Η παγκόσμια ενεργειακή κρίση των τελευταίων μηνών και η επακόλουθη άνοδος στις τιμές των καυσίμων, συμπεριλαμβανομένου του φυσικού αερίου, αποτελεί έναν από τους βασικούς μοχλούς ενίσχυσης των πληθωριστικών πιέσεων και της ύφεσης.
Συγκεκριμένα, η τιμή του φυσικού αερίου με αφορμή και τον πόλεμο που μαίνεται στην Ουκρανία έχει πλέον σημειώσει τεράστια άλματα. Στην Ευρώπη από τις αρχές του 2021 έχει καταγραφεί αύξηση περίπου 700% με τη Γηραιά ήπειρο να βρίσκεται πλέον στο χείλος της οικονομικής ύφεσης. Είναι τέτοιο το βάθος της κρίσης στην Ευρώπη που έχει πυροδοτηθεί από την εξάρτηση στο ρωσικό αέριο ώστε πολλές δυτικές κυβερνήσεις βάζουν πλέον σε δεύτερη μοίρα την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής σε μια προσπάθεια να ενισχύσουν την ενεργειακή τους επάρκεια.
Εν ολίγοις, το φυσικό αέριο ανταγωνίζεται πλέον το πετρέλαιο ως το καύσιμο που διαμορφώνει τη γεωπολιτική της ενέργειας. Πλέον, η Μόσχα μειώνει τις παραδόσεις του αερίου της στην Ευρώπη. Ο αγώνας για την κάλυψη αυτού του κενού αποκτά παγκόσμια χαρακτηριστικά καθώς δεκάδες χώρες προσπαθούν να εξασφαλίσουν φορτία υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG).
Στη Γερμανία εκτιμούν ότι οι ελλείψεις φυσικού αερίου θα μπορούσαν να προκαλέσουν μια κατάρρευση όπως αυτή της Lehman Brothers, καθώς η ισχυρότερη οικονομική δύναμη της Ευρώπης αντιμετωπίζει την άνευ προηγουμένου προοπτική να ξεμείνει από ρεύμα για τις επιχειρήσεις της και τους καταναλωτές. Ο κύριος αγωγός Nord Stream που μεταφέρει ρωσικό αέριο στη Γερμανία πρόκειται να κλείσει στις 11 Ιουλίου για δέκα ημέρες συντήρησης και υπάρχει αυξανόμενος φόβος ότι η Ρωσία μπορεί να μην τον ανοίξει ξανά.
Παράλληλα, για ορισμένες αναδυόμενες οικονομίες οι οποίες πρέπει ανταγωνίζονται με πλούσιες χώρες όπως η Γερμανία για εξασφάλιση φορτίων LNG οι συνέπειες είναι ήδη καταστροφικές. Στο Πακιστάν για παράδειγμα το οποίο εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το LNG έχουν ήδη ξεκινήσει προγραμματισμένες διακοπές ρεύματος που βυθίζουν ολόκληρες περιοχές στο σκοτάδι. Τα εμπορικά κέντρα και τα εργοστάσια στις μεγάλες πόλεις εντολή να κλείνουν νωρίς.
«Αυτή είναι η δεκαετία του 1970 για το φυσικό αέριο [αναφέρεται στην πετρελαϊκή κρίση της δεκαετίας του '70]», λέει ο Kevin Book, διευθύνων σύμβουλος της ClearView Energy Partners LLC, μιας ερευνητικής εταιρείας με έδρα την Ουάσιγκτον. «Ο κόσμος απασχολείται τώρα με το φυσικό αέριο όπως κάποτε ασχολούνταν με το πετρέλαιο. Ο ουσιαστικός ρόλος που παίζει το φυσικό αέριο στις σύγχρονες οικονομίες και η ανάγκη για ασφαλή και ποικιλόμορφο εφοδιασμό έχουν γίνει πολύ ορατοί».
Οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη και την Ασία αυξήθηκαν περισσότερο από 60% τις τελευταίες εβδομάδες εν μέσω και των περικοπών εφοδιασμού από τη Ρωσία.
Με πληροφορίες από Bloomberg