Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου ετοιμάζεται να πέσει στην παγίδα της Χαμάς, εκτιμά αρθρογράφος του Guardian, την ώρα που επίκειται η χερσαία εισβολή του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας.
Στο άρθρο του, ο Τζόναθαν Φρίντλαντ αναλύει γιατί η χερσαία εισβολή του Ισραήλ στη Γάζα μπορεί να αποτελέσει ένα «δώρο» για τη Χαμάς, δίνοντας στην οργάνωση αυτό που θέλει.
Όταν κάποιος είναι οργισμένος, δεν βλέπει μπροστά του, αναφέρει αρχικά στο άρθρο του ο Φρίντλαντ. Και αυτό ισχύει και για κράτη, συμπληρώνει. Αυτό το μήνυμα θέλησε να στείλει και ο Τζο Μπάιντεν, αναφερόμενος στο πώς η αμερικανική ηγεσία αντέδρασε μετά την 11η Σεπτεμβρίου, γράφει.
«Σας προειδοποιώ, ενώ νιώθετε οργή, μην σας κυριεύσει. Μετά την 11η Σεπτεμβρίου, ήμασταν εξοργισμένοι στις ΗΠΑ. Αναζητήσαμε τη δικαιοσύνη και την αποδώσαμε, αλλά κάναμε και λάθη», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος.
«Η οργή των ΗΠΑ για την Αλ Κάιντα οδήγησε στην εισβολή στο Αφγανιστάν- που την υπέθαλπε- και στο Ιράκ, που δεν είχε καμία σχέση. Και στις δύο περιπτώσεις, οι συνέπειες ήταν καταστροφικές και με διάρκεια», επισημαίνει ο αρθρογράφος.
Μετά την 11η Σεπτεμβρίου, συνεχίζει, οι ΗΠΑ κήρυξαν έναν παγκόσμιο πόλεμο στην τρομοκρατία, ο οποίος κόστισε χιλιάδες ζωές, έβαλε την Αλ Κάιντα σε μέρη όπου δεν υπήρχε- το Ιράκ ανάμεσά τους- και γέννησε έναν νέο, ακόμη πιο σκοτεινό τρόμο, με τη μορφή του Ισλαμικού Κράτους.
Αυτή η προειδοποίηση, γράφει ο Φρίντλαντ, πρέπει να είναι στο μυαλό του Μπενιαμίν Νετανιάχου και των στρατιωτικών διοικητών του, καθώς οι ώρες μετρούν αντίστροφα για την αναμενόμενη χερσαία εισβολή στη Γάζα.
Πόλεμος Ισραήλ- Χαμάς: Ο κίνδυνος για το λάθος των Αμερικανών
Το Ισραήλ και οι υποστηρικτές του τονίζουν ότι η χώρα έχει το δικαίωμα- το καθήκον στην πραγματικότητα- να αμυνθεί απέναντι σε έναν εχθρό που απέδειξε τη βαναυσότητά του πριν από δύο εβδομάδες, γράφει ο Φρίντλαντ.
Όμως, επισημαίνει, υπάρχει ο κίνδυνος του λάθους που έκανε η Αμερική μετά την 11η Σεπτεμβρίου: «Πεπεισμένο ότι η επιλεγμένη σειρά ενεργειών είναι νόμιμη, είναι εύκολο το Ισραήλ να ξεχάσει να αναρωτηθεί αν αυτή είναι συνετή».
Ήδη, γράφει ο Φρίντλαντ, μέσα στην οργή του, «το Ισραήλ έχει πάρει αποφάσεις που μπορεί να μετανιώσει». Η αποστολή του πρέπει να είναι σαφής: να διασφαλίσει ότι η Χαμάς θα χάσει τη δυνατότητα να επαναλάβει αυτό που έκανε πριν από δύο εβδομάδες.
«Αυτό σημαίνει πως ο πόλεμος του Ισραήλ πρέπει να είναι μόνο με τη Χαμάς, όχι με τους πολίτες της Γάζας. Κι όμως, επιβάλλοντας έναν σχεδόν ολοκληρωτικό αποκλεισμό της περιοχής, στερώντας στους περισσότερους από 2 εκατομμύρια πολίτες τρόφιμα, νερό και φάρμακα, έχει προκαλέσει πόνο σε ολόκληρο τον πληθυσμό. Έναν πόνο που μόνο εν μέρει θα ανακουφιστεί υπό τους όρους παραχωρήσεων που διαπραγματεύτηκε το Ισραήλ με τον Μπάιντεν», αναφέρει ο αρθρογράφος του Guardian.
«Μια τέτοια ενέργεια παραβιάζει τόσο την ηθική όσο και το διεθνές δίκαιο, αλλά επίσης πάει κόντρα στα συμφέροντα του Ισραήλ- αποδυναμώνοντας την υποστήριξη από το εξωτερικό τη στιγμή που θα έπρεπε να είναι η ισχυρότερη- και στον διακηρυγμένο στόχο της χώρας. Γιατί, αν τα τελευταία χρόνια έχουν δείξει κάτι, το να γίνει μεγαλύτερη κόλαση η ζωή στη Γάζα δεν χαλαρώνει τον έλεγχο της Χαμάς, τον ενισχύει», τονίζει.
«Δώρο» στη Χαμάς η μεγάλης κλίμακας χερσαία εισβολή
Μία μεγάλης κλίμακας χερσαία εισβολή του Ισραήλ στη Γάζα θα μπορούσε να είναι «ένα ακόμη μεγαλύτερο δώρο στη Χαμάς, δίνοντάς της ακριβώς αυτό που θέλει», τονίζει ο αρθρογράφος.
«Ο ακραίος σαδισμός των εγκλημάτων που διέπραξε η Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου- βιασμοί, βασανιστήρια, ακρωτηριασμοί- σίγουρα σχεδιάστηκαν για να προκαλέσουν τους Ισραηλινούς, να τους τρελάνουν τόσο, που θα εισέβαλαν στη Γάζα, πέφτοντας τυφλά στην ίδια την παγίδα που η Χαμάς είχε στήσει τόσο προσεκτικά», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Αυτό, σημειώνει ο Φρίντλαντ, μπορεί να συμβεί κυριολεκτικά, όταν οι ισραηλινοί στρατιώτες παρασυρθούν σε τούνελ και δρομάκια, που ισοδυναμούν με μια τεράστια παγίδα. «Σε αυτό το έδαφος, το Ισραήλ θα υποστεί βαριές απώλειες και θα τις προκαλέσει. Και τα δύο αποτελέσματα θα εξυπηρετήσουν τη Χαμάς», τονίζει.
Στη δεύτερη περίπτωση, επειδή η οργάνωση «βλέπει την αύξηση των νεκρών Παλαιστίνιων ως πλεονέκτημα στον πόλεμο προπαγάνδας». Στην πρώτη περίπτωση, «επειδή θα επιβεβαιώσει τον ισχυρισμό τους ότι μόνο η Χαμάς αντιπροσωπεύει την πραγματική αντίσταση», εξηγεί.
«Ένας μεγάλης διάρκειας αιματηρός πόλεμος είναι αυτό που επιθυμούν η Χαμάς και οι Ιρανοί υποστηρικτές της, θέλοντας απεγνωσμένα να εκτροχιάσουν τις πρόσφατες κινήσεις προς την “εξομάλυνση” των σχέσεων του Ισραήλ με αρκετούς γείτονές του, κυρίως με τη Σαουδική Αραβία», σημειώνει ο αρθρογράφος.
Κάτι τέτοιο, τονίζει, θα σημαίνει πως ακόμη κι αν καταστραφούν οι υποδομές της Χαμάς, «το μίσος που την τροφοδοτεί δεν θα έχει καταστραφεί. Αντιθέτως, θα ενισχυθεί στις καρδιές της νέας γενιάς Παλαιστινίων».
Το λάθος του Νετανιάχου
Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, ως πρωθυπουργός το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα τα τελευταία 15 χρόνια, «έχει διευκολύνει τη Χαμάς, επιτρέποντάς της να κυβερνά στη Γάζα ανεμπόδιστα- εκτός από κάποιες σύντομες, περιοδικές στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον της- και επιτρέποντας να συνεχίσουν τα κονδύλια από τους προστάτες της στον Κόλπο».
Στον Νετανιάχου, γράφει ο Φρίντλαντ, «άρεσε η ιδέα του διχασμού των Παλαιστίνιων, η Φατάχ στη Δυτική Όχθη, η Χαμάς στη Γάζα, γιατί αυτό του επέτρεπε να επιμένει ότι δεν υπάρχει παλαιστίνιος εταίρος με τον οποίο θα έπρεπε να συνεργαστεί. Αυτό σήμαινε καμία ειρηνευτική διαδικασία, καμία προοπτική για παλαιστινιακό κράτος, καμία απαίτηση για εδαφικές παραχωρήσεις από το Ισραήλ».
Εξάλλου, σημειώνει, τον Μάρτιο του 2019 ο Νετανιάχου έλεγε στη Βουλή: «Όποιος θέλει να αποτρέψει τη δημιουργία παλαιστινιακού κράτος πρέπει να υποστηρίξει την ενίσχυση της Χαμάς και τη μεταφορά χρημάτων σε αυτή. Αυτό είναι μέρος της στρατηγικής μας, να απομονώσουμε τους Παλαιστίνιους στη Γάζα από εκείνους στη Δυτική Όχθη».
Και μόνο αυτή η «καταστροφική λανθασμένη κρίση» θα πρέπει να «σφραγίσει τη μοίρα» του Νετανιάχου, επισημαίνει ο αρθρογράφος. «Μαζί με το γεγονός ότι επί των ημερών του το Ισραήλ υπέστη την πιο θανατηφόρα επίθεση στην ιστορία του, η ετυμηγορία για τον Νετανιάχου πρέπει να είναι σαφής. Οι περισσότεροι Ισραηλινοί το παραδέχονται, αποδεχόμενοι ότι μόλις τελειώσει ο πόλεμος, θα πρέπει να φύγει», τονίζει.