Η πανδημία λειτούργησε ως το τέλειο άλλοθι για διεφθαρμένους πολιτικούς σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με έκθεση που δημοσίευσε σήμερα η Διεθνής Διαφάνεια (Transparency International).
«Η Ευρώπη συνεχίζει να χρησιμοποιεί την κρίση ως δικαιολογία για τις στάσιμες προσπάθειες καταπολέμησης της διαφθοράς [...] Τα μέτρα λογοδοσίας και διαφάνειας επίσης παραμελούνται ή ανατρέπονται», αναφέρει η έκθεση.
Όπως αναφέρει το Politico, λόγω των έκτακτων συνθηκών που δημιούργησε η πανδημία, κυβερνήσεις σε όλη την ΕΕ, απλοποίησαν τους κανόνες για τις δημόσιες συμβάσεις, επιτρέποντας, για παράδειγμα, στις διοικήσεις να προβαίνουν σε αναθέσεις χωρίς την ύπαρξη δημόσιων διαγωνισμών. Οι κυβερνήσεις δεν έχουν ακόμη αποκαταστήσει τα μέτρα διαφάνειας που καταργήθηκαν κατά τις πρώτες ημέρες της πανδημίας, αναφέρει η Διεθνής Διαφάνεια.
Το γεγονός αυτό έχει ευνοήσει καταχραστές, με πολιτικούς να εμπλέκονται σε σκάνδαλα διαφθοράς που συνδέονται με συμβάσεις για μάσκες, αναπνευστήρες ή τεστ ανίχνευσης του ιού σε χώρες όπως η Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ισπανία και η Ουγγαρία.
Ανάμεσα στις λιγότερο διεφθαρμένες ευρωπαϊκές χώρες με βάση τον δείκτη που δημοσίευσε η Διεθνής Διαφάνεια είναι η Δανία, η Φινλανδία και η Νορβηγία. Από την άλλη, στις τρεις πιο διεφθαρμένες χώρες συναντάμε τη Βουλγαρία, την Ουγγαρία και τη Ρουμανία.
Παράλληλα, η θέση της Ελλάδας βρίσκεται σχετικά χαμηλά ενώ μάλιστα υποχώρησε φέτος σε σχέση με πέρσι. Συγκεκριμένα, βρέθηκε στη θέση 58 της παγκόσμιας κατάταξης για το 2021, από τη θέση 59 στην οποία βρισκόταν έναν χρόνο πριν.
«H διαφθορά είναι καρκίνος για τη δημοκρατία. Υπονομεύει την εμπιστοσύνη των ανθρώπων, δημιουργεί την αντίληψη ότι κάποιοι είναι πιο ίσοι από άλλους […] Η έκθεση της Διεθνούς Διαφάνειας φανερώνει ότι σε πολλά κράτη μέλη υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης», σχολιάζει από την πλευρά της η αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για θέματα αξιών και διαφάνειας, Βέρα Γιούροβα.