Στους νικητές της χρονιάς περιλαμβάνεται η Ευρώπη σύμφωνα με την ανασκόπηση του Guardian που αναφέρεται σε «όλα όσα πήγαν καλά» το 2017.
«Ήταν η χρονιά που ξεκινώντας φάνηκε να σηματοδοτεί την έναρξη της κατάρρευσης της ΕΕ», αναφέρει ο Guardian και συνεχίζει μεταφέροντας το πώς σημειώθηκε η ανατροπή:
«Τον Ιανουάριο η Ευρώπη έμοιαζε να βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή μετά από δύο καίρια χτυπήματα: τη ψηφοφορία για το Brexit του Ηνωμένου Βασιλείου και τη νίκη του Τραμπ στις ΗΠΑ. Ένας αντικαθεστωτικός αέρας για ευρωσκεπτική αλλαγή έπνιγε ολόκληρη την ήπειρο.
Οι ολλανδικές και γαλλικές κυβερνήσεις απειλούνταν από τις δυνάμεις του Γκέερτ Βίλντερς και της Μαρίν Λεπέν οι οποίοι εμφανίζονταν ψηλά στις κάλπες. Στη Γερμανία, η άκρα δεξιά απειλούσε την Μπούντεσταγκ. Και με τους λαϊκιστές να ανέρχονται, μια θλιβερή ΕΕ, αναστατωμένη από τη μεταναστευτική κρίση και ένα κύμα αιματηρών τρομοκρατικών επιθέσεων, ανίκανη να αποφύγει μια στάσιμη οικονομία και την επίμονη ανεργία, έμοιαζε πως θα κατέρρεε», σημειώνει το άρθρο.
«Οι σοβαρές ήττες του κόμματος της ελευθερίας του Βίλντερς και του Εθνικού Μετώπου τον Μάρτιο και τον Ιούνιο έβαλαν τέλος σε αυτό το αφήγημα και συμπλήρωσαν την ήττα του Μπέπε Γκρίλο στην Ιταλία», γράφει ο Guardian.
Όμως στη συνέχεια κάνει λόγο για ανατροπή: «Η δυναμική είχε μεταβληθεί: στην Ευρώπη ή τουλάχιστον στη Δυτική Ευρώπη ο λαϊκισμός ήταν σε παρακμή. Όχι μόνο αυτό, αλλά η οικονομία της Ευρώπης άρχισε να αυξάνεται με τον ταχύτερο ρυθμό της εδώ και πέντε χρόνια - και διπλάσιο από το ρυθμό των Ηνωμένων Πολιτειών».
«Η ανεργία σε όλο το μπλοκ μειώθηκε κάτω από το 10% για πρώτη φορά από την έναρξη της κρίσης στην ευρωζώνη και ο λαός ύψωνε το ανάστημά του απέναντι στην τρομοκρατία.
Το ζήτημα της μετανάστευσης παρέμεινε ακόμα μακριά από την επίλυσή, αλλά δεν έφτασε τα επίπεδα της κρίσης που απασχόλησε ηπειρωτική Ευρώπη το 2015.
Με την αναταραχή του Brexit να έχει δημιουργήσει μια νέα αίσθηση ενότητας και κοινού σκοπού στους ηγέτες της Ευρώπης, και τον Μακρόν με τη μετασχηματιστική φιλοευρωπαϊκή ατζέντα του, η ΕΕ επέστρεψε», αναφέρεται.
Ωστόσο το δημοσίευμα σημειώνει πως την αποτυχία της Μέρκελ που σηματοδοτεί την ανάγκη για έναν έλεγχο της πραγματικότητας, αλλά κλείνει υπογραμμίζοντας πως «παρόλα αυτά, η Ευρώπη κλείνει το 2017 με πολύ μεγαλύτερη υγεία από ό, τι ξεκίνησε».
Το #EUROBOOM και η Ελλάδα
Στο ίδιο κλίμα είναι και η οικονομική ανασκόπηση του Quartz η οποία μάλιστα περιλαμβάνει ειδική αναφορά στην Ελλάδα: «Η Ευρώπη δεν ξεκίνησε το 2017 υπό τις καλύτερες συνθήκες, αλλά δώδεκα μήνες αργότερα, η επιτυχία της ευρωπαϊκής οικονομίας φέτος υπήρξε τόσο μεγάλη έκπληξη που απολαμβάνει ακόμη και το δικό της hashtag: #euroboom».
«Τον περασμένο μήνα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δήλωσε ότι η ανάκαμψη της Ευρώπης ήταν τόσο ισχυρή που εξαπλώθηκε στον υπόλοιπο κόσμο, καθιστώντας την περιοχή κινητήρια δύναμη του παγκόσμιου εμπορίου και της οικονομικής ανάπτυξης».
Το δημοσίευμα μεταφέρει ευοίωνες προβλέψεις για την ενίσχυση του ευρώ και του εμπορίου και υπογραμμίζει τον ταχύ ρυθμό ανάπτυξης που καταγράφει η Ευρώπη.
«Ένα από τα πιο λαμπρά μηνύματα της βελτίωσης της ευρωζώνης μπορεί να είναι η Ελλάδα. Μόλις δύο χρόνια αφότου έφτασε σχεδόν σε απομάκρυνσή από τη νομισματική ένωση, το έθνος κατάφερε να επιστρέψει στις αγορές ομολόγων φέτος και έχει αναβαθμιστεί η πιστοληπτική του ικανότητα τόσο από τον οίκο Fitch όσο και από τον Moody's», αναφέρει ο οικονομολόγος του Quartz.
«Η απόδοση τoυ δεκαετούς ομολόγου υποχώρησε κάτω από το 4% αυτό το μήνα, το χαμηλότερο σε 11 χρόνια (paywall)», αναφέρεται σε άλλο σημείο και προστίθεται πως οι τιμές των ομολόγων αυξάνονται όταν οι αποδόσεις μειώνονται και η UBS αναμένει περισσότερα κέρδη.
σχόλια