Η Citroën αναγκάστηκε να αποσύρει διαφήμιση στην Αίγυπτο με πρωταγωνιστή τον ποπ σταρ Αμρ Ντιάμπ μετά από τις επικρίσεις στα social media πως κανονικοποιεί την παρενόχληση.
Η γαλλική αυτοκινητοβιομηχανία διεμήνυσε πως δεν είναι ανεκτή κανενός είδους παρενόχληση, ζητώντας συγγνώμη σε όσους εθίγησαν.
Στη διαφήμιση ο Ντιάμπ χρησιμοποιεί την κάμερα του αυτοκινήτου του για να φωτογραφίσει, προφανώς χωρίς τη συγκατάθεσή της, μια γυναίκα που περνά το δρόμο. Στη συνέχεια φαίνονται μαζί μέσα στο αυτοκίνητο.
«Ποιος πίστεψε πως θα ήταν καλή ιδέα να κάνεις μια διαφήμιση που να επιτρέπει τη σεξουαλική παρενόχληση σε μια χώρα όπου το 98% των γυναικών έχουν καταγγείλει παρενόχληση κάποια στιγμή στη ζωή τους;» έγραψε στο Twitter η Αιγυπτιο-αμερικανίδα δημοσιογράφος Ρεέμ Αμπντελατίφ, περιγράφοντας το σποτάκι ως «τρομακτικό.
.
— Amr Diab (@amrdiab) December 3, 2021
لو بتدور على الراحة، يبقى بتدور على ستروين C4 الجديدة!
اتفرج على ستروين C4 الجديدة مع الهضبه واكتشف المعنى الحقيقي للراحة.#CitroënEgypt#NewCitroënC4#AmrDiab#CitroënXAmrDiab pic.twitter.com/mcWZCMigsN
Σχόλιο στο αιγυπτιακό Instagram της μάρκας αυτοκινήτων προειδοποιεί την εταιρεία πως ενδέχεται να δημιουργηθεί η λανθασμένη εντύπωση σε κάποιους άνδρες που παρακολούθησαν τη διαφήμιση πως είναι νόμιμο να φωτογραφίζεις κάποιαν εν αγνοία ή και χωρίς τη συναίνεσή της, κάτι που στην πραγματικότητα επισύρει ποινή φυλάκισης.
Με ανακοίνωσή της, η Citroën γνωστοποίησε πως απέσυρε το διαφημιστικό σποτ με την επίμαχη σκηνή.
«Η Citroën ενδιαφέρεται για κάθε κοινότητα σε κάθε χώρα λειτουργίας της και δεν ανεχόμαστε καμία μορφή παρενόχλησης. Λυπούμαστε ειλικρινώς και κατανοούμε την αρνητική ερμηνεία αυτού του μέρους τού σποτ. Με τον επιχειρηματικό μας εταίρο στην Αίγυπτο, αποφασίσαμε την απόσυρση της διαφήμισης από όλα τα κανάλια της Citroën και ζητούμε συγγνώμη σε όσες κοινότητες εθίγησαν από αυτή» αναφέρει, μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωσή της.
Μετά το «τσουνάμι» καταγγελιών και αποκαλύψεων που προκάλεσε παγκοσμίως το διεθνές κίνημα #MeToo, και το αιγυπτιακό κοινοβούλιο ενέκρινε, τον περασμένο Ιούλιο, αυστηρότερες ποινές για σεξουαλικά αδικήματα, μετατρέποντας μεταξύ άλλων τη σεξουαλική παρενόχληση σε κακούργημα και αυξάνοντας την ποινή σε τουλάχιστον δύο χρόνια φυλάκισης (έναντι έξι μηνών).
Παρόλα αυτά, οι αιγυπτιακές αρχές κατηγορούνται πως συχνά αποτυγχάνουν να διερευνήσουν και να ασκήσουν διώξεις σε κατηγορουμένους για σεξουαλικές επιθέσεις.
Έκθεση των Ηνωμένων Εθνών από το 2013 καταδεικνύει πως το 99,3% κοριτσιών και γυναικών στην Αίγυπτο έχουν βιώσει κάποια μορφή σεξουαλικής παρενόχλησης στη διάρκεια της ζωής τους και πως το 82,6% δεν νιώθει επαρκώς ασφαλές στους δρόμους.
Με πληροφορίες από BBC