Εφετείο του Παρισιού επικύρωσε την εγκυρότητα εντάλματος σύλληψης που εκδόθηκε για τον Μπασάρ αλ Άσαντ, για φερόμενη συνέργεια σε εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου της Συρίας.
Οι δικαστές αποφάνθηκαν σήμερα, Τετάρτη 26 Ιουνίου, ότι το ένταλμα σύλληψης για Σύρο πρόεδρο Μπασάε αλ Άσαντ -το οποίο οι Γάλλοι αντιτρομοκρατικοί εισαγγελείς είχαν ζητήσει να ακυρωθεί με την αιτιολογία ότι ο Άσαντ απολαμβάνει ασυλίας ως εν ενεργεία αρχηγός κράτους- παραμένει σε ισχύ.
«Πρόκειται για μια ιστορική απόφαση. Είναι η πρώτη φορά που ένα εθνικό δικαστήριο αναγνωρίζει ότι ένας εν ενεργεία αρχηγός κράτους δεν έχει πλήρη προσωπική ασυλία» για τις πράξεις του, δήλωσαν οι δικηγόροι των εναγόντων. Η υπόθεση κατά του Μπασάρ αλ Άσαντ αποτελεί ένα ιδιαίτερα προβεβλημένο παράδειγμα των θυμάτων του καταστροφικού εμφυλίου πολέμου της Συρίας, που επιδιώκουν την απόδοση ευθυνών στις κυβερνητικές δυνάμεις που συμμετείχαν σε φρικαλεότητες.
Τον Νοέμβριο εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης κατά του Μπασάρ αλ Άσαντ, του αδελφού του Μάχερ και δύο Σύρων στρατηγών για φερόμενη συνέργεια σε εγκλήματα πολέμου, συμπεριλαμβανομένων των επιθέσεων με χημικά όπλα στις πόλεις Ντούμα και Ανατολική Γούτα το 2013. Τον Μάιο, οι αντιτρομοκρατικοί εισαγγελείς αμφισβήτησαν το ένταλμα σύλληψης κατά του Άσαντ, υποστηρίζοντας ότι οι εν ενεργεία αρχηγοί κρατών απολαμβάνουν απόλυτης ασυλίας. Οι εισαγγελείς δεν αμφισβήτησαν το ένταλμα σύλληψης για τον αδελφό του αλ Άσαντ ή τους Σύρους στρατηγούς Γκασάν Αμπάς και Μπασάμ αλ Χασάν.
Ο Mazen Darwish, διευθυντής του Συριακού Κέντρου για τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και την Ελευθερία της Έκφρασης, δήλωσε ότι η απόφαση «δείχνει ότι δεν υπάρχει ασυλία όταν μιλάμε για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και χρήση χημικών όπλων κατά αμάχων».
#NoImmunity #Justice #Syria pic.twitter.com/R60PCp63xm
— Syrian Center for Media and Freedom of Expression (@SyrianCenter) June 26, 2024
Με τον Μπασάρ αλ Άσαντ να διατηρεί σε μεγάλο βαθμό τον έλεγχο της Συρίας, η οποία έχει καταστραφεί από πολυετείς μάχες κατά τη διάρκεια των οποίων οι δυνάμεις του κατηγορήθηκαν για φρικαλεότητες εναντίον αμάχων, οι Σύροι που εγκατέλειψαν τη χώρα και εγκαταστάθηκαν στην Ευρώπη έχουν ξεκινήσει νομικές προσπάθειες για να λογοδοτήσουν μέλη του συριακού στρατού και της κυβέρνησης.
Οι επιθέσεις με χημικά τον Αύγουστο του 2013 προκάλεσαν το θάνατο 1.429 ανθρώπων -εκ των οποίων 426 παιδιά- και τον τραυματισμό χιλιάδων άλλων, αλλά η διεθνής καταδίκη δεν επέφερε μεγάλες αλλαγές στη διεξαγωγή του πολέμου στη Συρία από το καθεστώς Άσαντ.