Όλοι γνωρίζουν πια ότι ο κορωνοϊός έθεσε σε δεύτερη μοίρα κάθε άλλη ιατρική εργασία στον πλανήτη. Ωστόσο, οι πιο παραμελημένες ιατρικές πράξεις, με σαφές κόστος για την υγεία των πολιτών ανά τον κόσμο, είναι οι οδοντιατρικές. Και αυτό δεν οφείλεται μόνο στον κορωνοϊό, στη Βρετανία τουλάχιστον, αλλά και στον αργό, αργότατο ρυθμό των ραντεβού με τους επαγγελματίες της οδοντικής υγιεινής.
Οι μεταρρυθμίσεις του τελευταίου διαστήματος στον χώρο της υγείας, πρακτικά απομάκρυναν τον μεγαλύτερο όγκο των οδοντιατρικών υπηρεσιών από τον Δημόσιο Υγειονομικό Φορέα και κάπως έτσι πολλοί ασθενείς βρίσκονται σε στάση σοβαρής αναμονής, έχοντας παράλληλα να αντιμετωπίσουν τεράστια προβλήματα με τα δόντια τους.
Τρανταχτό παράδειγμα η περίπτωση της Danielle Watts από την περιοχή Bury στο Suffolk. Η μεσήλικη γυναίκα, όπως αποκάλυψε στο BBC έφτασε στο σημείο να γίνει οδοντίατρος του εαυτού της και να μπει στην εξαιρετικά επικίνδυνη και πέρα για πέρα επώδυνη διαδικασία να αφαιρέσει μόνη της, 11 (!) από τα δόντια της.
«Δεν υπήρξε καμία βοήθεια εκεί έξω», λέει. «Ο οδοντίατρός μου έκλεισε το ιατρείο του πριν από έξι χρόνια και εγώ και τα παιδιά μου δεν είχαμε πού να πάμε. Δεν μας παρέπεμψαν πουθενά αλλού. Και στην αρχή δεν υπήρχε πρόβλημα, ωστόσο, τα τελευταία δυόμισι χρόνια, τα ούλα μου υποχώρησαν, τα δόντια μου άρχισαν να χαλαρώνουν , λόγω της απώλειας οστού και κάτι έπρεπε να κάνω. Προσπάθησα να καλέσω τις Πρώτες Βοήθειες και μου είπαν αν δεν ήταν τόσο σοβαρό και αν το πρόσωπό μου δεν είχε πρηστεί, να έπαιρνα μερικά παυσίπονα και να έβλεπα πώς θα πήγαινε. Μετά από λίγο απλώς δεν είχα πού να στραφώ. Όσο κι αν προσπάθησα, με ενημέρωναν ότι πλέον δεν δέχονται οδοντιατρικούς ασθενείς βάσει του Δημόσιου Συστήματος Υγείας και μου πρότειναν να προτιμήσω ιδιώτη γιατρό. Αν έκανα κάτι τέτοιο, σίγουρα δεν θα είχα τα χρήματα για να αντεπεξέλθω.
Κάπως έτσι, η συγκεκριμένη γυναίκα πήρε την κατάσταση στα χέρια της. «Τα έβγαλα μόνη μου (σ.σ.: όσα δόντια είχαν πρόβλημα) και η αλήθεια είναι ότι ανακουφίστηκα», εξηγεί.
«Τουλάχιστον, μπορώ κάπως να φάω τώρα και να μην παίρνω άπειρα παυσίπονα μέσα στην ημέρα. Το δυσάρεστο είναι ότι δεν μπορώ πια να καταναλώσω στερεή τροφή και δεν μπορώ να χαμογελάσω. Κάπως έχει κλονιστεί η αυτοπεποίθησή μου, αλλά το να μην πονάω είναι πιο σημαντικό αυτή τη στιγμή».
«Ξέρω ότι ακούγομαι αστεία και ότι οι λέξεις δεν βγαίνουν πια κανονικά από το στόμα μου, ψευδίζω πολύ, αλλά για για την ώρα δεν μπορώ να απευθυνθώ σε ιδιώτη οδοντίατρο, λόγω της οικονομικής μου κατάστασης».
Η απομάκρυνση των οδοντιάτρων από την ομπρέλα υγειονομικών υπηρεσιών του Δημόσιου Συστήματος Υγείας της Βρετανίας είναι ένα πρόβλημα το οποίο αναγνωρίζουν και οδοντίατροι, μεταξύ των οποίων και ο Dr Meetal Patel, στον οποίο ανήκει το το Aylsham Dental Practice στο Norfolk. Όπως ο ίδιος επισημαίνει, πρόκειται για ένα πρόβλημα του βρετανικού συστήματος Υγείας που διογκώνεται μέρα με τη μέρα, όπως φυσικά και τα προβλήματα των ασθενών που βρίσκονται εδώ και καιρό σε αναμονή.
«Με όρους του δημοσίου συστήματος υγείας δεν μπορούμε να εξυπηρετήσουμε πια, χωρίς να χρεωθούμε κι από πάνω. Για να πληρώνουμε μισθούς, εξοπλισμούς και αναγκαία υλικά για κάθε οδοντιατρική πράξη πρέπει να κάνουμε περισσότερα ραντεβού ως ιδιώτες. Δεν μας αφήνουν άλλη επιλογή. Αυτή τη στιγμή, ειλικρινά δεν βλέπω πώς μπορεί να επιβιώσει ένα οδοντιατρείο, προσφέροντας απλώς υπηρεσίες στον Δημόσιο Φορέα Υγείας. Μόνο αν δέχεσαι ασθενείς ως ιδιώτης έχεις ελπίδες να μην κλείσεις ή να μη βρεθείς χρεωμένος», εξηγεί.
Και πάλι, όμως, με πολλούς ασθενείς να μη δύνανται να πληρώσουν, σε πολύ λίγο χρονικό διάστημα, οι οδοντίατροι θα έχουν λιγότερη κίνηση στα ιατρεία τους και ως εκ τούτου λιγότερα χρήματα.
Μέχρι να βρεθεί ικανοποιητική λύση για τη στοματική υγιεινή των Βρετανών, όσο κι αν φαντάζει εξωφρενικό και απερίγραπτα επώδυνο, πολλοί Βρετανοί, σύμφωνα και με σχετικό ρεπορτάζ του BBC, ακριβώς όπως η κυρία Watts, ίσως βρεθούν στην τρομακτική θέση να αφαιρούν μόνοι τους –και με τεράστιους κινδύνους- τα προβληματικά δόντια τους.
Με στοιχεία από BBC.com