Ενώ οι Βρετανοί βουλευτές επωφελούνται από τις κοινοβουλευτικές αργίες για να βάλουν σε τάξη τις καθυστερούμενες υποθέσεις και υποθέσεις των γραφείων τους, η Philippa Whitford, προτιμά να διανύει 3.000 χλμ προκειμένου να χειρουργήσει Παλαιστίνιες γυναίκες που πάσχουν από καρκίνο στα Κατεχόμενα.
Γιατρός, με ειδικότητα στον καρκίνο του στήθους, επάγγελμα που ασκούσε συστηματικά προτού εκλεγεί το 2015 στο Κοινοβούλιο ως υποψήφια μίας περιφέρειας στη Νοτιοδυτική Σκωτία, ηWhitford πραγματοποίησε την προηγούμενη εβδομάδα ορισμένες βαριές επεμβάσεις στα Κατεχόμενα.
Μία από τις γυναίκες που χειρούργησε, ήδη βρισκόταν σε προχωρημένο στάδιο καρκίνου, όπως αφηγείται η 57χρονη χειρουργός-βουλευτίνα του αριστερού Εθνικού Κόμματος της Σκωτίας (SNP). «Η επέμβαση ήταν δύσκολη, γνωρίζαμε ποια ήταν η κατάσταση», εξηγεί η ίδια προσθέτοντας πως οι πρώτες εξετάσεις δείχνουν πως η επέμβαση ήταν επιτυχής.
Στη συνεχεία, η Philippa μετέβη στη Γάζα για να παράσχει συμβουλευτικό έργο σε άλλο νοσοκομείο των Παλαιστινιακών Εδαφών. Η ίδια δηλώνει πως αισθάνεται υποχρεωμένη να παράσχει αμέριστα τις υπηρεσίες της απέναντι στις ελλείψεις που παρατηρούνται στην αντιμετώπιση του καρκίνου στα Παλαιστινιακά Εδάφη, που στερούνται υλικού, οργάνωσης και υποφέρουν από τον ισραηλινό αποκλεισμό.
Το ιατρικό λειτούργημα, όπως κι ο υπόλοιπος αποκλεισμένος πληθυσμός, ασφυκτιά και υποφέρει στη Γάζα, περικυκλωμένος ερμητικά σ' έναν στενό τόπο από το 2006. Σύμφωνα με έρευνα της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ, το 2011 στη Γάζα ο καρκίνος του στήθους σκότωσε πολλαπλάσιες γυναίκες απ' οποιαδήποτε άλλη μορφή της ασθένειας.
Όπως τονίζει η Whitford, τα ποσοστά επανεμφάνισης του καρκίνου είναι διπλάσια απ' ότι στη Βρετανία: οι συνάδελφοί της στη Γάζα έχουν την τάση να προχωρούν σε πλήρη μαστεκτομή, εκεί όπου οι Βρετανοί θα επέλεγαν μερική αφαίρεση. Επίσης, προσθέτει, οι ελλείψεις σε φάρμακα είναι συχνή, ενώ κι οι χημειοθεραπείες είναι περιορισμένες.
Καθώς η πρόσβαση στην αποκλεισμένη από το Ισραήλ Λωρίδα της Γάζας για διπλωματικές αποστολές είναι απαγορευμένη (καμμία βρετανική κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία δεν έχει μπορέσει να αποκτήσει άδεια για να την επισκεφθεί από το 2009), η Ουΐτφορντ παρέκαμψε αυτό το εμπόδιο ζητώντας άδεια από τις ισραηλινές αρχές ως γιατρός.
Για την ίδια, η νέα εμπειρία στη Γάζα είναι μία επιστροφή στις ρίζες, καθώς είχε υπηρετήσει ξανά ως χειρουργός για 18 μήνες στην ίδια περιοχή στις αρχές της δεκαετίας του '90 με τη βρετανική αποστολή Medical Aid for the Palestinians. «Σα να ξαναγυρίζω σπίτι», τονίζει. Η παρουσία της βοήθησε να σπάσει ένα ταμπού στην συντηρητική παλαιστινιακή κοινωνία της εποχής, καθώς «τότε οι γιατροί μου έλεγαν πως δεν υπάρχει καρκίνος του στήθους εδώ. Όταν ο κόσμος έμαθε πως υπάρχει γυναίκα χειρουργός, άρχισαν να με επισκέπτονται και κατάλαβα πως στην ουσία υπήρχαν πολλά περιστατικά καρκίνου του στήθους».
Ως εκπρόσωπος του SNP για θέματα υγείας, η επανέλαβε τις επικρίσεις του κόμματος προς τη βρετανική κυβέρνηση για την ανεκτική πολιτική της απέναντι στην εμμονή του Ισραήλ να εξακολουθεί την εποικιστική πολιτική του στα Κατεχόμενα—που θεωρείται παράνομη από τη διεθνή κοινότητα.
Η ίδια χαρακτήρισε «γάγγραινα» τους εποικισμούς στα Κατεχόμενα, τονίζοντας «κάθε φορά που επιστρέφω, οι εποικισμοί είναι ακόμη μεγαλύτεροί και πιο κοντά στις παλαιστινιακές πόλεις».