Το ένα τρίτο της καλλιεργήσιμης γης του πλανήτη έχει χαθεί από διάβρωση ή ρύπανση κατά τα τελευταία 40 χρόνια, σύμφωνα με μια νέα έκθεση του Πανεπιστημίου του Σέφιλντ. Οι συγγραφείς της μελέτης απευθύνουν έκκληση για δράση ζωτικής σημασίας, προειδοποιώντας ότι η καταστροφή θα μπορούσε να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην παγκόσμια παραγωγή τροφίμων.
Οι επιστήμονες κατέληξαν-μετά από ενδελεχή μελέτη-ότι η κατάλληλη ή υψηλής ποιότητας γη παγκοσμίως για την παραγωγή τροφίμων, έχει χάσει την ικανότητά να ξεπερνά τη φύση και να διορθώνει τα προβλήματα της μειωμένης αποδοτικότητας του εδάφους.
Σύμφωνα με τον Duncan Cameron, καθηγητή Βιολογίας Φυτών και εδάφους στο Πανεπιστήμιο του Sheffield, «τα ποσοστά διάβρωσης από καλλιεργούμενων εκτάσεων είναι κατά μέσο όρο 10-100 φορές μεγαλύτερα από ό, τι τα ποσοστά σχηματισμού του εδάφους".
Ο ερευνητής σημειώνει ότι «παίρνει περίπου 500 χρόνια για να σχηματιστούν 2,5 εκατοστά επιφανειακού εδάφους υπό κανονικές γεωργικές συνθήκες", προσθέτοντας ότι η διάβρωση του εδάφους παρατηρείται κυρίως λόγω της απώλειας της δομής από τις συνεχείς διαταραχές της φύτευσης των καλλιεργειών και της συγκομιδής.
Η αποψίλωση αυτή είναι επιζήμια για την υγεία του εδάφους. Οι ερευνητές, οι οποίοι μίλησαν στη Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή, την Τετάρτη, την χαρακτήρισαν μάλιστα "καταστροφική", προσθέτοντας ότι πρέπει να γίνουν σημαντικές αλλαγές στις γεωργικές πρακτικές. «Δεν είμαστε στο σημείο καμπής ακόμα, αλλά πρέπει να κάνουμε κάτι γι 'αυτό. Είμαστε αντιμέτωποι με το αν πρόκειται να αντιστρέψουμε αυτή την πτώση», τόνισε ο Κάμερον.
Οι συμμετέχοντες στη μελέτη προτείνουν μια σειρά από πιθανές λύσεις για την απώλεια του εδάφους, συμπεριλαμβανομένης της ανακύκλωσης θρεπτικών ουσιών από τα λύματα, τη χρήση της βιοτεχνολογίας για να απαλλαγούν τα φυτά από τα λιπάσματα, και τις εκ περιτροπής καλλιέργειες καλλιεργήσιμη γη.