Η δίκη της χειραψίας - Τι συνέβη όταν αυτή η Μουσουλμάνα αρνήθηκε να σφίξει το χέρι ενός άντρα

Η δίκη της χειραψίας - Τι συνέβη όταν αυτή η Μουσουλμάνα αρνήθηκε να σφίξει το χέρι ενός άντρα Facebook Twitter
2

Μια Μουσουλμάνα στη Σουηδία κέρδισε αποζημίωση σε μια υπόθεση που ξεκίνησε όταν η συνέντευξή της για μια θέση εργασίας έλαβε τέλος επειδή εκείνη αρνήθηκε την χειραψία.

Η Farah Alhajeh, 24 ετών, υπέβαλε αίτηση για εργασία ως διερμηνέας και αρνήθηκε να σφίξει το χέρι ενός άντρα που της πήρε τη συνέντευξη για θρησκευτικούς λόγους.

Ωστόσο τοποθέτησε το χέρι της πάνω από την καρδιά της για χαιρετισμό.

Το σουηδικό εργατικό δικαστήριο έκρινε ότι η εταιρεία είχε κάνει διακρίσεις εναντίον της και την διέταξε να καταβάλει αποζημίωση ύψους 4.350 δολαρίων.

Μερικοί μουσουλμάνοι αποφεύγουν τη φυσική επαφή με μέλη του αντίθετου φύλου, εκτός αν εκείνοι είναι στην άμεση οικογένειά τους.

Ωστόσο, οι χειραψίες είναι παραδοσιακές, σχεδόν επιτακτικές σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες. Ωστόσο η νομοθεσία κατά των διακρίσεων μπορεί να απαγορεύει σε εταιρείες και δημόσιους φορείς να αντιμετωπίζουν διαφορετικά τα άτομα λόγω του φύλου τους.

Το γραφείο του διαμεσολαβητή για τις διακρίσεις στη Σουηδία, που εκπροσώπησε την Alhajeh δήλωσε ότι η απόφαση έλαβε υπόψη τα συμφέροντα του εργοδότη, το δικαίωμα ακεραιότητας του ατόμου και τη σπουδαιότητα του κράτους να διατηρήσει την προστασία της θρησκευτικής ελευθερίας.

Η εταιρία διερμηνείας της Alhajeh της Ουψάλα είχε υποστηρίξει ότι το προσωπικό της ήταν υποχρεωμένο να αντιμετωπίζει εξίσου άνδρες και γυναίκες και δεν μπορούσε να επιτρέψει σε ένα μέλος του προσωπικού να αρνηθεί μια χειραψία με βάση το φύλο.

Ωστόσο, ο διαμεσολαβητής για τις διακρίσεις δήλωσε ότι η νεαρή γυναίκα προσπάθησε να αποφύγει την αναστάτωση, τοποθετώντας το χέρι της πάνω στην καρδιά της όταν χαιρετούσε άνδρες, αλλά και γυναίκες.

Η άρνησή της να δώσει το χέρι της για θρησκευτικούς λόγους προστατεύεται από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, όπως είπε το δικαστήριο και η πολιτική της εταιρείας να απαιτήσει ένα συγκεκριμένο χαιρετισμό ήταν επιζήμια για τους μουσουλμάνους.

Το δικαστήριο επίσης διαφώνησε με τον ισχυρισμό της επιχείρησης ότι η προσέγγιση της Alhajeh ως προς τους χαιρετισμούς θα προκαλούσε πρόβλημα στην αποτελεσματική επικοινωνία της στης δουλειά της ως διερμηνέας.

Μετά την απόφαση, η Alhajeh δήλωσε στο BBC, πως πίστευε ότι είναι σημαντικό να μην κάνει κάποιος πίσω όταν αισθάνεται πως έχει δίκιο, ακόμη και αν ανήκει σε μειονότητα.

«Πιστεύω στο Θεό, κάτι πολύ σπάνιο στη Σουηδία ... και θα πρέπει να είμαι σε θέση να το κάνω και να γίνω αποδεκτή όσο δεν βλάπτω κάποιον», είπε.

«Στη χώρα μου (σ.σ. τη Σουηδία) δεν μπορείς να αντιμετωπίζεις με διαφορετικό τρόπο τις γυναίκες και τους άνδρες. Αυτό το σέβομαι, γι' αυτό δεν έχω καμία φυσική επαφή με άντρες ή με γυναίκες. Μπορώ να ζήσω σύμφωνα με τους κανόνες της θρησκείας μου και ταυτόχρονα να ακολουθώ τους κανόνες της χώρας στην οποία ζω», πρόσθεσε.

Διεθνή
2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αλβανία: Ζήτησαν από τους παρόχους του διαδικτύου να αποκλείσουν την πρόσβαση στο TikTok

Διεθνή / Αλβανία: Ζήτησαν από τους παρόχους του διαδικτύου να αποκλείσουν την πρόσβαση στο TikTok

Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα είχε ανακοινώσει τον Δεκέμβριο ότι πρόκειται να απαγορεύσει το TikTok, μία ημέρα μετά τον θάνατο ενός 14χρονου μαθητή στη διάρκεια καυγά κοντά σε σχολείο στα Τίρανα
LIFO NEWSROOM
Η στιγμή που Τραμπ και Μασκ είναι μαζί σε Tesla

Διεθνή / Η στιγμή που Τραμπ και Μασκ είναι μαζί σε Tesla: «Όσοι τα βανδαλίζουν θα περάσουν από την κόλαση»

«Είναι όμορφο, ελπίζω να βοηθήσω στις πωλήσεις» είπε ο Τραμπ, μπαίνοντας στο μπροστινό κάθισμα ενός κόκκινου Model S - Αντίδρασεις με την κίνηση του Αμερικανού προέδρου
LIFO NEWSROOM
Λαβρόφ για Ουκρανία: Η Μόσχα δεν θα πάρει αποφάσεις που θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές

Διεθνή / Λαβρόφ για Ουκρανία: Η Μόσχα δεν θα πάρει αποφάσεις που θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές

Ο Λαβρόφ επανέλαβε τη στάση της Μόσχας ότι σε καμία περίπτωση δεν θα δεχτεί την παρουσία ΝΑΤΟϊκών στρατευμάτων στην Ουκρανία, αν υπάρξει μόνιμη ειρηνευτική συμφωνία
LIFO NEWSROOM
ΗΠΑ: Η σύλληψη Παλαιστίνιου ακτιβιστή εγείρει ερωτήματα για την προστασία φοιτητών και κατόχων πράσινης κάρτας

Διεθνή / ΗΠΑ: Η σύλληψη Παλαιστίνιου ακτιβιστή εγείρει ερωτήματα για την προστασία φοιτητών και κατόχων πράσινης κάρτας

Σύμφωνα με νομικούς εμπειρογνώμονες, η κυβέρνηση φαίνεται να επιχειρεί την απέλαση του Χαλίλ με το σκεπτικό ότι συμμετείχε σε τρομοκρατική δραστηριότητα ή συνιστά απειλή
LIFO NEWSROOM

σχόλια

2 σχόλια
Επρεπε να εξηγήσει γιατί απαγορευεται η χειραψία ,τι λέει αυτός ο θρησκευτικός κανόνας ,να φανεί αν ο κανόνας σέβεται και τους άλλους τελικά?Ή μόνο αυτήν,Είναι οι άλλοι "ακάθαρτοι,μιασματικοί ,ασεβής?Πως ακριβώς τους περιγράφει ο κανόνας ώστε να της απαγορευει την χειραψία?
Τέτοια κάνουν στην Σουηδία και σκάβουν τον λάκο τους: η κυρία διενέργησε με βάσει τα θρησκευτικά τις πιστεύω κάτι που ενδεχομένως να συνεχίσει να κάνει και στο μέλλον αγνοώντας τους κανόνες κοσμικότητας.