Το Facebook «πάγωσε» τη σελίδα του Προέδρου της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο, όταν εκείνος ισχυρίστηκε χωρίς αποδείξεις ότι ένα φυτικό φάρμακο θα μπορούσε να θεραπεύσει τον κορωνοϊό.
Ο Μαδούρο τον Ιανουάριο είπε ότι ένα διάλυμα από θυμάρι θα μπορούσε, δήθεν, να θεραπεύσει την ασθένεια. Αυτό το σχόλιο τον αφήνει εκτός και δεν θα μπορεί να δημοσιεύσει για τις επόμενες 30 ημέρες. Η εταιρεία δήλωσε ότι ο ηγέτης έχει επανειλημμένα παραβιάσει τις πολιτικές σχετικά με την παραπληροφόρηση για τον κορωνοϊό.
Ο Μαδούρο βέβαια δεν είναι ο μόνος παγκόσμιος ηγέτης που προχώρησε σε μη έγκυρες αναρτήσεις αναφορικά με την πανδημία.
Ο πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και ο σύμμαχός του ο Ζαΐχ Μπολσονάρου της Βραζιλίας ήταν αρκετά ενεργοί στην παραπληροφόρηση μέσω social media.
Ένας εκπρόσωπος του Facebook δήλωσε στο BBC: «Καταργήσαμε ένα βίντεο που δημοσιεύτηκε στη σελίδα του Προέδρου Νικολάς Μαδούρο για παραβίαση των πολιτικών μας κατά της παραπληροφόρησης σχετικά με τον Covid-19 που είναι πιθανό να θέσει τους ανθρώπους σε κίνδυνο.
Ακολουθούμε την καθοδήγηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, που λέει ότι προς το παρόν δεν υπάρχει φάρμακο για τη θεραπεία του ιού. Λόγω επανειλημμένων παραβιάσεων των κανόνων μας, παγώνουμε επίσης τη σελίδα για 30 ημέρες, κατά τη διάρκεια της οποίας θα είναι μόνο για ανάγνωση».
Πέρυσι, το Facebook διέγραψε ένα βίντεο από τον πρόεδρο της Βραζιλίας σχετικά με τον ισχυρισμό ότι το φάρμακο υδροξυχλωροκίνη ήταν εντελώς αποτελεσματικό στη θεραπεία του ιού.
Εν τω μεταξύ είχε διαγραφεί και άλλη ανάρτηση του Μαδούρο στο Twitter σχετικά με μια διαφορετική δήθεν θεραπεία
Τον Οκτώβριο, το Facebook διέγραψε μια ανάρτηση στην οποία ο Ντόναλντ Τραμπ ισχυρίστηκε ότι ο Covid-19 ήταν «λιγότερο θανατηφόρος» από τη γρίπη. Αφαίρεσε άλλη μία τον Αύγουστο, με ένα βίντεο όπου ισχυριζόταν ότι τα παιδιά ήταν «σχεδόν άνοσα στο Covid-19». Μέχρι που κόπηκε δια βίαου από τα social media.
Η παραπληροφόρηση Covid-19 στα κοινωνικά μέσα είναι ένα διαδεδομένο πρόβλημα.
Δώδεκα άτομα είναι υπεύθυνα για τη διάδοση χιλιάδων αναρτήσεων κατά των εμβολίων στο Facebook και το Twitter, σύμφωνα με ανάλυση από το Κέντρο Αντιμετώπισης Ψηφιακών Μισών CCDH που εδρεύει στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Ανάμεσά τους είναι ο Ρόμπερτ Φ. Κένεντι Τζούνιορ, ανιψιός του πρώην προέδρου των ΗΠΑ, ο οποίος ηγείται μιας ομάδας κατά των εμβολίων.
Με πληροφορίες του BBC