Φιλιππίνες: Στρατιωτικό νόμο σε νησί με τζιχαντιστές του ISIS κήρυξε ο Ντουτέρτε

Φιλιππίνες: Στρατιωτικό νόμο σε νησί με τζιχαντιστές του ISIS κήρυξε ο Ντουτέρτε Facebook Twitter
0

Ο πρόεδρος των Φιλιππίνων Ροντρίγο Ντουτέρτε προειδοποίησε σήμερα ότι θα αντιμετωπίσει σκληρά τους αντάρτες, αφού κήρυξε στρατιωτικό νόμο στο νησί Μιντανάο μετά την αποτυχημένη επιδρομή σε ένα κρησφύγετο ανταρτών που συνδέονται με το Ισλαμικό Κράτος.

 

Ο Ντουτέρτε διέκοψε την επίσημη επίσκεψη που πραγματοποιούσε στη Ρωσία και κήρυξε στρατιωτικό νόμο σε αυτό το νότιο νησί των 22 εκατομμυρίων κατοίκων χθες Τρίτη, επισημαίνοντας ότι η κατάσταση έκτακτης ανάγκης ενδέχεται να διαρκέσει και έναν χρόνο, αν χρειαστεί.

 

Σε δηλώσεις του σήμερα ο Φιλιππινέζος πρόεδρος προειδοποίησε μάλιστα ότι ενδέχεται να κηρύξει στρατιωτικό νόμο σε ολόκληρη τη χώρα, αν εκτιμήσει ότι η απειλή του ΙΚ επεκτείνεται. Παράλληλα εξετάζει την επιβολή νομικών μέτρων στην περιοχή Βισάγιας, κοντά στο Μιντανάο, προκειμένου να υποστηριχθεί η μάχη κατά των εξτρεμιστών.

 

Ο Ντουτέρτε κάλεσε τους Φιλιππινέζους να μην επιτρέψουν στο ΙΚ να εδραιωθεί στη χώρα και εκτίμησε ότι η κοινή γνώμη δεν θα επιτρέψει να διαπραχθούν παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων υπό το καθεστώς του στρατιωτικού νόμου.

 

Οι συγκρούσεις στην κυρίως μουσουλμανική πόλη Μαράουι έχουν περιοριστεί σήμερα, καθώς ο στρατός προσπαθεί να συλλάβει δεκάδες αντάρτες της οργάνωσης Μάουτε, που διέφυγαν μετά την αποτυχημένη επιχείρηση της Τρίτης εναντίον ενός σπιτιού στο οποίο κρύβονταν και οι οποίοι κατέλαβαν δρόμους, γέφυρες και κτίρια στην πόλη σε μια προσπάθεια να εμποδίσουν την αποστολή ενισχύσεων του στρατού.

 

Ο Ντουτέρτε, που κατάγεται από το Μιντανάο, απειλεί εδώ και καιρό ότι θα επιβάλει στρατιωτικό νόμο στο νησί για να εξαρθρώσει δύο οργανώσεις που συνδέονται με το ΙΚ, το οποίο, σύμφωνα με τον ίδιο, προσπαθεί να εδραιωθεί στις Φιλιππίνες.

 

Ο Φιλιππινέζος πρόεδρος ανακοίνωσε ότι η κατάσταση στο νησί θα μοιάζει με αυτή που επικρατούσε τη δεκαετία του 1970 υπό το καθεστώς του εκλιπόντα δικτάτορα Μάρκος, το οποίο χαρακτήρισε «πολύ καλό».

 

«Προς τους συμπατριώτες μου που έχουν βιώσει τον στρατιωτικό νόμο. Δεν θα είναι διαφορετικά απ’ όσα έκανε ο πρόεδρος Μάρκος. Θα είναι σκληρά», προειδοποίησε ο Ντουτέρτε από το αεροσκάφος που τον μετέφερε πίσω στη Μανίλα.

 

«Πρέπει να το κάνω για να διασφαλίσω τη Δημοκρατία των Φιλιππίνων, τον λαό των Φιλιππίνων», εξήγησε.

 

«Αν χρειαστεί ένας χρόνος για να το κάνουμε, τότε θα το κάνουμε. Αν τελειώσει σε ένα μήνα, θα είμαι ευχαριστημένος. Προς τους συμπολίτες μου, μην φοβάστε πολύ. Επιστρέφω στην πατρίδα. Θα αντιμετωπίσω το πρόβλημα μόλις φτάσω», πρόσθεσε.

 

Οι αντίπαλοι του Φιλιππινέζου προέδρου, που έχει ξεκινήσει έναν αιματηρό πόλεμο κατά των ναρκωτικών στη διάρκεια του οποίου έχουν σκοτωθεί χιλιάδες άνθρωποι υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες, δηλώνουν ότι γίνονται πραγματικότητα οι φόβοι τους ότι ο Ντουτέρτε θα εκμεταλλευτεί θέματα ασφαλείας για να επιβάλει μια μορφή απολυταρχικού καθεστώτος.

 

Αντίπαλοι του Ντουτέρτε, ακόμη και οικονομολόγοι, τον επικρίνουν καθώς εκτιμούν ότι αντιδρά υπερβολικά κηρύσσοντας στρατιωτικό νόμο σε ένα ολόκληρο νησί με το μέγεθος της Νότιας Κορέας έπειτα από ένα συμβάν σε μία πόλη.

 

Κάποιοι ακτιβιστές μάλιστα έχουν εκφράσει ανησυχία ότι ο στρατιωτικός νόμος θα οδηγήσει σε παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

 

Αρχικά, όπως προβλέπει το σύνταγμα, ο στρατιωτικός νόμος θα ισχύσει για 60 ημέρες.

 

Οι μάχες στο Μαράουι ξέσπασαν έπειτα από μια επιδρομή των δυνάμεων ασφαλείας εναντίον ενός σπιτιού που θεωρούσαν ότι είναι κρησφύγετο του Ισνιλόν Χάπιλον, ενός από τους ηγέτες της Αμπού Σαγιάφ, μιας ισλαμιστικής οργάνωσης που ειδικεύεται σε απαγωγές, και επικεφαλής του ΙΚ στις Φιλιππίνες.

 

Οι ΗΠΑ θεωρούν τον Χάπιλον έναν από τους πιο επικίνδυνους τρομοκράτες στον κόσμο και τον έχουν επικηρύξει για 5 εκατομμύρια δολάρια.

 

Η Αμπού Σαγιάφ, που δρα στα περισσότερα νησιά της επαρχίας Μιντανάο, έχει απαγάγει εκατοντάδες Φιλιππινέζους και αλλοδαπούς από τη δεκαετία του 1990.

 

Στις αρχές του έτους αποκεφάλισε έναν Γερμανό και πέρυσι δύο Καναδούς πέρυσι, καθώς δεν της δόθηκαν τα λύτρα που ζητούσε.

 

Σύμφωνα με ειδικούς σε θέματα ασφαλείας, ο Χάπιλον προσπαθεί να ενώσει τις φιλιππινέζικες οργανώσεις που έχουν δηλώσει πίστη στο ΙΚ. Μεταξύ αυτών είναι και η Μάουτε, η οποία τους τελευταίους 12 μήνες έχει πραγματοποιήσει πολλές αιματηρές επιθέσεις εναντίον του στρατού.

 

Από τη δεκαετία του 1970 μουσουλμάνοι αντάρτες ζητούν τη δημιουργία μιας αυτόνομης ή ανεξάρτητης περιοχής στο Μιντανάο. Από τις συγκρούσεις έχουν σκοτωθεί περισσότεροι από 130.000 άνθρωποι.

 

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιατί κατέρρευσε η Γερμανική κυβέρνηση;

LiFO politics / Γιατί κατέρρευσε η Γερμανική κυβέρνηση;

Η Βασιλική Σιούτη συζητά με τον δημοσιογράφο-ανταποκριτή γερμανόφωνων ΜΜΕ, Φέρρυ Μπατζόγλου, για τη γερμανική πολιτική κρίση και το αν αυτή σχετίζεται με την εκλογή Τραμπ στις ΗΠΑ και το Ουκρανικό ζήτημα.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Υπόθεση Πελικό: «Ας αποδοθεί δικαιοσύνη», ήταν τα πρώτα λόγια της Ζιζέλ μετά την αγόρευση της εισαγγελέως

Διεθνή / Υπόθεση Πελικό: «Ας αποδοθεί δικαιοσύνη», ήταν τα πρώτα λόγια της Ζιζέλ μετά την αγόρευση της εισαγγελέως

Η εισαγγελέας ζήτησε την επιβολή της μέγιστης ποινής των 20 ετών κάθειρξης για τον βασικό κατηγορούμενο Ντομινίκ Πελικό - Τι είπε η Ζιζέλ κατά την έξοδό της από το δικαστήριο
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Λίβανος: Το Ισραήλ αποφασίζει απόψε για την κατάπαυση του πυρός με την Χεζμπολάχ

Διεθνή / Λίβανος: Το Ισραήλ αποφασίζει απόψε για την κατάπαυση του πυρός με την Χεζμπολάχ

H κυβέρνηση των ΗΠΑ διαβεβαίωσε πως η συμφωνία βρίσκεται «κοντά» - Η γαλλική προεδρία κάλεσε την κυβέρνηση του Ισραήλ και τη Χεζμπολάχ να αδράξουν «το ταχύτερο αυτή την ευκαιρία»
LIFO NEWSROOM