Στέιτ Ντιπάρτμεντ και Λευκός Οίκος επιβεβαίωσαν πως οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν και Λόιντ Όστιν, έστειλαν επιστολή προς την ισραηλινή κυβέρνηση για να εκφράσουν την ανησυχία τους για τον όγκο της ανθρωπιστικής βοήθειας που φτάνει στη Λωρίδα της Γάζας.
Η Ουάσινγκτον ξέρει πως είναι δυνατόν να φτάσει η ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα και ότι τα γραφειοκρατικά και επιμελητειακά εμπόδια είναι εφικτό να ξεπεραστούν, είπε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάθιου Μίλερ, αν και το Πεντάγωνο ανέφερε ότι η επιστολή των δύο Αμερικανών υπουργών με αποδέκτες Ισραηλινούς αξιωματούχους είναι «ιδιωτική αλληλογραφία» και απέφυγε να τη συζητήσει λεπτομερώς.
Η αμερικανική νομοθεσία απαιτεί οι αποδέκτες της αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας να μην αρνούνται, ούτε να εμποδίζουν αυθαίρετα την προώθηση της ανθρωπιστικής βοήθειας που παρέχουν οι ΗΠΑ. «Χρειάζεται να δούμε περαιτέρω αλλαγές από την ισραηλινή κυβέρνηση» πρόσθεσε ο Μίλερ, συμπληρώνοντας ότι, με βάση την αμερικανική νομοθεσία, υπάρχουν «επιπτώσεις».
«Ελπίζουμε ότι το Ισραήλ θα προχωρήσει στις αλλαγές που περιγράψαμε και συστήσαμε και ότι αυτές οι αλλαγές θα οδηγήσουν σε εντυπωσιακή αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας», συνέχισε κάνοντας λόγο για «διορία 30 ημερών». Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, στην επιστολή προειδοποιείται το Ισραήλ για την αναστολή της αμερικανικής βοήθειας που λαμβάνει, αν δεν βελτιωθεί η κατάσταση όσον αφορά την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα.
Νωρίτερα, ο αμερικανικός ειδησεογραφικός ιστότοπος Axios είχε δημοσιεύσει πληροφορίες για την επιστολή που έστειλαν οι Αμερικανοί στους Ισραηλινούς. «Σας γράφουμε τώρα για να υπογραμμίσουμε τη βαθιά ανησυχία της αμερικανικής κυβέρνησης για την επιδείνωση της ανθρωπιστικής κατάστασης στη Γάζα και να αναζητήσουμε επείγουσες και βιώσεις ενέργειες από την κυβέρνησή σας αυτόν τον μήνα για να αντιστρέψουμε αυτήν την πορεία», έγραψαν σε επιστολή τους στις 13 Οκτωβρίου προς τους Ισραηλινούς ομολόγους τους Μπλίνκεν και Όστιν, σύμφωνα με ανάρτηση δημοσιογράφου του Axios στο X.
Στο μεταξύ, ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών προειδοποίησε σήμερα πως ο πληθυσμός στη Λωρίδα της Γάζας βρίσκεται αντιμέτωπος με τους χειρότερους περιορισμούς που εμποδίζουν την ανθρωπιστική βοήθεια από την έναρξη του πολέμου, πριν από έναν χρόνο, ενώ εξέφρασε την ανησυχία του για τον καταστροφικό αντίκτυπο αυτής της κατάστασης στα παιδιά.
«Καθημερινά, η κατάσταση των παιδιών γίνεται χειρότερη σε σύγκριση με την προηγούμενη ημέρα», δήλωσε ο Τζέιμς Έλντερ, ο εκπρόσωπος Τύπου της υπηρεσίας των Ηνωμένων Εθνών για τα Παιδιά, της Unicef. Μεγάλα τμήματα της Λωρίδας της Γάζας καταστράφηκαν από τα ισραηλινά αντίποινα μετά την επίθεση της Χαμάς την 7η Οκτωβρίου του 2023. Το εβραϊκό κράτος ενέτεινε τις επιχειρήσεις του στο βόρειο τμήμα του παλαιστινιακού θύλακα, όπου εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν εγκλωβιστεί, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη.
«Τον Αύγουστο, το μέγεθος της ανθρωπιστικής βοήθειας που μεταφέρθηκε στη Λωρίδα της Γάζας ήταν το ισχνότερο σε διάστημα ενός μήνα από τότε που ξέσπασε ο πόλεμος», επισήμανε ο Έλντερ, προσθέτοντας πως «για πολλές ημέρες την περασμένη εβδομάδα σε κανένα φορτηγό δεν είχε επιτραπεί να εισέλθει». «Είμαστε μάρτυρες πιθανόν σήμερα των χειρότερων περιορισμών που έχουν ποτέ γίνει γνωστοί αναφορικά με την ανθρωπιστική βοήθεια», κατήγγειλε ο ίδιος.
Στις αρχές του έτους, σε μια χρονική περίοδο όπου τα Ηνωμένα Έθνη φοβόντουσαν για την έξαρση λιμού στη Λωρίδα της Γάζας, υπήρξε «μια πραγματική πίεση για να ανοίξουν νέα δρομολόγια και νέα σημεία πρόσβασης», υπογράμμισε ο Έλντερ. Όμως, σήμερα, «η κατάσταση έχει τελείως αντιστραφεί», εξήγησε ο ίδιος, προσθέτοντας πως από τον μήνα Μάιο, «εμποδίζεται συστηματικά η είσοδος από τα σημεία διέλευσης».
Το βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας «δεν έχει παραλάβει κανένα τρόφιμο, καμία επισιτιστική βοήθεια κατά τη διάρκεια του μήνα Οκτωβρίου», υπογράμμισε μετά λύπης ο Τζέιμς Έλντερ. Η απουσία ανθρωπιστικής βοήθειας, που συνδέεται με τους ανελέητους βομβαρδισμούς και με το γεγονός ότι περίπου το 85% της Λωρίδας της Γάζας υπόκειται σε διαταγές εκκένωσης υπό τη μία μορφή ή την άλλη, έχει καταστήσει τη ζωή στην περιοχή «απολύτως αβίωτη», δήλωσε ο αξιωματούχος του ΟΗΕ.