Γαλλία: Αγωγή των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα κατά του Facebook, για ρητορική μίσους και fake news

Γαλλία: Αγωγή των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα στο Facebook, για τη ρητορική μίσους και τα fake news Facebook Twitter
Πηγή φωτό EPA
0

Οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα ανακοίνωσαν ότι κατέθεσαν αγωγή σε βάρος του Facebook στη Γαλλία, για εξάπλωση της ρητορικής μίσους και των ψευδών πληροφοριών για τον κορωνοϊό.

 

Στην αγωγή η οργάνωση κατηγορεί την πλατφόρμα για «παραπλανητικές εμπορικές πρακτικές», επειδή υπόσχεται να παρέχει ένα «ασφαλές» και «δίχως λάθη» διαδικτυακό περιβάλλον, αλλά αυτό αντικρούεται από την εκτεταμένη εξάπλωση της ρητορικής μίσους και των ψευδών πληροφοριών στο Facebook.

 

«Χρησιμοποιώντας αναλύσεις ειδικών, προσωπικές καταθέσεις και δηλώσεις πρώην υπαλλήλων του Facebook, η αγωγή δείχνει ότι οι δεσμεύσεις της εταιρείας απέναντι στους πελάτες της είναι σε μεγάλο βαθμό αναληθείς και ότι επιτρέπει να ανθίσει η παραπληροφόρηση και η ρητορική μίσους στο δίκτυό της- μίσος γενικά και μίσος εναντίον των δημοσιογράφων- σε αντίθεση με τους ισχυρισμούς της στους όρους χρήσης και σε διαφημίσεις», αναφέρει η ανακοίνωση των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα.

 

Η οργάνωση αναφέρει ότι προκειμένου να καταδικάσει αυτό το «μεγάλης έκτασης, άνευ προηγουμένου» φαινόμενο, κατέθεσε την αγωγή στη Γαλλία, όπου η νομοθεσία είναι πιο κατάλληλη για τη διαχείριση του ζητήματος και επειδή εκεί το Facebook έχει μεγάλο αριθμό πελατών, 38 εκατομμύρια χρήστες συνολικά από τους οποίους οι 24 εκατομμύρια το χρησιμοποιούν καθημερινά.

 

Παράλληλα οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα δηλώνουν ότι εξετάζουν το ενδεχόμενο κατάθεσης παρόμοιων αγωγών σε άλλες χώρες, ενώ σημειώνουν ότι μια δικαστική απόφαση για τις «παραπλανητικές πρακτικές» του Facebook μπορεί να έχει παγκόσμιο αντίκτυπο.

 

Μηνύματα μίσους και απειλές

 

Η αγωγή περιλαμβάνει παραδείγματα, όπως για παράδειγμα «δεκάδες σχόλια με προσβολές, απειλές και υποκίνηση βίας» εναντίον του Charlie Hebdo και δημοσιογράφων του, στη σελίδα του περιοδικού στο Facebook, τον Σεπτέμβριο, μετά την κυκλοφορία τεύχους που συνέπεσε με την έναρξη της δίκης για τη φονική επίθεση στα γραφεία του.

 

Επίσης, κάνει αναφορά σε μηνύματα μίσους και απειλές εναντίον δημοσιογράφων που εργάζονται στη γαλλική εκπομπή «Quotidien» και ανάλογα μηνύματα στην σελίδα της εφημερίδας L’Union στο Facebook.

 


Σε ό,τι αφορά στην παραπληροφόρηση, η αγωγή περιλαμβάνει αναφορές για αναρτήσεις με ψευδείς ισχυρισμούς για τον κορωνοϊό, για τις οποίες δεν είχε λάβει η πλατφόρμα. Ενδεικτικά αναφέρει πέντε διαφορετικές αναρτήσεις με βίντεο θεωριών συνωμοσίας, που είχαν περισσότερα από 4,5 εκατομμύρια views σε δύο μήνες.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ