Γερμανία: Ημέρα αποφασιστικής σημασίας η σημερινή για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων

Γερμανία: Ημέρα αποφασιστικής σημασίας η σημερινή για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων Facebook Twitter
EPA/TILL RIMMELE
0

Νέα παράταση δόθηκε στις διαπραγματεύσεις για το σχηματισμό κυβέρνησης αφού οι χθεσινές διαβουλεύσεις δεν κατάφεραν να γεφυρώσουν τις τελευταίες διαφορές που χωρίζουν τα δυο μεγάλα στρατόπεδα.

Η τελική ευθεία επεφύλασσε τελικά σε Χριστιανοδημοκράτες (CDU), Χριστιανοκοινωνιστές (CSU) και Σοσιαλδημοκράτες (SPD) σημαντικά εμπόδια. Παρά ταύτα οι πρωταγωνιστές δεν τα θεωρούν ανυπέρβλητα και δηλώνουν αισιόδοξοι.

«Η βούληση υπάρχει», είπε αργά χτες το βράδυ ο γενικός γραμματέας του SPD Λαρς Κλινγκμπάιλ, προσθέτοντας ότι η σημερινή Τρίτη είναι αποφασιστικής σημασίας για την επιτυχή ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η κατανομή των υπουργείων δεν έχει ακόμη συζητηθεί.

Εξαιτίας μεγάλων διαφορών σε μείζονος σημασίας ζητήματα δόθηκε χτες το βράδυ νέα παράταση στις διαπραγματεύσεις. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις το τελικό κείμενο της κυβερνητικής συμφωνίας θα παρουσιαστεί αύριο Τετάρτη. Σε κάθε περίπτωση οι συμμετέχοντες θέλουν να έχει ολοκληρωθεί η όλη διαδικασία πριν την μεθαυριανή Τσικνοπέμπτη.

Οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου

Σημεία τριβής σύμφωνα με την αντιπρόεδρο της CDU Γιούλια Κλέκνερ είναι, μεταξύ άλλων, θέματα οικονομίας, υγείας, τα εργασιακά και η εξωτερική πολιτική. Σύμφωνα με πληροφορίες από διαπραγματευτικούς κύκλους που επικαλείται το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων, οι Χριστιανοδημοκράτες κατέστησαν χθες σαφές στους Σοσιαλδημοκράτες ότι δεν μπορούν να προχωρήσουν σε τόσο μεγάλες παραχωρήσεις στους συγκεκριμένους τομείς.

Όσον αφορά τα εργασιακά το μεγαλύτερο «αγκάθι» ήταν και παραμένει η αξίωση του SPD για σαφή περιορισμό των λεγόμενων «άνευ αντικειμενικού λόγου» συμβάσεων ορισμένου χρόνου που πλήττουν κυρίως τους νέους, χαμηλής ειδίκευσης ή και ξένους εργαζόμενους.

Στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής καταγράφονται διαφωνίες κυρίως σε ό,τι αφορά τις εξαγωγές αμυντικού εξοπλισμού και τον προϋπολογισμό των ενόπλων δυνάμεων. Όλα τα προαναφερθέντα ζητήματα θεωρούνται κομβικά και γι' αυτό και οι σημερινές συνομιλίες αναμένεται να διαρκέσουν μέχρι αργά τη νύχτα.

Οι πολίτες δεν θέλουν την υπουργοποίηση Σουλτς

Εν τω μεταξύ σε δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Forsa η πλειονότητα των Γερμανών τάσσεται κατά ενδεχόμενης υπουργοποίησης του αρχηγού του SPD Μάρτιν Σουλτς. Συγκεκριμένα το 54% δηλώνουν ότι ο πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δεν θα έπρεπε να αναλάβει κάποιο χαρτοφυλάκιο στην κυοφορούμενη νέα κυβέρνηση. Αντίθετη άποψη έχει το 36%.

Την ίδια ώρα το 61% των ερωτηθέντων φέρεται να προκρίνει την παραμονή του Ζίγκμαρ Γκάμπριελ στο τιμόνι του υπουργείου Εξωτερικών. Την παραμονή Γκάμπριελ στο ΥΠΕΞ στηρίζουν τόσο οι οπαδοί της CDU όσο και του SPD. Αντιθέτως, μόλις το 10% θα ήθελε να δει τον Μ. Σουλτς να αναλαμβάνει επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας.

Πηγή: Deutsche Welle

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ανήλικος Παλαιστίνιος πέθανε από την πείνα σε ισραηλινή φυλακή - Δεν του είχαν απαγγελθεί κατηγορίες

Διεθνή / Ανήλικος Παλαιστίνιος πέθανε σε ισραηλινή φυλακή - Υποσιτισμό και κακουχίες, έδειξε η νεκροψία

Ο 17χρονος είχε συλληφθεί τον περασμένο Σεπτέμβριο γιατί έριξε πέτρες σε Ισραηλινούς στρατιώτες, κρατούνταν για πάνω από έξι μήνες χωρίς να του έχει απαγγελθεί καν κατηγορία
LIFO NEWSROOM
Απολύθηκαν εν μέσω κρίσης: Εργαζόμενοι της USAID απομακρύνθηκαν ενώ προσέφεραν βοήθεια στη σεισμόπληκτη Μιανμάρ

Διεθνή / USAID: Στελέχη πρώτης γραμμής απολύθηκαν ενώ βρίσκονταν στο πεδίο, στη σεισμόπληκτη Μιανμάρ

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα συνεχίσουν να είναι ο κύριος πάροχος ανθρωπιστικής βοήθειας παγκοσμίως, ζητώντας από άλλα κράτη να εντείνουν τις προσπάθειές τους
LIFO NEWSROOM
Κινδυνεύει να κλείσει την επιχείρησή της η ζωγράφος του «χειρότερου πορτρέτου του Τραμπ»

Διεθνή / Κινδυνεύει να κλείσει την επιχείρησή της η ζωγράφος του «χειρότερου πορτρέτου του Τραμπ»

Η Σάρα Μπόρντμαν, η καλλιτέχνιδα πίσω από το επίσημο πορτρέτο του Ντόναλντ Τραμπ το οποίο ο πρόεδρος χαρακτήρισε ως «πραγματικά το χειρότερο», λέει ότι οι έντονες αρνητικές αντιδράσεις που έγιναν viral έθεσαν σε κίνδυνο την 41χρονη επιχείρησή της
LIFO NEWSROOM
Δασμοί Τραμπ: Πώς οι ΗΠΑ πυροβολούν τα πόδια τους

Διεθνή / Δασμοί Τραμπ: Πώς οι ΗΠΑ πυροβολούν τα πόδια τους

Σύμφωνα με τις αγορές όλες οι οικονομίες θα πληγούν σε έναν ορατό χρονικό ορίζοντα από τους δασμούς Τραμπ, αλλά μεγαλύτερο θύμα θα είναι η ίδια η αμερικανική οικονομία, η οποία κινδυνεύει με ύφεση από έναν παγκόσμιο εμπορικό πόλεμο
LIFO NEWSROOM