Η κυβέρνηση των ΗΠΑ διαβουλεύεται με αυτές της Ιαπωνίας και της Νότιας Κορέας προκειμένου να υπάρξει «σθεναρή» αντίδραση στην εκτόξευση από τη Βόρεια Κορέα νωρίτερα σήμερα βαλλιστικού πυραύλου που πέρασε πάνω από τομείς του ιαπωνικού αρχιπελάγους.
Ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου, ο Τζέικ Σάλιβαν, είχε χωριστές συνδιαλέξεις με αξιωματούχους της Νότιας Κορέας και της Ιαπωνίας για να συζητήσει τη «διεθνή προσήκουσα και σθεναρή» αντίδραση στην οπλική δοκιμή και να επαναβεβαιώσει τη «δέσμευση» των ΗΠΑ στην άμυνα της Ιαπωνίας και της Νότιας Κορέας, διευκρίνισε η εκπρόσωπός του Έιντριεν Ουότσον στο δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε.
Οι ΗΠΑ «καταδικάζουν έντονα» την «επικίνδυνη» απόφαση της Πιονγκγιάνγκ να προχωρήσει στη δοκιμή του πυραύλου, τονίζεται στο κείμενο, που κάνει ακόμη λόγο για «αποσταθεροποιητική» ενέργεια, δείγμα της «κατάφωρης περιφρόνησης» της Βόρειας Κορέας για «τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας» του ΟΗΕ και «τους διεθνείς κανόνες ασφαλείας».
Συναγερμός στην Ιαπωνία
Η εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου, η πρώτη πάνω από την Ιαπωνία μετά το 2017, προκάλεσε σπάνια κινητοποίηση, με κάποιους πολίτες να αναζητούν καταφύγια.
Συγκεκριμένα, οδήγησε σε σπάνια ενεργοποίηση του συστήματος J-Alert, προειδοποίηση του οποίου εμφανίστηκε στις οθόνες της δημόσιας τηλεόρασης NHK, καλώντας τους κατοίκους βόρειων και βορειοανατολικών τομέων της Ιαπωνίας να αναζητήσουν καταφύγιο.
Τα Ηνωμένα Έθνη απαγορεύουν τη δοκιμή βαλλιστικών και πυρηνικών όπλων από τη Βόρεια Κορέα, καθώς η πτήση προς ή πάνω από άλλες χώρες χωρίς πρότερη προειδοποίηση ή γνωμοδότηση, αντίκειται στο διεθνές δίκαιο.
Πολλές χώρες αποφεύγουν τέτοιου είδους εκτοξεύσεις καθώς μπορούν εύκολα να εκληφθούν για επιθέσεις. Παρότι δεν είναι τόσο ισχυρές όσο οι πυρηνικές δοκιμές, θεωρούνται εξόχως προκλητικές.
Με πληροφορίες από Reuters/BBC