Εθνικό προϊόν της Κύπρου και επίσημα το χαλούμι: Μηχανισμός ελέγχου για Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους

Εθνικό προϊόν της Κύπρου και επίσημα το χαλούμι: Μηχανισμός ελέγχου για Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους Facebook Twitter
0

Τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης τοποθετήθηκαν θετικά για τον φάκελο του χαλουμιού: η κατοχύρωσή του ως ΠΟΠ δημιουργεί ασπίδα προστασίας και τεράστιες προοπτικές αύξησης εξαγωγών.

Ύστερα από μία «δεκαετία φαγούρας» το κυπριακό παραδοσιακό τυρί, το χαλούμι, γίνεται και επίσημα προϊόν προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης.

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης χαρακτήρισε τη χθεσινή υπερψήφιση του φακέλου του χαλουμιού από την αρμόδια επιτροπή της Κομισιόν ως ορόσημο για την Κύπρο. Σε μήνυμά του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης το οποίο γράφτηκε στα ελληνικά, τουρκικά και αγγλικά, ο Αναστασιάδης σημείωσε ότι η κατοχύρωση του χαλουμιού ως ΠΟΠ δημιουργεί μια ασπίδα προστασίας και τεράστιες προοπτικές αύξησης των εξαγωγών του εθνικού προϊόντος της Κύπρου, προς όφελος όλων των Κύπριων παραγωγών, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.

Κοινός μηχανισμός ελέγχου για ελληνοκύπριους και τουρκοκύπριους παραγωγούς

Σύμφωνα με το έγγραφο για το χαλούμι που εγκρίθηκε από την αρμόδια επιτροπή της Κομισιόν, ελληνοκύπριοι και τουρκοκύπριοι παραγωγοί θα υπόκεινται σε κοινό μηχανισμό ελέγχου, ο οποίος θα διασφαλίζει την συμμόρφωση με τις προδιαγραφές του προϊόντος. Πρόκειται για τον οργανισμό Bureau Veritas ο οποίος θα πραγματοποιεί υγειονομικούς και ποιοτικούς ελέγχους στα χαλούμια που παράγονται από ελληνοκύπριους, αλλά και τουρκοκύπριους παραγωγούς.

Μετά την υπερψήφιση του φακέλου από την Κομισιόν, η τελική έγκριση θα δοθεί από το κολέγιο των Επιτρόπων στις 12 Απριλίου. Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει η Καθημερινή Κύπρου, το χαλούμι θα θεωρείται εθνικό προϊόν της Κύπρου από την 1η Οκτωβρίου - ημέρα που γιορτάζεται ως ημέρα ίδρυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας.  

Αντιδράσεις για τους Τουρκοκύπριους παραγωγούς  

Πρέπει να σημειωθεί πάντως πως η μέρα κατοχύρωσης του χαλουμιού συνοδεύτηκε από ανησυχίες και αντιδράσεις για το δικαίωμα των τουρκοκύπριων παραγωγών να εξάγουν το χαλούμι. Συγκεκριμένα ο Σύνδεσμος τυροκόμων διαμηνύει ότι το χαμηλό κόστος παραγωγής δημιουργεί αθέμιτο ανταγωνισμό για τους ελληνοκύπριους παραγωγούς. Η κυβέρνηση πάντως διαβεβαιώνει πως κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί, καθώς η υποχρέωση για τήρηση των ευρωπαϊκών προδιαγραφών θα υποχρεώσει τους τ/κ να αυξήσουν το κόστος παραγωγής.  

Με πληροφορίες από Deutsche Welle

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ψεύτικα βίντεο στο TikTok δείχνουν εκατοντάδες χιλιάδες να διαδηλώνουν υπέρ του AfD στη Γερμανία

Διεθνή / Ψεύτικα βίντεο στο TikTok δείχνουν εκατοντάδες χιλιάδες να διαδηλώνουν υπέρ του AfD στη Γερμανία

Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα αφορά βίντεο από διαδήλωση στο Αμβούργο τον Ιανουάριο του 2024, το οποίο παρουσιάζεται ως φιλο-AfD πορεία, ενώ στην πραγματικότητα επρόκειτο για μαζική διαμαρτυρία κατά της ακροδεξιάς
LIFO NEWSROOM
Ο Μασκ ως πρόεδρος των ΗΠΑ στο νέο εξώφυλλο του Time

Διεθνή / Ο Έλον Μασκ ως πρόεδρος των ΗΠΑ στο νέο εξώφυλλο του Time

Η «εισβολή» του μεγιστάνα στο Δημόσιο έχει φέρει αντιδράσεις - «Έχει πρόσβαση σε όλα μας τα δεδομένα, τι τον σταματάει από το να κλέψει τα χρήματα των φορολογούμενων;» ανησυχεί η Βουλή των Αντιπροσώπων
LIFO NEWSROOM
Διπλωματική ένταση μεταξύ Νέας Ζηλανδίας και Νήσων Κουκ – Διαφωνία για το διαβατήριο και συνεργασία με την Κίνα

Διεθνή / Διπλωματική ένταση μεταξύ Νέας Ζηλανδίας και Νήσων Κουκ – Διαφωνία για το διαβατήριο και συνεργασία με την Κίνα

Η Νέα Ζηλανδία, μέσω του υπουργού Εξωτερικών Ουίνστον Πίτερς, επανέλαβε ότι η έκδοση διαβατηρίου, η πλήρης ανεξαρτησία και η ένταξη στον ΟΗΕ είναι εφικτά μόνο για πλήρως ανεξάρτητες χώρες
LIFO NEWSROOM
Εκτέλεση θανατοποινίτη στην Αλαμπάμα με «απάνθρωπη» μέθοδο

Διεθνή / Εκτέλεση θανατοποινίτη στην Αλαμπάμα με «απάνθρωπη» μέθοδο

Η μέθοδος εκτέλεσης με εισπνοή αζώτου, με την οποία ο θάνατος προκαλείται από υποξία (έλλειψη οξυγόνου), επικρίνεται έντονα από τον ΟΗΕ, που επισημαίνει πως δεν είναι «δοκιμασμένη» και ότι ενδέχεται να αποτελεί μορφή «βασανιστηρίου», «απάνθρωπης ή ταπεινωτικής μεταχείρισης»
LIFO NEWSROOM