που αποπέμφθηκε λόγω του σκανδάλου της Ίμπιζας, το κόμμα αναμένεται να λάβει το 29,1% των ψήφων, σύμφωνα με τα στοιχεία της Arge Wahlen για το τηλεοπτικό κανάλι PULS 24.
Το FPO προηγείται ελαφρώς των κυβερνώντων συντηρητικών που συγκεντρώνουν 26,2%, ενώ το κεντροαριστερό Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPO) έρχεται στην τρίτη θέση με 20,4%. Το FPO, με αυτή την οριακή νίκη, βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση για τη διαμόρφωση μιας κυβερνητικής συμμαχίας για πρώτη φορά μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, ωστόσο δεν είναι βέβαιο ότι θα μπορέσει να εξασφαλίσει έναν εταίρο για να σχηματίσει κυβέρνηση.
Ο Χέρμπερτ Κικλ έχει προκαλέσει αντιδράσεις λόγω των θέσεών του για το προσφυγικό και τη χρήση του όρου "Volkskanzler" (καγκελάριος του λαού), που είχε χρησιμοποιηθεί από τους Ναζί για τον Αδόλφο Χίτλερ στη δεκαετία του 1930. Ο ίδιος αρνείται τη σύγκριση, αλλά οι πολιτικοί του αντίπαλοι έχουν δηλώσει ότι δεν πρόκειται να συνεργαστούν μαζί του, λόγω των θέσεων του κόμματός του, όπως η επαναπροώθηση ανεπιθύμητων ξένων και η αναστολή του δικαιώματος ασύλου.
Παρότι το FPO έχει προβάδισμα στις προβολές, το κόμμα δεν φαίνεται να εξασφαλίζει αυτοδυναμία και αναζητά κυβερνητικό εταίρο για να συγκεντρώσει την πλειοψηφία στη Βουλή. Ο Κικλ θέλει να γίνει καγκελάριος της Αυστρίας, αλλά για να το επιτύχει χρειάζεται έναν συνεργάτη που θα του επιτρέψει να συγκεντρώσει την απαιτούμενη πλειοψηφία στην κάτω βουλή.
Το ακροδεξιό κόμμα έχει επικρίνει την στρατιωτική βοήθεια της Δύσης προς την Ουκρανία και ζητά τον τερματισμό των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, υποστηρίζοντας ότι οι κυρώσεις βλάπτουν περισσότερο την Αυστρία παρά τη Ρωσία. Επιπλέον, ζητά ένα σύστημα κοινωνικών παροχών που να συνδέεται με την αυστριακή υπηκοότητα, αύξηση του αριθμού των αστυνομικών, απαγόρευση του "πολιτικού Ισλάμ", καθώς και περισσότερα δημοψηφίσματα, ώστε οι πολίτες να έχουν τη δυνατότητα να απομακρύνουν υπουργούς της κυβέρνησης.
Το εκλογικό αποτέλεσμα της Αυστρίας δημιουργεί ανησυχία τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς επανέρχεται η προοπτική μιας ακροδεξιάς διακυβέρνησης στη χώρα, σε μια περίοδο αυξημένης πολιτικής αστάθειας και κοινωνικής έντασης στην Ευρώπη.