Η Φλόριντα υιοθέτησε νομοσχέδιο το οποίο απαγορεύει- για πολλούς μικρούς μαθητές- τις συζητήσεις στη σχολική τάξη για τον σεξουαλικό προσανατολισμό και την ταυτότητα φύλου.
Παρά τις έντονες αντιδράσεις και τις διαμαρτυρίες μαθητών, μετά τη βουλή της Φλόριντα ψηφίστηκε και από τη γερουσία της πολιτείας το νομοσχέδιο στο οποίο οι επικριτές του αναφέρονται με τον όρο «don’t say gay». Ο επίσημος τίτλος του νομοσχεδίου είναι «γονικά δικαιώματα στην εκπαίδευση».
Ο νόμος αυτός, που προωθούσαν Ρεπουμπλικάνοι πολιτικοί στη Φλόριντα, προκάλεσε διαμάχη σε εθνικό επίπεδο στις ΗΠΑ, εν μέσω της όλο πιο έντονης συζήτησης για τι θα πρέπει να διδάσκουν τα σχολεία στα παιδιά για τη φυλή και το φύλο.
Ο κυβερνήτης Ρον ΝτεΣάντις, που επιδιώκει την επανεκλογή του φέτος, εξέφρασε την υποστήριξή του για το νομοσχέδιο. «Θα σιγουρευτούμε ότι οι γονείς θα μπορούν να στέλνουν τα παιδιά τους στο νηπιαγωγείο χωρίς κάποια από αυτά τα πράγματα να μπαίνουν στο πρόγραμμα μαθημάτων».
Ο ίδιος και άλλοι Ρεπουμπλικάνοι πολιτικοί σε όλες τις ΗΠΑ λένε ότι θέλουν να δώσουν στους γονείς μεγαλύτερο έλεγχο για το τι μαθαίνουν τα παιδιά στο σχολείο. Τέτοιες πολιτικές θα βλάψουν την κοινότητα των ΛΟΑΤΚΙ, προειδοποιούν οι Δημοκρατικοί.
Ο νέος νόμος δεν επιτρέπει σε δημόσια σχολεία στη Φλόριντα τα μαθήματα για τον σεξουαλικό προσανατολισμό ή την ταυτότητα φύλου σε παιδιά από το νηπιαγωγείο έως την τρίτη τάξη, δηλαδή ηλικίες από 5 έως 9 ετών.
Επίσης, απαγορεύει τέτοιο μάθημα «που δεν είναι κατάλληλο για την ηλικία» για μαθητές άλλων τάξεων. Οι διατάξεις προβλέπουν ότι οι γονείς θα μπορούν να κάνουν μήνυση σε διευθύνσεις εκπαίδευσης που θεωρούν ότι παραβιάζουν τον νόμο.
Πριν από την ψηφοφορία, ο Δημοκρατικός Σέβριν Τζόουνς- ο πρώτος ανοιχτά γκέι πολιτειακός γερουσιαστής στη Φλόριντα- κατηγόρησε τους Ρεπουμπλικάνους ότι προώθησαν το νομοσχέδιο για πολιτικό όφελος. «Είναι άλλη μία κηλίδα στην ιστορία της Φλόριντα», είπε.
Αλλά και ο υπουργός Παιδείας των ΗΠΑ, Μιγκέλ Καρντόνα, κατηγόρησε τους γερουσιαστές της Φλόριντα ότι έβαλαν σε προτεραιότητα νομοσχέδια μίσους που πλήττουν κάποιους από τους μαθητές που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη.
Με πληροφορίες από Reuters