Το ευρωκοινοβούλιο αφαίρεσε ένα αστέρι από τη σημαία της ΕΕ

Το ευρωκοινοβούλιο αφαίρεσε ένα αστέρι από τη σημαία της ΕΕ Facebook Twitter
0

 

Με ισχυρό συμβολισμό ανακοίνωσε ο ελληνικός λογαριασμός Twitter του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την σημερινή του απόφαση για το Brexit.

 

Το tweet στo επίσημο προφίλ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δημοσίευσε την απόφαση για "Ταχεία εφαρμογή του #Brexit " αλλά η φωτογραφία της σημαίας είχε ένα κενό ανάμεσα στα κίτρινα αστέρια τα οποία ήταν έντεκα.

Σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα του ΕΚ, η σημαία της ΕΕ συμβολίζει τόσο την Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και την ενότητα και την ταυτότητα της Ευρώπης γενικότερα.

Η σημαία έχει 12 κίτρινα αστέρια σε κύκλο με μπλε φόντο, τα οποία συμβολίζουν τα ιδανικά της ενότητας, της αλληλεγγύης και της αρμονίας ανάμεσα στους λαούς της Ευρώπης. Ο αριθμός των αστεριών δεν έχει καμία σχέση με τον αριθμό των κρατών μελών.

Ο κύκλος είναι σύμβολο ενότητας.

Η ιστορία της σημαίας της ΕΕ Η ιστορία της σημαίας άρχισε το 1955, όταν το Συμβούλιο της Ευρώπης που υπερασπίζεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και προάγει τον ευρωπαϊκό πολιτισμό, επέλεξε το σημερινό σχέδιο για δική του χρήση. Στα χρόνια που ακολούθησαν, το Συμβούλιο της Ευρώπης ενθάρρυνε τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα, που μόλις είχαν αρχίσει να λειτουργούν, να αναγνωρίσουν τη σημαία ως έμβλημά τους.

Το 1983, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποφάσισε ότι η σημαία των Κοινοτήτων θα έπρεπε να είναι η ίδια με τη σημαία του Συμβουλίου της Ευρώπης. Το 1985, η σημαία αυτή αναγνωρίστηκε από όλους τους ηγέτες της ΕΕ ως το επίσημο έμβλημα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, που στη συνέχεια έγιναν η Ευρωπαϊκή Ένωση. Κάθε ευρωπαϊκό θεσμικό όργανο έχει, επιπροσθέτως, σήμερα το δικό του έμβλημα.

Η επίσημη ανακοίνωση για τη σημερινή συνεδρίαση:

Το Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να σεβαστεί άμεσα και πλήρως τη βούληση της πλειοψηφίας των πολιτών του καταθέτοντας επισήμως την αίτηση αποχώρησής του από την ΕΕ, προτού μπορέσει να γίνει οποιαδήποτε άλλη ρύθμιση. Αυτό υποστήριξε το ΕΚ με ψήφισμά του στην έκτακτη ολομέλεια την Τρίτη. Τόνισε ακόμη την επείγουσα ανάγκη για μεταρρυθμίσεις προκειμένου να ανταποκριθεί η ΕΕ στις προσδοκίες των πολιτών της.

Σε συνέχεια της συζήτησης μεταξύ των επικεφαλής των πολιτικών ομάδων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, του Προέδρου της Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, και της υπουργού, Jeanine Hennis-Plasschaert, που εκπροσώπησε την ολλανδική προεδρία του Συμβουλίου, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υιοθέτησε ψήφισμα για τα επόμενα βήματα μετά το βρετανικό δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου. Το κείμενο εγκρίθηκε με 395 ψήφους υπέρ, 200 κατά και 71 αποχές.

Το Κοινοβούλιο καλεί την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου να σεβαστεί την επιθυμία των βρετανών πολιτών μέσω της ταχείας και συνεπούς εφαρμογής της διαδικασίας αποχώρησης, κατ' αρχάς με την ενεργοποίηση του άρθρου 50 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΣΕΕ) το συντομότερο δυνατό, ώστε να καταστεί δυνατή η άμεση έναρξη της διαδικασίας αποχώρησης και των διαπραγματεύσεων.

Οι ευρωβουλευτές υπενθυμίζουν ότι δυνάμει των Συνθηκών απαιτείται έγκριση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, και ότι το τελευταίο πρέπει να συμμετέχει πλήρως σε όλα τα στάδια των διαφόρων διαδικασιών για τη συμφωνία αποχώρησης και για οποιαδήποτε μελλοντική σχέση.

Ακύρωση της βρετανικής προεδρίας του Συμβουλίου το δεύτερο εξάμηνο του 2017

Το Κοινοβούλιο καλεί το Συμβούλιο να αλλάξει τη σειρά των προεδριών του, έτσι ώστε η διαδικασία αποχώρησης να μην υπονομεύσει την τρέχουσα διαχείριση των υποθέσεων της Ένωσης. Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι προγραμματισμένο να αναλάβει την προεδρία του Συμβουλίου το δεύτερο εξάμηνο του 2017. Το ΕΚ θα επιφέρει επίσης αλλαγές στην εσωτερική του οργάνωση προκειμένου αυτή να ανταποκρίνεται στη βούληση των πολιτών του Ηνωμένου Βασιλείου να αποχωρήσουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το μέλλον της ΕΕ

Οι σημερινές προκλήσεις απαιτούν μεταρρυθμίσεις προκειμένου να καταστεί η Ένωση "καλύτερη και πιο δημοκρατική" , και να ''προσφέρει στους πολίτες της αυτό που προσδοκούν'' , υπογράμμισαν οι ευρωβουλευτές. "Μπορεί κάποια κράτη μέλη να επιλέξουν να ενσωματωθούν με πιο αργό ρυθμό ή σε μικρότερη έκταση, αλλά ο πυρήνας της ΕΕ πρέπει να ενισχυθεί και να αποφευχθούν λύσεις 'κατά παραγγελία' '', αναφέρει το κείμενο του ψηφίσματος.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Το κορίτσι της Ναπάλμ»: Ποιος, πράγματι, τράβηξε τη φωτογραφία - σύμβολο της φρίκης του πολέμου;

Διεθνή / «Το κορίτσι της Ναπάλμ»: Ποιος, πράγματι, τράβηξε τη φωτογραφία - σύμβολο της φρίκης του πολέμου;

Ήταν ο φωτογράφος του Associated Press Νικ Ατ, όπως γνωρίζουμε ή ένας άγνωστος Βιετναμέζος φωτογράφος που εργαζόταν ως free lancer για το ιστορικό πρακτορείο; Ένα νέο ντοκιμαντέρ παρουσιάζει την άλλη πλευρά της ιστορίας
LIFO NEWSROOM
Μέριλιν Μάνσον: Γιατί δεν καταδικάστηκε - «Το περιμέναμε» λέει η πρώην του, Έβαν Ρέιτσελ Γουντ

Διεθνή / Μέριλιν Μάνσον: Γιατί δεν καταδικάστηκε παρόλο που «υπήρχαν αδιάσειστα στοιχεία»

Οι κατηγορίες εις βάρος του για σεξουαλική επίθεση αντιμετωπίστηκαν ως «πολύ παλιές» από το δικαστήριο - Γιατί δεν βοήθησε ο νόμος Phoenix Act - Η ανάρτηση της Έβαν Ρέιτσελ Γουντ
LIFO NEWSROOM