Ξεκινά σήμερα η δίκη για ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα υγείας στη Γαλλία, σχετικά με ένα χάπι αδυνατίσματος που θεωρείται υπεύθυνο για τον θάνατο 2.000 ανθρώπων και δια βίου προβλήματα υγείας σε ακόμα περισσότερους.
Το ιδιωτικό εργαστήριο Servier, κατηγορείται ότι συγκάλυψε τις δυνητικά θανατηφόρες παρενέργειες των χαπιών Mediator που χρησιμοποιούνταν κατά κόρον για ολόκληρες δεκαετίες στη χώρα. Όπως μεταδίδει ο Guardian για την υπόθεση κατηγορείται και η αρμόδια εθνική, ρυθμιστική υπηρεσία, καθώς θεωρείται πως επέδειξε επιείκεια και ολιγωρία, αντί να αναλάβει άμεσα δράση ώστε να αποτρέψει τον θάνατο και τα υπόλοιπα σοβαρά και μόνιμα προβλήματα υγείας.
Το χάπι είναι παράγωγο αμφεταμίνης που προοριζόταν αρχικά για υπέρβαρους διαβητικούς αλλά συχνά χορηγούνταν από γιατρούς και σε υγιείς γυναίκες, που το έπαιρναν για να περιορίσουν την πείνα τους και την όρεξή τους για φαγητό, ώστε να χάσουν γρήγορα και σχετικά ανώδυνα κιλά. Άλλοι γιατροί τα συνταγογραφούσαν σε γυναίκες που ασχολούνται με τον αθλητισμό, για να αποφύγουν την αύξηση βάρους.
Από το 1976 έως το 2009, υπολογίζεται πως περισσότερα από 5 εκατομμύρια άνθρωποι πήραν το χάπι, παρά τους φόβους και τις υποψίες ότι συνδεόταν με καρδιακή και αναπνευστική ανεπάρκεια. Ειδικοί του υπουργείου υγείας, διαπίστωσαν πως τουλάχιστον 500 άτομα πέθαναν από προβλήματα σε καρδιακή βαλβίδα, εξαιτίας της έκθεσης στο ενεργό συστατικό του Mediator, ενώ άλλες εκτιμήσεις ανεβάζουν τον αριθμό στις 2.000.
Χιλιάδες ακόμα ζουν με σοβαρά προβλήματα υγείας και πολλές γυναίκες είχαν παραπονεθεί στο παρελθόν ότι από τη στιγμή που ξεκινούσαν να παίρνουν το χάπι, είχαν δυσκολία να ανέβουν ακόμα και σκάλες. Μέχρι σήμερα, η Servier έχει καταβάλει περίπου 132 εκατομμύρια ευρώ σε αποζημιώσεις.
Στη δίκη, θα αναζητηθούν μεταξύ άλλων οι λόγοι και οι διαδικασίες που επέτρεψαν στο συγκεκριμένο χάπι να κυκλοφορεί για δεκαετίες στην γαλλική αγορά φαρμάκων, με τους ενάγοντες να υποστηρίζουν ότι το εργαστήριο παραπλανούσε σκόπιμα τους ενδιαφερόμενους με τη επιείκεια των αρχών. Η φαρμακοβιομηχανία που το παρασκευάζει κατηγορείται ότι ενώ οι κίνδυνοι ήταν γνωστοί, εκείνη συνέχισε να εμπορεύεται το χάπι, κερδίζοντας περίπου ένα δισεκατομμύριο ευρώ.
Με πληροφορίες από Guardian
σχόλια