Η κυβέρνηση της Αυστραλίας ανακοίνωσε τη μείωση του αριθμού των μεταναστών που θα γίνονται δεκτοί στη χώρα κάθε χρόνο.
Ο Αυστραλός πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον ανακοίνωσε ότι η χώρα θα μειώσει τον αριθμό των μεταναστών που δέχεται ετησίως και θα προωθεί τους νεοαφιχθέντες μετανάστες στις πόλεις της περιφέρειας.
Η κυβέρνηση της Αυστραλίας θα μειώσει τον αριθμό των μεταναστών που δέχεται ετησίως από 190.000 σε 160.000 τα επόμενα χρόνια, δήλωσε σήμερα ο Μόρισον.
Επίσης ο Αυστραλός πρωθυπουργός παρουσίασε τις νέες κατηγορίες βίζας που θα αναγκάσουν 23.000 εξειδικευμένους μετανάστες να ζήσουν και να εργαστούν για τουλάχιστον τρία χρόνια σε πόλεις της περιφέρειας προτού αποκτήσουν το δικαίωμα να κάνουν αίτηση για να λάβουν άδεια παραμονής.
Οι μετανάστες αυτοί δεν θα επιτρέπεται να ζουν στη Μελβούρνη, το Περθ, το Σίδνεϊ και την περιοχής της Γκολντ Κόουστ, εξήγησε ο υπουργός Μετανάστευσης Ντέιβιντ Κόουλμαν.
Παράλληλα η αυστραλιανή κυβέρνηση θα προσφέρει κίνητρα στους ξένους φοιτητές να σπουδάζουν μακριά από τις μεγάλες πόλεις.
Σύμφωνα με την Καμπέρα, η πολιτική αυτή θα μειώσει την πίεση που δέχονται οι υποδομές των μεγάλων πόλεων, οι οποίες τα τελευταία χρόνια προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τη μεγάλη αύξηση του πληθυσμού τους, κυρίως εξαιτίας της άφιξης μεταναστών.
Δημοσκόπηση της ReachTell τον Σεπτέμβριο έδειξε ότι το 63% των κατοίκων του Σίδνεϊ στηρίζουν την εφαρμογή περιορισμών στον αριθμό των μεταναστών που ζουν στην αυστραλιανή μεγαλούπολη.
«Η μετανάστευση και όσοι ήρθαν στην Αυστραλία για να προσφέρουν και όχι για να πάρουν αποτελούν ευλογία για τη χώρα», υπογράμμισε ο Μόρισον μιλώντας σε δημοσιογράφους. «Θέλουμε να συνεχίσουμε να το ενθαρρύνουμε αυτό», πρόσθεσε.
Η απόφαση να μειωθεί ο αριθμός των μεταναστών που δέχεται η Αυστραλία λαμβάνεται λίγες ημέρες μετά το μακελειό σε δύο τεμένη του Κράισττσερτς της Νέας Ζηλανδίας, θύματα του οποίου ήταν κυρίως πρόσφυγες και μετανάστες.
Ο Μόρισον δέχθηκε επικρίσεις για τον χρόνο που επέλεξε να κάνει αυτή την ανακοίνωση, η οποία ωστόσο γίνεται λίγο καιρό πριν από τις ομοσπονδιακές εκλογές του Μαΐου, με τους ψηφοφόρους να εκφράζουν την αγανάκτησή τους για τον συνωστισμό στις μεγάλες πόλεις.
Εξάλλου το ζήτημα της μετανάστευσης και των προσφύγων είναι ιδιαίτερα ακανθώδες για τη συντηρητική κυβέρνηση, η οποία έχει δεχθεί σφοδρές επικρίσεις, τόσο από το εσωτερικό όσο και από το εξωτερικό, για τον τρόπο που αντιμετωπίζει τους αιτούντες άσυλο.
Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, το κόμμα του Μόρισον βρίσκεται πίσω από το εργατικό.
Ο πληθυσμός της Αυστραλίας είναι περίπου 25 εκατομμύρια, ενώ τα τελευταία χρόνια η πίεση έχει αυξηθεί στις πολυπληθείς πόλεις των ανατολικών ακτών. Περισσότερα από τα δύο τρίτα του πληθυσμού ζουν στο Σίνδεϊ και τη Μελβούρνη. Τρία εκατομμύρια ζουν στο Μπρέσμπεϊν και την περιοχή Γκολντ Κόουστ, ενώ οι κάτοικοι του Περθ φτάνουν τα δύο εκατομμύρια.
Ο πληθυσμός του Σίδνεϊ και της Μελβούρνης αυξάνεται κατά περίπου 100.000 ανθρώπους ετησίως. Οι περισσότερες νέες αφίξεις αφορούν μετανάστες, ενώ αντίθετα ο πληθυσμός στις περιφερειακές πόλεις μειώνεται σταθερά.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
σχόλια