Παραιτήθηκε σύσσωμο το βουλευτικό σώμα της φιλοδημοκρατικής αντιπολίτευσης του Χονγκ Κονγκ μετά την απομάκρυνση τεσσάρων συναδέλφων τους από το Πεκίνο.
Την Τετάρτη η Κίνα εξέδωσε ψήφισμα που επιτρέπει στην κυβέρνηση της πόλης να απομακρύνει βουλευτές που θεωρούνται «απειλή για την εθνική ασφάλεια». Λίγο αργότερα, οι βουλευτές της αντιπολίτευσης δήλωσαν ότι θα αποχωρήσουν από το νομοθετικό σώμα.
Για πρώτη φορά μετά την παράδοση του Χονγκ Κονγκ στην Κίνα το 1997, δεν υπάρχει στην τοπική πολιτική σκηνή σχεδόν καμία αντίθετη φωνή. Ο ανταποκριτής του BBC China Stephen McDonnell αναφέρει ότι το νομοθετικό σώμα που απομένει έχει ήδη συνταχθεί με το Πεκίνο.
Η παύση των τεσσάρων βουλευτούν θεωρείται από πολλούς ως η τελευταία απόπειρα της Κίνας να περιορίσει τις ελευθερίες του Χονγκ Κονγκ, παρότι το Πεκίνο αρνείται τις προθέσεις που του αποδίδουν.
Το Χονγκ Κονγκ - πρώην βρετανική αποικία - επέστρεψε στην Κίνα βάσει της αρχής «μια χώρα, δύο συστήματα», η οποία του επιτρέπει να διατηρεί περισσότερα δικαιώματα και ελευθερίες από την ηπειρωτική χώρα μέχρι το 2047.
Όμως, στα τέλη Ιουνίου, η Κίνα ψήφισε έναν αμφιλεγόμενο, εκτεταμένο νόμο εθνικής ασφάλειας που μειώνει την αυτονομία του Χονγκ Κονγκ και διευκολύνει την τιμωρία των αντιφρονούντων.
Το κινεζικό κοινοβούλιο ενέκρινε νωρίτερα ένα ψήφισμα που επιτρέπει στις αρχές της πόλης να απομακρύνουν τους βουλευτές, που θεωρούν ότι υποστηρίζουν την ανεξαρτησία του Χονγκ Κονγκ ή απειλούν την εθνική ασφάλεια, χωρίς σχετική δικαστική απόφαση.
Λίγο αργότερα, η τοπική αυτοδιοίκηση ανακοίνωσε την απομάκρυνση τεσσάρων μελών της συνέλευσης που δεν τους είχε επιτραπεί να συμμετάσχουν στις εκλογές, καθώς οι αρχές θεώρησαν ότι η υπόσχεσή τους για πίστη στο Χονγκ Κονγκ δεν ήταν ειλικρινής. Οι κινήσεις αυτές εγείρουν περαιτέρω ανησυχία στη Δύση για το επίπεδο της αυτονομίας του Χονγκ Κονγκ.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Ντομίνικ Ράαμπ δήλωσε ότι η απομάκρυνση των τεσσάρων βουλευτών συνιστά επίθεση στις ελευθερίες του Χονγκ Κονγκ, όπως ορίζεται στην Κοινή Διακήρυξη Ηνωμένου Βασιλείου-Κίνας. «Αυτή η εκστρατεία της παρενόχλησης, καταστολής και του αποκλεισμού της δημοκρατικής αντιπολίτευσης αμαυρώνει τη διεθνή φήμη της Κίνας και υπονομεύει τη μακροπρόθεσμη σταθερότητα του Χονγκ Κονγκ», δήλωσε ο Ράαμπ σε ανακοίνωσή του.
Σε συνέντευξη Τύπου στο Χονγκ Κονγκ που ξεκίνησε με όλους τους βουλευτές της αντιπολίτευσης να κρατούν τα χέρια, ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος Wuu Chi-Wai είπε: «Δεν μπορούμε πλέον να πούμε στον κόσμο ότι έχουμε ακόμα μια χώρα, δύο συστήματα, αυτό δηλώνει τον επίσημο θάνατό αυτού (του συστήματος)».
Τα μέλη της αντιπολίτευσης της δημοτικής συνέλευσης, που αποτελούν μέρος της μετριοπαθούς παλιάς φρουράς των δημοκρατών, λένε ότι προσπάθησαν να αντισταθούν σε αυτό που πολλοί άνθρωποι στο Χονγκ Κονγκ βλέπουν ως το ξέσπασμα των ελευθεριών και των θεσμικών ελέγχων του Πεκίνου, παρά την υπόσχεση για αυτονομία.
«Η βουλευτική αποστολή να παλεύω για τη δημοκρατία και την ελευθερία δεν μπορεί να συνεχιστεί, αλλά σίγουρα θα συνέχιζα αν ο λαός του Χονγκ Κονγκ συνεχίσει να αγωνίζεται για τις βασικές αξίες του», δήλωσε στους δημοσιογράφους ένας από τους βουλευτές, ο Kwok Ka-Ki.
Η Κίνα αρνείται τον περιορισμό των δικαιωμάτων και των ελευθεριών στο Χονγκ Κονγκ, αλλά οι αρχές της πόλης και το Πεκίνο έχουν κινηθεί γρήγορα για να καταπνίξουν την όποια αντίθετη άποψη, μετά από τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις τον Ιούνιο του περασμένου έτους, που βύθισαν την πόλη σε κρίση.
Η τοπική κυβέρνηση δήλωσε ότι οι τέσσερις βουλευτές- Kwok, Alvin Yeung, Dennis Kwok και Kenneth Leung - απομακρύνθηκαν από τη συνέλευση γιατί θέτουν σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια. Η ηγέτιδα του Χονγκ Κονγκ, υποστηριζόμενη από το Πεκίνο, Κάρι Λάμ, είπε αργότερα ότι χαιρετίζει τη διαφορετική γνώμη, αλλά ο νόμος πρέπει να εφαρμοστεί.
«Δεν μπορούσαμε να επιτρέψουμε σε μέλη ενός Νομοθετικού Σώματος που έχουν κριθεί, σύμφωνα με το νόμο, ότι δεν μπορούν να εκπληρώσουν τις απαιτήσεις και τις προϋποθέσεις, να συνεχίσουν να συμμετέχουν στο Νομοθετικό Σώμα», είπε.
Λίγο μετά τους αποκλεισμούς, το γραφείο εκπροσώπησης της Κίνας στην πόλη σχολίασε ότι το Χονγκ Κονγκ έπρεπε να κυβερνηθεί από πιστούς. «Ο κανόνας ότι το Χονγκ Κονγκ πρέπει να προστατεύεται από πατριώτες θα πρέπει να τηρείται», ανέφερε το Γραφείο.
Αναλυτές λένε ότι οι μαζικές παραιτήσεις αφαιρούν την πρόσβαση των ακτιβιστών της δημοκρατίας σε ένα φόρουμ όπου θα μπορούσαν να αμφισβητήσουν τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής και να τους θέσουν υπόλογους στην κοινή γνώμη. Ο νόμος τιμωρεί ό,τι η Κίνα θεωρεί ανατροπή, απόσχιση, τρομοκρατία ή συμπαιγνία με ξένες δυνάμεις. Οι ποινές φτάνουν έως και την ισόβια κάθειρξη.
Από την εφαρμογή του οι αρχές έχουν αφαιρέσει βιβλία υπέρ της δημοκρατίας από τις βιβλιοθήκες, απαγόρευσαν ορισμένα τραγούδια και άλλες δραστηριότητες στα σχολεία, κήρυξαν κάποια συνθήματα παράνομα και εισέβαλαν στην αίθουσα ειδήσεων ενός αντικυβερνητικού ταμπλόιντ. Αυτό το μήνα, οκτώ άλλοι πολιτικοί της αντιπολίτευσης συνελήφθησαν σε σχέση με μια νομοθετική συνάντηση τον Μάιο που κατέληξε σε χάος.
Οι κυβερνητικοί υποστηρικτές λένε ότι οι αρχές προσπαθούν να αποκαταστήσουν τη σταθερότητα στην πιο ελεύθερη πόλη της Κίνας μετά από ένα χρόνο αναταραχών.
Γιατί παραιτήθηκαν οι βουλευτές;
Οι βουλευτές υπέρ της δημοκρατίας της πόλης είχαν 19 έδρες στο νομοθετικό σώμα των 70 εδρών. Όλα αυτά τα μέλη έχουν αποχωρήσει τώρα - είτε με παραίτηση είτε με απόλυση.
Το νέο ψήφισμα που ενέκρινε η Μόνιμη Επιτροπή του Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου της Κίνας την Τετάρτη λέει ότι οι πολιτικοί πρέπει να αποκλειστούν εάν υποστηρίζουν την ανεξαρτησία του Χονγκ Κονγκ, αρνούνται να αναγνωρίσουν την κυριαρχία της Κίνας, ζητούν από ξένες δυνάμεις να παρέμβουν στις υποθέσεις της πόλης ή με άλλους τρόπους απειλούν την εθνική ασφάλεια.
Η εφημερίδα South China Morning Post ανέφερε ότι η Λαμ είπε πως δεν θα διεξαχθούν εκλογές για τις τέσσερις αυτές κενές θέσεις, καθώς οι εκλογές απέχουν μόλις εννέα μήνες.
Με πληροφoρίες του Reuters/BBC