Πέντε πράγματα που δεν θα σας πει ποτέ ο οδοντίατρός σας

Πέντε πράγματα που δεν θα σας πει ποτέ ο οδοντίατρός σας Facebook Twitter
O οδοντίατρος όχι απλώς είναι ο πιο παρεξηγημένος γιατρός, αλλά και εκείνος που βλέπει πέρα από τα δόντια μας και τα παθήματά τους, εντοπίζει πράγματα και αθόρυβα ή ξεκάθαρα μας καθοδηγεί προς μία κατεύθυνση, κοινώς ξέρει περισσότερα απ' όσα η ειδικότητα του του επιτρέπει να μας αποκαλύψει εξαρχής.
1

Κανείς δεν συμπαθεί τον οδοντίατρο. Για τους περισσότερους από εμάς είναι η προσωποποίηση του πόνου: εξαγωγές, απονευρώσεις, τροχίσματα, σιδεράκια. Μιλάμε για έναν κλάδο της Ιατρικής που «ενοχλεί» σχεδόν όλες μας τις αισθήσεις.

Κι όμως, ο οδοντίατρος όχι απλώς είναι ο πιο παρεξηγημένος γιατρός, αλλά και εκείνος που βλέπει πέρα από τα δόντια μας και τα παθήματά τους, εντοπίζει πράγματα και αθόρυβα ή ξεκάθαρα μας καθοδηγεί προς μία κατεύθυνση, κοινώς ξέρει περισσότερα απ' όσα η ειδικότητα του του επιτρέπει να μας αποκαλύψει εξαρχής. 

Κάθε φορά που ανοίγουμε καλά το στόμα, όπως μας συμβουλεύει, για να μπορέσει να εξετάσει μέχρι το τελευταίο πίσω δόντι, από επαγγελματική συνήθεια τα μάτια του φέρνουν μια βόλτα και στον φάρυγγα, τα πίσω ούλα, τα σημεία κάτω από τα χείλη και μέσα από τα μάγουλα, εκεί που σε κανέναν καθρέφτη δεν θα μπορούσαμε εμείς να εντοπίσουμε ένα ανησυχητικό σημάδι.

Για παράδειγμα να μερικά μυστικά του/της οδοντίατρου σας που δεν μάθετε παρά μόνο όταν θεωρήσει αναγκαίο να σας αποκαλύψει:

1

O οδοντίατρος δεν είναι εκεί μόνο για να διαγνώσει τερηδόνα, ουλίτιδα, χαλασμένα δόντια και κατεστραμμένα σφραγίσματα. Είναι ο γιατρός που μπορεί να διαπιστώσει εγκαίρως τον καρκίνο του στόματος και του φάρυγγα.

Κάθε φορά που ανοίγουμε καλά το στόμα, όπως μας συμβουλεύει, για να μπορέσει να εξετάσει μέχρι το τελευταίο πίσω δόντι, από επαγγελματική συνήθεια τα μάτια του φέρνουν μια βόλτα και στον φάρυγγα, τα πίσω ούλα, τα σημεία κάτω από τα χείλη και μέσα από τα μάγουλα, εκεί που σε κανέναν καθρέφτη δεν θα μπορούσαμε εμείς να εντοπίσουμε ένα ανησυχητικό σημάδι.

Καμιά φορά θα τον ακούσουμε να μας ρωτάει «αν αυτό εδώ πονάει» κι ανάλογα με την απάντηση θα μας συμβουλεύσει για το τι να κάνουμε και σε τι είδους εξετάσεις θα πρέπει να προχωρήσουμε. 

2

Ο εξοπλισμός ενός οδοντιατρείου είναι δύσκολη και επικίνδυνη υπόθεση.  Τα περισσότερα ιατρικά εργαλεία αυτής της ειδικότητας μπορούν να σας τραυματίσουν από ελαφριά έως βαρύτατα. Αυτό σημαίνει ότι ο οδοντίατρος σας είναι εκπαιδευμένος στο να προβλέπει τις περισσότερες απότομες, ανακλαστικές σχεδόν κινήσεις σας κάθε φορά που πονάτε, ώστε να μη σας κάνει κακό. Όταν λέμε τις «περισσότερες», εννοούμε ότι κάποιες δεν θα μπορέσει να τις προβλέψει, γι' αυτό προσπαθήστε να μείνετε πειθαρχημένοι στην καρέκλα σας και να μην πανικοβάλλεστε. 

  

3

Ξέρει ότι πλένουμε τα δόντια μας πριν τον επισκεφθούμε και το εκτιμά. Ξέρει επίσης ότι κάνουμε ό,τι μπορούμε για να καλύψουμε τη δυσοσμία του στόματος μας ή την οσμή του φαγητού που απολαύσαμε λίγες ώρες πριν. Αλλά αυτό ίσως να μην το εκτιμά και τόσο.

Γενικώς, οι οδοντίατροι μια γρήγορη μυρωδιά της ανάσας μας -της φυσικής της οσμής- τη χρειάζονται, γιατί μόνο τότε είναι σε θέση να διαγνώσουν τι μπορεί να πηγαίνει απολύτως λάθος με τη στοματική μας υγιεινή. Κάποιο δόντι που έχει αρχίσει να χαλάει, μια στοματίτιδα ίσως ή κάτι ακόμη πιο σοβαρό, ο οδοντίατρος μπορεί να το προλάβει μυρίζοντας τη φυσική μυρωδιά της αναπνοής μας. 

4

Αν αντιδρά κάθε φορά που ακούει από το στόμα σας τη λέξη «λεύκανση» είναι γιατί ξέρει ότι δεν είναι κάτι που μπορείτε να κάνετε κάθε λίγο. Κι όταν εκείνος σας αρνείται ευγενικά και πηγαίνετε σε ινστιτούτο ομορφιάς για μία τόσο σοβαρή οδοντιατρική εργασία, νιώθει ένα άγχος παραπάνω και σας αποτρέπει αυστηρά γιατί γνωρίζει τι περιμένει τα ούλα σας.

Πρήξιμο, εγκαύματα και ερεθισμοί που μπορεί να προκαλέσουν μολύνσεις είναι μερικά μόνο από αυτά που προκαλούν τα χημικά που χρησιμοποιούνται στη λεύκανση, ειδικά από ανειδίκευτο ιατρικό προσωπικό. 

5

Δεν θα σας δώσει ποτέ ξεκάθαρη απάντηση για το αν είναι υπέρ ή κατά της απονεύρωσης. Στην οδοντιατρική υπάρχουν δύο σχολές: αυτή των ορκισμένων «φίλων» της απονεύρωσης και των «πολέμιων» αυτής της μορφής οδοντοθεραπείας. Οι μεν πρώτοι κατηγορούνται ότι εφαρμόζουν τη θεραπεία, λόγω του υψηλού κόστους της που γεμίζει τα ταμεία των οδοντιάτρων. Οι ίδιοι επιμένουν ότι κανένα υποκατάστατο δεν μπορεί να λειτουργήσει σαν τα δικά σας δόντια γι' αυτό και επιμένουν να το σώσουν ακόμη και απονευρώνοντάς το. Στο δε επιχείρημα ότι βγάζουν πολλά χρήματα από τις απονευρώσεις, η απάντηση είναι «όχι περισσότερα από όσους προτείνουν απερίσκεπτα εμφυτεύματα, γέφυρες και τεχνητές οδοντοστοιχίες»...

Οι δε δεύτεροι επιμένουν ότι η απονεύρωση δεν είναι θεραπεία, αλλά πρόσκαιρη λύση σε ένα σοβαρό οδοντικό πρόβλημα. Είναι οι ίδιοι που θα σας προειδοποιήσουν ότι ένα απονευρωμένο δόντι είναι επιρρεπές στα κατάγματα και επιφυλάσσει σωρεία προβλημάτων υγείας στο μέλλον. 

Σε κάθε περίπτωση η απόφαση για το ποια σχολή θα επιλέξετε να «ακολουθήσετε» εσείς για τη στοματική σας υγιεινή είναι απολύτως προσωπική... 

Με στοιχεία από therichest.com, menshealth.com

Υγεία & Σώμα
1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νόσος ALS: Ο κορυφαίος ερευνητης James Berry στην Ελλάδα

Υγεία & Σώμα / Ο ειδικός της νόσου ALS στην Ελλάδα: Νέες θεραπείες και ελπίδα για το μέλλον

Σε εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ και στο Αιγινήτειο, ο δρ. James D. Berry μίλησε για τη σπάνια νευροεκφυλιστική ασθένεια ALS, τις θεραπείες που έχουν εγκριθεί και εκείνες που βρίσκονται σε στάδιο κλινικών δοκιμών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού βοηθά να αλλάξουμε νοοτροπία απέναντι στον καρκίνο

Υγεία & Σώμα / Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος «Άλμα ζωής» έχει συμβάλει καθοριστικά στην επιτυχημένη προσπάθεια πρόληψης του καρκίνου του μαστού, η οποία αποτελεί τη ναυαρχίδα στα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου για χρόνια νοσήματα που υλοποιούνται στην Ελλάδα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Οι ασθενείς έχουν να αντιμετωπίσουν το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Υγεία & Σώμα / Το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Οι ογκολογικοί ασθενείς δεν έχουν να αντιμετωπίσουν μονάχα την ίδια τη νόσο αλλά και όλα τα εμπόδια που συναντούν στην πορεία. Ένα από αυτά, που δυσκολεύονται να υπερπηδήσουν, αφορά το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης, δύο στάδια καθόλου αλληλένδετα στην πράξη, για τα οποία μας μιλά ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ), Γιώργος Καπετανάκης.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Υγεία & Σώμα / Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Δύο γυναίκες που ζουν με τη διατροφική διαταραχή περιγράφουν τα επεισόδιά τους και εξηγούν πώς είναι να μην απολαμβάνεις το φαγητό αλλά να το χρειάζεσαι για να αποφορτιστείς.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ινστιτούτο Copernicus: Βαριά η σκιά της κλιματικής αλλαγής στην υγεία των Ελλήνων

Υγεία & Σώμα / Η κλιματική αλλαγή και οι σοβαρές επιπτώσεις της στην υγεία των Ελλήνων

Η κλιματική αλλαγή εξελίσσεται ραγδαία, με την Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία να σηκώνουν το μεγαλύτερο φορτίο, καθώς το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Copernicus προβλέπει τριπλασιασμό των θανάτων από τη ζέστη μέχρι το τέλος του αιώνα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
«Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Lifo Videos / «Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Ο Κωνσταντίνος Κατσούδας, διαβητικός και συνιδρυτής της πρωτοβουλίας Riding4Diabetes, μοιράζεται μια βαθιά προσωπική ιστορία, μιλά για τη σημασία της ενημέρωσης γύρω από τον διαβήτη και την αξία της εξάλειψης του στίγματος γύρω από τη νόσο.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Για πρώτη φορά πλάνο εντοπισμού της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων παθογόνων

Υγεία & Σώμα / Αναζητώντας την αλήθεια για τις πανδημίες: Το πλάνο του ΠΟΥ για τη δημόσια υγεία

Στο ερώτημα από πού προήλθε ο «ένοχος» για κάθε επιδημική έξαρση στοχεύει να δώσει απάντηση ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, δημιουργώντας για πρώτη φορά ένα πλήρες πλάνο για τον εντοπισμό της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων (παλιότερων) παθογόνων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Πίσω από τη μάστιγα της παιδικής παχυσαρκίας κρύβονται τα λάθη των γονιών, όπως δείχνει νέα έρευνα

Υγεία & Σώμα / Πίσω από τη μάστιγα της παιδικής παχυσαρκίας κρύβονται τα λάθη των γονιών, όπως δείχνει νέα έρευνα

Ένα στα τρία παιδιά στην Ελλάδα, ηλικίας από πέντε ετών και άνω, έχει περιττά κιλά. Το πρόβλημα της παχυσαρκίας είναι μεγάλο και γι' αυτό ευθύνονται η ανθυγιεινή διατροφή, η έλλειψη άσκησης και οι εσφαλμένες αντιλήψεις που έχουν οι γονείς.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Μην αφήσετε το SMS για τον καρκίνο του παχέος εντέρου στο «διαβάστηκε»

Υγεία & Σώμα / Μην αφήσετε το SMS για τον καρκίνο του παχέος εντέρου στο «διαβάστηκε»

Ξεκίνησαν να αποστέλλονται τα SMS για τη διενέργεια του αυτοδιαγνωστικού ελέγχου για τον καρκίνο του παχέος εντέρου. Πρώτη φορά υλοποιείται τέτοιο πρόγραμμα στην Ελλάδα με αποδέκτες 2,8 εκατ. πολίτες.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ

σχόλια

1 σχόλια
"Δεν θα σας δώσει ποτέ ξεκάθαρη απάντηση για το αν είναι υπέρ ή κατά της απονεύρωσης. Στην οδοντιατρική υπάρχουν δύο σχολές.."Στην Οδοντιατρική Επιστήμη υπάρχουν αποδείξεις και τεκμήρια. Με βάση αυτά πορευόμαστε και λαμβάνουμε κλινικές αποφάσεις. Οι "σχολές",οι προσωπικές απόψεις και οι αυθεντίες σίγουρα συγκινούν περισσότερο και ιντριγκάρουν το φιλιθεάμον κοινό αλλά δεν εχουν καμία θέση στην επιστήμη.