Μια άκρως κρίσιμη επαφή για τις γεωπολιτικές εξελίξεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου πραγματοποιήθηκε σήμερα. Ο εκλεγμένος πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Η κλήση διήρκεσε περίπου 12 λεπτά.
Αρχικά ο Νετανιάχου εξέφρασε τα συλλυπητήριά του για τη δολοφονία Τούρκων πολιτών για την έκρηξη που σημειώθηκε στην Κωνσταντινούπολη και προσέφερε τη βοήθεια του Ισραήλ στη μάχη κατά της τρομοκρατίας. Από την πλευρά του ο Ερντογάν ευχαρίστησε τον Νετανιάχου και εξέφρασε τα δικά του συλλυπητήριά για τη δολοφονία των Ισραηλινών στην τρομοκρατική επίθεση που σημειώθηκε στο Αριέλ.
Ο Ερντογάν συνεχάρη και πάλι τον Νετανιάχου για τη νίκη του στις εκλογές. Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να εργαστούν από κοινού για την εγκαθίδρυση μιας νέας εποχής στις σχέσεις μεταξύ της Τουρκίας και του Ισραήλ, αναφέρει η Jerusalem Post. Οι ηγέτες συζήτησαν τους πιθανούς τρόπους που θα μπορούσαν να ενισχύσουν σημαντικά τις οικονομικές και πολιτικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.
Υπενθυμίζεται πως η προσέγγιση Ισραήλ-Τουρκίας ξεκίνησε με την προηγούμενη ισραηλινή κυβέρνηση παρά τις χρόνιες διαφορές του που κορυφώθηκαν πριν χρόνια με το περιστατικό με το πλοίο Mavi Marmara. Δεν ήταν λίγοι εκείνοι που υποστήριξαν πως η εκλογή Νετανιάχου θα μπλοκάρει αυτές τις γέφυρες, ωστόσο η σημερινή τηλεφωνική συνομιλία προδιαγράφει διαφορετική εξέλιξη, η οποία αφορά άμεσα και την χώρα μας, καθώς το Ισραήλ τα τελευταία χρόνια έχει αναδειχθεί σε σημαντικό εταίρο για την Αθήνα, τόσο σε ενεργειακά deals όσο και σε στρατιωτικές συμφωνίες.
Πρόσφατα άλλωστε είχαμε τα εγκαίνια του Διεθνούς Κέντρου Αεροπορικής Εκπαιδεύσεως Καλαμάτας. Η δημιουργία του Διεθνούς Εκπαιδευτικού Κέντρου Πτήσεων, στο πλαίσιο υλοποίησης της Σύμβασης μεταξύ της ΠΑ και της εταιρείας «Elbit Systems Ltd», έχει ως στόχο τη συνολική αναδιοργάνωση της πτητικής εκπαίδευσης που παρέχεται στους Ιπταμένους, μέσω της δημιουργίας νέων επίγειων υποδομών, της αύξησης της διαθεσιμότητας των αεροσκαφών Τ-6, της εισαγωγής νέων εξομοιωτών πτήσεων συνθετικής εκπαίδευσης, καθώς και της έλευσης του νέου εκπαιδευτικού αεροσκάφους Μ-346, εντός του 2023 σύμφωνα με πληροφορίες.