Γιατί παραιτήθηκε ο Μάριο Ντράγκι από πρωθυπουργός της Ιταλίας;
Επειδή δεν ήταν σε θέση να κυβερνήσει με σταθερότητα, χωρίς την απαιτούμενη στήριξη του κοινοβουλίου σε μία σειρά από κρίσιμες ψηφοφορίες. Η ατζέντα του πρώην κεντρικού τραπεζίτη ήταν πολύ διαφορετική από τις προτεραιότητες πολλών κομμάτων.
Αφού τον «παρακαλούσαν» να παραμείνει πρωθυπουργός...
Μπορεί να δόθηκε αυτή η εντύπωση, αλλά στην πραγματικότητα πολλές παρατάξεις δεν μπορούσαν να του κάνουν τη χάρη και να διαφοροποιηθούν από τη γραμμή τους ακολουθώντας τον.
Γιατί;
Επειδή γνώριζαν πολύ καλά ότι οι εκλογές - ούτως ή άλλως - δεν θα αργούσαν.
Δηλαδή;
Στην Ιταλία οι κάλπες των βουλευτικών εκλογών θα στήνονταν το αργότερο την ερχόμενη άνοιξη, και οι πολιτικές παρατάξεις φοβόντουσαν πως οποιαδήποτε μεγάλη «στροφή», έστω και στο όνομα της διάσωσης της χώρας, ίσως κόστιζε ψήφους. Μετά τη χθεσινή διάλυση της Βουλής. βέβαια, οι εκλογές θα γίνουν πολύ νωρίτερα - στις 25 Σεπτεμβρίου.
Μα τι ακριβώς συνέβη;
Την Τετάρτη, ο Ντράγκι δεν κατάφερε να κερδίσει την στήριξη των δεξιών κομμάτων του συνασπισμού του και στη συνεδρίαση διαμαρτυρήθηκε πως ορισμένοι επιχείρησαν να ανατρέψουν το μεταρρυθμιστικό του πρόγραμμα. Όταν τους ζήτησε να δεσμευτούν εκ νέου, τα αμφιταλαντευόμενα μέρη του συνασπισμού δεν ανταποκρίθηκαν.
Ποια κόμματα έκαναν την «ζημιά»;
Αν και κανένα από τα κόμματα που στήριζαν εδώ και ενάμιση χρόνο τον Ντράγκι δεν τον καταψήφισε, η Λέγκα και το Φόρτσα Ιτάλια απείχαν, ενώ τα 5 Αστέρια προτίμησαν το «παρών». Την επόμενη ημέρα, ο Ντράγκι πήγε στο προεδρικό Μέγαρο και απλώς υπέβαλε την παραίτησή του στον Ματαρέλα.
Και τώρα ποιοι είναι οι πολιτικοί συσχετισμοί;
Στις μέχρι στιγμής δημοσκοπήσεις, πρώτα κόμμα εμφανίζονται το Κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα και το ακροδεξιό κόμμα «Αδέλφια της Ιταλίας» που έχει πολύ υψηλά, για τα δεδομένα, ποσοστά, και φαίνεται πως ξεπερνά το 23%. Οι κεντροδεξιοί του Μπερλουσκόνι δεν φαίνεται πως θα καταφέρουν να κυβερνήσουν ούτε με την Λέγκα του Σαλβίνι ούτε, φυσικά, αυτόνομοι. Επί του παρόντος συζητούν με την ηγέτιδα των «Αδελφών της Ιταλίας», Τζόρτζια Μελόνι.
Ποιος είναι ο άμεσος κίνδυνος από την πολιτική αστάθεια;
Ο μεγάλος φόβος αφορά στην οικονομία και το σχέδιο ανάκαμψης της Ιταλίας. Ο Ντράγκι θεωρούνταν εγγυητής των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων που θα εξασφάλιζαν 20 δισ. ευρώ από τις Βρυξέλλες έως το τέλος του έτους. Τώρα η αβεβαιότητα επιστρέφει και η συγκυρία δεν θα μπορούσε να είναι χειρότερη για τη χώρα.
Τι εννοείς;
Πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε χθες την πρώτη αύξηση των επιτοκίων μετά από 11 ολόκληρα χρόνια, κατά τη διάρκεια των οποίων όλες οι υπερχρεωμένες χώρες του Νότου - και μεταξύ αυτών η Ιταλία - επωφελήθηκαν από το συγκριτικά «φθηνότερο χρήμα».
Και τώρα;
Τώρα η Ιταλία φαίνεται πως είναι πιο εκτεθειμένη απέναντι στο υψηλό κόστος δανεισμού. Είναι η δεύτερη πιο υπερχρεωμένη χώρα στην Ευρωζώνη και οι επενδυτές δεν είναι καθόλου βέβαιοι για το πώς θα διαχειριστεί μία απότομη άνοδο στις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων.
Υπήρξε αντίδραση από τις αγορές;
Η απόδοση του ιταλικού 10ετούς ομολόγου εκτινάχθηκε ακόμα και 19 μονάδες βάσης στο 3,58%, το υψηλότερο επίπεδο από τα τέλη Ιουνίου. Υπό τις παρούσες συνθήκες, οι Ιταλοί ελπίζουν πως το προχθεσινό tweet του Τζεντιλόνι δεν θα αποδειχθεί «προφητικό»
Γιατί; Τι είπε;
Μια μέρα πριν την παραίτηση του Ντράγκι, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων έγραψε πως «Το μπαλέτο των ανεύθυνων εναντίον του Ντράγκι μπορεί να προκαλέσει μια τέλεια καταιγίδα.»