Γερμανικό δικαστήριο απέρριψε έφεση πρώην γραμματέα των Ναζί για το ρόλο της σε 10.500 δολοφονίες

Γερμανικό δικαστήριο απέρριψε έφεση πρώην γραμματέα των Ναζί για το ρόλο της σε 10.500 δολοφονίες Facebook Twitter
0

Γερμανικό δικαστήριο απέρριψε σήμερα την έφεση μιας 99χρονης γυναίκας, η οποία καταδικάστηκε ως συνεργός σε περισσότερες από 10.500 δολοφονίες για το ρόλο της ως γραμματέας του διοικητή των SS στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Στούτχοφ των Ναζί κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Το Ομοσπονδιακό Δικαστήριο επικύρωσε την καταδίκη της Ίρμγκαρντ Φούρτσνερ, στην οποία επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης δύο ετών με αναστολή τον Δεκέμβριο του 2022 από ομοσπονδιακό δικαστήριο στο Ιτζεχόε της βόρειας Γερμανίας.

Η Ίρμγκαρντ κατηγορήθηκε ότι ήταν μέλος του μηχανισμού που βοήθησε στη λειτουργία του ναζιστικού στρατοπέδου συγκέντρωσης κοντά στο Ντάντσιχ, τη σημερινή πολωνική πόλη Γκντανσκ. Περίπου 100.000 άνθρωποι κρατούνταν στο Στούτχοφ, το οποίο ήταν διαβόητο για τις φρικτές συνθήκες που επικρατούσαν και 65.000 υπολογίζεται ότι πέθαναν. Το Στούτχοφ διέθετε θαλάμους αερίων και οι άνθρωποι σκοτώνονταν στο στρατόπεδο με αέρια, πυροβολισμούς και θανατηφόρες ενέσεις, καθώς και με λιμοκτονία.

Καταδικάστηκε για συνέργεια σε 10.505 δολοφονίες και για συνέργεια σε ακόμα πέντε απόπειρες δολοφονίας. Σε ακρόαση στο ομοσπονδιακό δικαστήριο της Λειψίας τον περασμένο μήνα, οι δικηγόροι της Φούρτσνερ έθεσαν υπό αμφισβήτηση το κατά πόσον ήταν πράγματι συνέργεια σε εγκλήματα που διαπράχθηκαν από τον διοικητή και άλλους ανώτερους αξιωματούχους του στρατοπέδου και κατά πόσον γνώριζε πραγματικά τι συνέβαινε στο Στούτχοφ.

Η υπόθεση της Φούρτσνερ σηματοδοτεί μια από τις τελευταίες δίκες των Ναζί, κυρίως επειδή λίγοι κατηγορούμενοι είναι ακόμη ζωντανοί.

*Με πληροφορίες από Associated Press, BBC

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ισραήλ: Ο Νετανιάχου απειλεί να απολύσει ξανά τον υπουργό Άμυνας Γκάλαντ λόγω Λιβάνου

Διεθνή / Ισραήλ: Ο Νετανιάχου απειλεί να απολύσει ξανά τον υπουργό Άμυνας Γκάλαντ λόγω Λιβάνου

Ο διοικητής της Βόρειας Διοίκησης Ούρι Γκόρντιν πιέζει να εξαπολύσει επίθεση μεγάλης κλίμακας στον Λίβανο, ενώ ο υπουργός Άμυνας του Νετανιάχου, Γιόαβ Γκάλαντ εμφανίζεται επιφυλακτικός
LIFO NEWSROOM
Πρίγκιπας Ουίλιαμ και Κέιτ Μίντλετον: Η δωρεά τους σε τράπεζα τροφίμων δίχασε τους χρήστες στα social media

Διεθνή / Πρίγκιπας Ουίλιαμ και Κέιτ Μίντλετον: Η δωρεά τους σε τράπεζα τροφίμων δίχασε τους χρήστες στα social media

Ο πρίγκιπας Ουίλιαμ και η Κέιτ Μίντλετον δώρισαν 3.500 λίρες σε τράπεζα τροφίμων που άδειασαν διαρρήκτες - «Γιατί όχι 50.000 λίρες;», ρωτάει ένας χρήστης στο X
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ