Πριν από τέσσερα χρόνια ο Ala Alsallal ξεκίνησε το Jamalon, ένα online βιβλιοπωλείο της Μέσης Ανατολής. Από τότε μέχρι σήμερα παρατήρησε το εξής: «Οποιοδήποτε βιβλίο που πωλείται στη Μέση Ανατολή γίνεται δημοφιλές όταν μια κυβέρνηση το απαγορεύει – γίνεται αμέσως μπεστ σέλερ».
Για παράδειγμα, το "Hadith al-Junud", ένα μυθιστόρημα του Ayman al-Otoum για τις διαμαρτυρίες του 1986 στο Πανεπιστήμιο Yarmouk, το οποίο εκδόθηκε φέτος, έγινε μπεστ σέλερ στο Jamalon όταν απαγορεύτηκε στην Ιορδανία. Η λογοκρισία είναι τόσο αναποτελεσματική, λέει ο Alsallal, που «οι συγγραφείς προσπαθούν να γράψουν βιβλία που δεν θα αρέσουν σε κυβερνήσεις ώστε να βγάλουν περισσότερα λεφτά.»
Έτσι, το Jamalon, το οποίο πουλάει 10 εκατομμύρια τα τίτλους σε περισσότερες από 20 χώρες, σκοπεύει να εγκαινιάσει μια νέα ενότητα αφιερωμένη στα απαγορευμένα βιβλία. Ο 28χρονος Alsallal είπε στο Quartz ότι η έμπνευση του ήρθε μετά από μια επίσκεψη στο βιβλιοπωλείο the Strand της Νέας Υόρκης, όπου σε ένα τραπέζι είδε βιβλία που κάποτε ήταν απαγορευμένα, όπως το «Γυμνό Γεύμα» του Μπάροουζ και το «Λολίτα» του Ναμπόκοφ.
Ο Alsallal ισχυρίζεται ότι δεν έχει αφαιρέσει ποτέ ένα βιβλίο από τον κατάλογό του. Οι κυβερνήσεις μπορούν να κλείσουν εκδοτικούς οίκους ή να κάνουν κατασχέσεις βιβλίων στα σύνορα, αλλά η εταιρεία του βρίσκει πάντα άλλους τρόπους για να τα προμηθευτεί.
σχόλια