Επίσημο: Η Φινλανδία ανακοίνωσε ότι κάνει αίτημα ένταξης στο ΝΑΤΟ

Επίσημο: Η Φινλανδία ανακοίνωσε ότι κάνει αίτημα ένταξης στο ΝΑΤΟ Facebook Twitter
Ο πρόεδρος της Φινλανδίας, Σαούλι Νιινίστο (Φωτ.: EPA)
0

Η Φινλανδία αποφάσισε να ζητήσει την ένταξή της στο ΝΑΤΟ, ανακοίνωσαν ο πρόεδρος και η πρωθυπουργός της χώρας.

«Η Φινλανδία κάνει αίτηση για την ένταξη στο ΝΑΤΟ. Είναι μία ιστορική ημέρα. Μια νέα εποχή αρχίζει», δήλωσε ο Φινλανδός πρόεδρος Σάουλι Νιινίστο, που έκανε την ανακοίνωση σε συνέντευξη Τύπου μαζί με την πρωθυπουργό της χώρας, Σάνα Μάριν.

«Μια προστατευμένη Φινλανδία δημιουργείται ως μέρος μιας σταθερής, ισχυρής και υπεύθυνης σκανδιναβικής περιοχής. Κερδίζουμε ασφάλεια και τη μοιραζόμαστε», επεσήμανε ακόμη ο Νιινίστο. 

«Η απόφασή μας είναι ιστορική. Ως μέλος του ΝΑΤΟ θα είμαστε επίσης υπεύθυνοι για την ασφάλεια της Συμμαχίας, ως σύνολο», επεσήμανε από την πλευρά της η Σάνα Μάριν. 

Τις επόμενες ημέρες το κοινοβούλιο της χώρας αναμένεται να υιοθετήσει- κάτι που θεωρείται τυπικό- την απόφαση για την ιστορική αλλαγή έπειτα από δεκαετίες ουδετερότητας της Φινλανδίας. Στη συνέχεια θα υποβληθεί επίσημο αίτημα στο ΝΑΤΟ για την ένταξη της χώρας στη Συμμαχία, πιθανότατα εντός της επόμενης εβδομάδας, σύμφωνα με το Associated Press. 

Η αναμενόμενη ανακοίνωση από το Ελσίνκι ήρθε την ώρα που σήμερα ολοκληρώνεται στο Βερολίνο η άτυπη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ.

Η επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας, Αναλένα Μπέρμποκ, δήλωσε πως η χώρα της και άλλα μέλη κατέστησαν σαφές στο χθεσινοβραδινό δείπνο εργασίας ότι είναι πρόθυμες να ακολουθηθεί διαδικασία fast-track για την αίτηση της Φινλανδίας και της Σουηδίας, που έχει κάνει ανάλογα βήματα. «Αν αυτές οι χώρες αποφασίσουν να ενταχθούν, μπορούν να το κάνουν πολύ γρήγορα», δήλωσε η Μπέρμποκ.  

Την επόμενη εβδομάδα το κυβερνών κόμμα της Σουηδίας έχει κρίσιμη συνεδρίαση αναφορικά με το αν θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. Η Φινλανδία έχει 1.300 χλμ. κοινά σύνορα με τη Ρωσία και- όπως η Σουηδία- έως τώρα τηρούσε αυστηρά την ουδετερότητα μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. 

Όμως, μετά την εισβολή του Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ουκρανία άλλαξε αυτή η νοοτροπία και η υποστήριξη της κοινής γνώμης για την ένταξη στη Συμμαχία σχεδόν τριπλασιάστηκε στη Φινλανδία, φτάνοντας στο 75%. Δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι και στη Σουηδία το 50-60% είναι υπέρ της ένταξης στο ΝΑΤΟ. 

Η ανακοίνωση του Ελσίνκι έρχεται σχεδόν ένα 24ωρο μετά την τηλεφωνική συνομιλία του Σαούλι Νιινίστο με τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Ο Ρώσος πρόεδρος είπε στον Φινλανδό ομόλογό του ότι θα ήταν λάθος ο τερματισμός της ουδετερότητας της χώρας, επειδή «εφόσον δεν υπάρχει καμία απειλή» για την ασφάλειά της. Παράλληλα τον προειδοποίησε ότι μια τέτοια αλλαγή στην εξωτερική πολιτική της χώρας θα μπορούσε να είχε αρνητικό αντίκτυπο στις σχέσεις Ρωσίας- Φινλανδίας.

Οι ενστάσεις της Τουρκίας

Από την άλλη, ερωτηματικό αποτελεί η στάση της Τουρκίας σε ό,τι αφορά την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξέφρασε επιφυλάξεις αυτή την εβδομάδα, λέγοντας ότι δεν βλέπει θετικά μια τέτοια εξέλιξη. 

Χθες ο σύμβουλος του Τούρκου προέδρου, Ιμπραχίμ Καλίν, δήλωσε ότι η Άγκυρα «δεν κλείνει την πόρτα» του ΝΑΤΟ στις δύο χώρες. Όμως, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, από το Βερολίνο, δήλωσε ότι η Σουηδία και η Φινλανδία «στηρίζουν ανοιχτά και έχουν σχέσεις με το PKK». Είναι «εξωφρενικό και απαράδεκτο οι φίλοι και οι σύμμαχοί μας να στηρίζουν την τρομοκρατική οργάνωση», ανέφερε ακόμη μεταξύ άλλων. 

Πάντως, ο αναπληρωτής γ.γ. του ΝΑΤΟ, Μίρτσεα Τζεοάνα, εμφανίστηκε σίγουρος σήμερα ότι μπορούν να αντιμετωπιστούν οι ανησυχίες της Τουρκίας για την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας. «Ειμαι σίγουρος ότι αν αυτές οι χώρες επιδιώξουν να γίνουν μέλη του ΝΑΤΟ, θα μπορέσουμε να τις καλωσορίσουμε και να βρούμε όλες τις λύσεις για να υπάρξει συναίνεση», δήλωσε πριν από τις ανακοινώσεις στο Ελσίνκι. 

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Κόστισε 1 δισ. ευρώ και είναι καταφύγιο σκύλων»: Η Ιταλία σε δύσκολη θέση για τα μεταναστευτικά κέντρα στην Αλβανία

Διεθνή / «Κόστισε 1 δισ. ευρώ και είναι καταφύγιο σκύλων»: Η Ιταλία σε δύσκολη θέση για τα μεταναστευτικά κέντρα στην Αλβανία

Οι εγκαταστάσεις στη Σενγκίν είναι άδειες, αφού οι λίγοι μετανάστες που είχαν μεταφερθεί εκεί οδηγήθηκαν γρήγορα πίσω στην Ιταλία, ύστερα από απόφαση ιταλικών δικαστηρίων που έκριναν παράνομη την παραμονή τους στην Αλβανία πριν από την επαναπροώθηση σε «ασφαλείς» χώρες
LIFO NEWSROOM