Επίδειξη δύναμης από τους Ταλιμπάν- Στρατιωτική παρέλαση με αμερικανικά όπλα, στην Καμπούλ

Επίδειξη δύναμης από τους Ταλιμπάν- Στρατιωτική παρέλαση με αμερικανικά όπλα, στην Καμπούλ Facebook Twitter
0

Οι δυνάμεις των Ταλιμπάν έκαναν στρατιωτική παρέλαση στην Καμπούλ την Κυριακή, χρησιμοποιώντας αμερικανικά τεθωρακισμένα οχήματα και ρωσικά ελικόπτερα. 

Οι Ταλιμπάν πήραν στα χέρια τους μεγάλο απόθεμα όπλων και εξοπλισμού που έμεινε πίσω όταν η κυβέρνηση που στηριζόταν από τη Δύση κατέρρευσε τον Αύγουστο. 

Η παρέλαση σχετιζόταν με την αποφοίτηση 250 στρατιωτών που εκπαιδεύθηκαν πρόσφατα, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας, Enayatullah Khwarazmi. 

Περιελάμβανε δεκάδες αμερικανικά τεθωρακισμένα οχήματα M117, που περνούσαν αργά από κεντρικό δρόμο της Καμπούλ, ενώ ρωσικά ελικόπτερα MI-17 πετούσαν στον αέρα. Πολλοί στρατιώτες κρατούσαν αμερικανικά αυτόματα όπλα M4. 

Το μεγαλύτερο μέρος των όπλων και του εξοπλισμού που χρησιμοποιούν τώρα οι δυνάμεις των Ταλιμπάν είναι εκείνα που παρείχε η Ουάσινγκτον στην κυβέρνηση της Καμπούλ, σε μια προσπάθεια να δημιουργηθεί ένας εθνικός στρατός ικανός να αντιμετωπίσει τους Ταλιμπάν. 

Όμως, εκείνος ο στρατός κατέρρευσε με την φυγή του προέδρου του Αφγανιστάν Ασράφ Γκάνι από τη χώρα, με αποτέλεσμα να περάσει στα χέρια των Ταλιμπάν σημαντικός αμυντικός εξοπλισμός. 

Αξιωματούχοι των Ταλιμπάν έχουν δηλώσει ότι πιλότοι, μηχανικοί και άλλες ειδικότητες του πρώην εθνικού στρατού θα ενσωματωθούν στις νέες δυνάμεις, που πλέον φορούν τις συνήθεις στρατιωτικές στολές, αντί για το παραδοσιακό ένδυμα του Αφγανιστάν που φορούσαν συνήθως οι μαχητές τους. 

Σύμφωνα έκθεση Ειδικού Γενικού Επιθεωρητή για την ανοικοδόμηση του Αφγανιστάν, από τα τέλη της περασμένης χρονιάς, η Ουάσινγκτον διέθεσε στην κυβέρνηση της χώρας από το 2002 έως το 2017 αμυντικό εξοπλισμό και υπηρεσίες με αξία άνω των 28 δισεκατομμυρίων δολαρίων, συμπεριλαμβανομένων όπλων, πυρομαχικών, οχημάτων, αεροσκαφών και συστημάτων παρακολούθησης. 

Κάποια από τα μαχητικά αεροσκάφη τα μετέφεραν σε γειτονικές χώρες στελέχη των πρώην ενόπλων δυνάμεων, διαφεύγοντας, άλλα όμως πέρασαν στα χέρια των Ταλιμπάν. Παραμένει ασαφές πόσα από αυτά είναι λειτουργικά. 

Οι αμερικανικές δυνάμεις κατέστρεψαν πάνω από 70 μαχητικά αεροσκάφη, δεκάδες τεθωρακισμένα οχήματα και απενεργοποίησαν την αεράμυνα, προτού εγκαταλείψουν το αεροδρόμιο της Καμπούλ, μετά τη χαοτική επιχείρηση εκκένωσης.  

Με πληροφορίες από Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ανήλικος Παλαιστίνιος πέθανε από την πείνα σε ισραηλινή φυλακή - Δεν του είχαν απαγγελθεί κατηγορίες

Διεθνή / Ανήλικος Παλαιστίνιος πέθανε σε ισραηλινή φυλακή - Υποσιτισμό και κακουχίες, έδειξε η νεκροψία

Ο 17χρονος είχε συλληφθεί τον περασμένο Σεπτέμβριο γιατί έριξε πέτρες σε Ισραηλινούς στρατιώτες, κρατούνταν για πάνω από έξι μήνες χωρίς να του έχει απαγγελθεί καν κατηγορία
LIFO NEWSROOM
Απολύθηκαν εν μέσω κρίσης: Εργαζόμενοι της USAID απομακρύνθηκαν ενώ προσέφεραν βοήθεια στη σεισμόπληκτη Μιανμάρ

Διεθνή / USAID: Στελέχη πρώτης γραμμής απολύθηκαν ενώ βρίσκονταν στο πεδίο, στη σεισμόπληκτη Μιανμάρ

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα συνεχίσουν να είναι ο κύριος πάροχος ανθρωπιστικής βοήθειας παγκοσμίως, ζητώντας από άλλα κράτη να εντείνουν τις προσπάθειές τους
LIFO NEWSROOM
Κινδυνεύει να κλείσει την επιχείρησή της η ζωγράφος του «χειρότερου πορτρέτου του Τραμπ»

Διεθνή / Κινδυνεύει να κλείσει την επιχείρησή της η ζωγράφος του «χειρότερου πορτρέτου του Τραμπ»

Η Σάρα Μπόρντμαν, η καλλιτέχνιδα πίσω από το επίσημο πορτρέτο του Ντόναλντ Τραμπ το οποίο ο πρόεδρος χαρακτήρισε ως «πραγματικά το χειρότερο», λέει ότι οι έντονες αρνητικές αντιδράσεις που έγιναν viral έθεσαν σε κίνδυνο την 41χρονη επιχείρησή της
LIFO NEWSROOM
Δασμοί Τραμπ: Πώς οι ΗΠΑ πυροβολούν τα πόδια τους

Διεθνή / Δασμοί Τραμπ: Πώς οι ΗΠΑ πυροβολούν τα πόδια τους

Σύμφωνα με τις αγορές όλες οι οικονομίες θα πληγούν σε έναν ορατό χρονικό ορίζοντα από τους δασμούς Τραμπ, αλλά μεγαλύτερο θύμα θα είναι η ίδια η αμερικανική οικονομία, η οποία κινδυνεύει με ύφεση από έναν παγκόσμιο εμπορικό πόλεμο
LIFO NEWSROOM