Η ΕΕ θα ζητήσει από τις ΗΠΑ να επιτρέψουν την εξαγωγή εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου της AstraZeneca στην Ευρώπη, σύμφωνα με τους Financial Times.
Σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστούν οι μειώσεις στις παραδόσεις εμβολίων για τον κορωνοϊό, η Κομισιόν σχεδιάζει να εγείρει το ζήτημα στις επικείμενες διατλαντικές συζητήσεις, που στοχεύουν στην ενίσχυση της συνεργασίας για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, σύμφωνα με Ευρωπαίους αξιωματούχους.
Επίσης η ΕΕ θέλει η Ουάσινγκτον να διασφαλίσει την ελεύθερη ροή φορτίων κρίσιμων συστατικών εμβολίων που χρειάζονται για την ευρωπαϊκή παραγωγή.
Η προσπάθεια της ΕΕ να αποκτήσει πρόσβαση στην αμερικανική παραγωγή του εμβολίου που ανέπτυξε η AstraZeneca με το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης έρχεται στον απόηχο του μπλοκαρίσματος εξαγωγής από την ΕΕ στην Αυστραλία.
Η Ιταλία, με τη στήριξη της Κομισιόν, μπλόκαρε την εξαγωγή 250.000 δόσεων του εμβολίου της AstraZeneca, η πρώτη τέτοια κίνηση υπό τον μηχανισμό της ΕΕ που απαιτεί να παίρνουν έγκριση οι φαρμακευτικές, προκειμένου να «βγουν» από την Ένωση δόσεις που παράγονται εκεί.
Κίνηση που από τη μία προκάλεσε ανησυχία- ο Γερμανός υπουργός Υγείας προειδοποίησε για πιθανές μακροπρόθεσμες συνέπειες- αλλά βρήκε και υποστήριξη. Ο Γάλλος υπουργός Υγείας δήλωσε ότι το Παρίσι θα μπορούσε να κάνει κάτι ανάλογο.
Ο Τζο Μπάιντεν και η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν συνομίλησαν για τη συνεργασία για την πανδημία την Παρασκευή. Οι ΗΠΑ και η ΕΕ είναι μεγάλοι παραγωγοί εμβολίων και έχουν «ισχυρό συμφέρον» να συνεργαστούν για την καλή λειτουργία της παγκόσμιας εφοδιαστικής αλυσίδας, ανέφερε η Κομισιόν μετά την τηλεδιάσκεψη.
Αν και η Ουάσινγκτον έχει παραγγείλει 300 εκατομμύρια δόσεις για το εμβόλιο της AstraZeneca για τον κορωνοϊό, αυτό ακόμη δεν έχει εγκριθεί από τις αρμόδιες αρχές. Πέρα από τα εμβόλια, η ΕΕ θέλει να διασφαλίσει ότι οι αμερικανικοί κανόνες δεν θα εμποδίσουν τα φορτία συστατικών που χρειάζονται για την παρασκευή τους στην Ευρώπη.
Ένα ζήτημα ανησυχίας είναι η εξάρτηση της ΕΕ από τις ΗΠΑ για τις προμήθειες νανοσωματιδίων λιπιδίων, που είναι απαραίτητα για τα εμβόλια με τεχνολογία mRNA, όπως είναι αυτά των Pfizer/ BioNTech και της Moderna.
«Οι ΗΠΑ και η ΕΕ αλληλοεξαρτώνται για βασικά στοιχεία της παρασκευαστικής διαδικασίας και η συνεργασία θα παραμείνει καθοριστικής σημασίας», δήλωσε στους FT αξιωματούχος του Λευκού Οίκου.