Σε εκδήλωση για την ψυχική υγεία μίλησαν ο πρίγκιπας Χάρι και η Μέγκαν Μαρκλ εστιάζοντας στις αλλαγές που χρειάζεται να γίνουν ως προς την πολιτική ελέγχου του περιεχομένου στα social media.
Το ζευγάρι βρέθηκε στη Νέα Υόρκη και έλαβε μέρος σ’ ένα φεστιβάλ ευαισθητοποίησης για την ψυχική υγεία. Πριν την ομιλία του πρίγκιπα Χάρι και της Μέγκαν Μαρκλ, μίλησαν πολλοί γονείς, οι οποίοι έχουν χάσει τα παιδιά τους με τις αυτοκτονίες τους να συνδέονται και με ψυχικές διαταραχές που επιδεινώθηκαν από την αλόγιστη χρήση των social media. Οι γονείς από την πλευρά τους, αναφέρθηκαν στο ίδρυμα Archewell, που διοργάνωσε την εν λόγω εκδήλωση, και τους βοηθά να βρουν ψυχολογική υποστήριξη μετά την απώλεια των παιδιών τους.
«Για εμάς προτεραιότητα είναι να μετατρέψουμε τον πόνο σε σκοπό», είπε ο πρίγκιπας Χάρι κατά την ομιλία του. Συμπλήρωσε πως τόσο ο ίδιος όσο και η Μέγκαν Μαρκλ θέλουν «να παράσχουν υποστήριξη και βοήθεια σ’ αυτούς τους γονείς, αλλά και από κοινού να επικεντρωθούν σε λύσεις, ώστε καμία άλλη οικογένεια να μην χρειαστεί να βιώσει, αυτό που βιώνουν τώρα οι ίδιοι». Ο πρίγκιπας Χάρι απηύθυνε έκκληση προς τις εταιρείες κοινωνικής δικτύωσης: «Σταματήστε να στέλνετε σε παιδιά περιεχόμενο που δεν θα θέλατε να δουν τα δικά σας παιδιά».
Η Μέγκαν Μαρκλ αναφέρθηκε στις προσπάθειες του ζευγαριού για όλα όσα μπορούν να γίνουν στο παρασκήνιο ώστε η χρήση των social media να είναι «πιο ασφαλής, καλύτερη και πιο θετική». Η ίδια υποστήριξε ότι μαζί με τον πρίγκιπα Χάρι είχαν συνομιλίες με στελέχη από πλατφόρμες των social media (δίχως να τα κατονομάσουν) και τα οποία τους πληροφόρησαν πως έχουν ήδη δημιουργήσει δικλείδες ασφαλείας. Ωστόσο, επισήμανε πως πολλοί γονείς εξακολουθούν να μην αισθάνονται άνετα με την πλοήγησή τους σε διάφορες πλατφόρμες των social media και επιμένουν σε αλλαγές μεγαλύτερης βελτίωσης.
Στο πάνελ ήταν και ο γενικός χειρουργός Βίβεκ Μάρθι ο οποίος υποστήριξε ότι είναι αρκετά δύσκολο τόσο για τους γονείς όσο -κυρίως- για τα παιδιά να καταλάβουν πως η τεχνολογία εξελίσσεται ραγδαία. Στη συνέχεια, τόνισε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία που είχε στη διάθεσή του, οι περισσότεροι νέοι παλεύουν με τη μοναξιά και 1 στα 3 κορίτσια γυμνασίου έχει σκεφτεί σοβαρά να αυτοκτονήσει. «Στοιχεία που αποδεικνύουν πως βρισκόμαστε σε κρίση ψυχικής υγείας». Πρόσθεσε πως «αργήσαμε πολύ να δράσουμε» στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Υπενθυμίζεται πως ο Βίβεκ Μάρθι είχε ζητήσει νωρίτερα φέτος από τις εταιρείες τεχνολογίας και τη σχετική νομοθεσία να λάβουν άμεσα μέτρα για την προστασία της ψυχικής υγείας των παιδιών και των εφήβων.
Με πληροφορίες από Associated press