Η δίκη της χειραψίας - Τι συνέβη όταν αυτή η Μουσουλμάνα αρνήθηκε να σφίξει το χέρι ενός άντρα

Η δίκη της χειραψίας - Τι συνέβη όταν αυτή η Μουσουλμάνα αρνήθηκε να σφίξει το χέρι ενός άντρα Facebook Twitter
2

Μια Μουσουλμάνα στη Σουηδία κέρδισε αποζημίωση σε μια υπόθεση που ξεκίνησε όταν η συνέντευξή της για μια θέση εργασίας έλαβε τέλος επειδή εκείνη αρνήθηκε την χειραψία.

Η Farah Alhajeh, 24 ετών, υπέβαλε αίτηση για εργασία ως διερμηνέας και αρνήθηκε να σφίξει το χέρι ενός άντρα που της πήρε τη συνέντευξη για θρησκευτικούς λόγους.

Ωστόσο τοποθέτησε το χέρι της πάνω από την καρδιά της για χαιρετισμό.

Το σουηδικό εργατικό δικαστήριο έκρινε ότι η εταιρεία είχε κάνει διακρίσεις εναντίον της και την διέταξε να καταβάλει αποζημίωση ύψους 4.350 δολαρίων.

Μερικοί μουσουλμάνοι αποφεύγουν τη φυσική επαφή με μέλη του αντίθετου φύλου, εκτός αν εκείνοι είναι στην άμεση οικογένειά τους.

Ωστόσο, οι χειραψίες είναι παραδοσιακές, σχεδόν επιτακτικές σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες. Ωστόσο η νομοθεσία κατά των διακρίσεων μπορεί να απαγορεύει σε εταιρείες και δημόσιους φορείς να αντιμετωπίζουν διαφορετικά τα άτομα λόγω του φύλου τους.

Το γραφείο του διαμεσολαβητή για τις διακρίσεις στη Σουηδία, που εκπροσώπησε την Alhajeh δήλωσε ότι η απόφαση έλαβε υπόψη τα συμφέροντα του εργοδότη, το δικαίωμα ακεραιότητας του ατόμου και τη σπουδαιότητα του κράτους να διατηρήσει την προστασία της θρησκευτικής ελευθερίας.

Η εταιρία διερμηνείας της Alhajeh της Ουψάλα είχε υποστηρίξει ότι το προσωπικό της ήταν υποχρεωμένο να αντιμετωπίζει εξίσου άνδρες και γυναίκες και δεν μπορούσε να επιτρέψει σε ένα μέλος του προσωπικού να αρνηθεί μια χειραψία με βάση το φύλο.

Ωστόσο, ο διαμεσολαβητής για τις διακρίσεις δήλωσε ότι η νεαρή γυναίκα προσπάθησε να αποφύγει την αναστάτωση, τοποθετώντας το χέρι της πάνω στην καρδιά της όταν χαιρετούσε άνδρες, αλλά και γυναίκες.

Η άρνησή της να δώσει το χέρι της για θρησκευτικούς λόγους προστατεύεται από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, όπως είπε το δικαστήριο και η πολιτική της εταιρείας να απαιτήσει ένα συγκεκριμένο χαιρετισμό ήταν επιζήμια για τους μουσουλμάνους.

Το δικαστήριο επίσης διαφώνησε με τον ισχυρισμό της επιχείρησης ότι η προσέγγιση της Alhajeh ως προς τους χαιρετισμούς θα προκαλούσε πρόβλημα στην αποτελεσματική επικοινωνία της στης δουλειά της ως διερμηνέας.

Μετά την απόφαση, η Alhajeh δήλωσε στο BBC, πως πίστευε ότι είναι σημαντικό να μην κάνει κάποιος πίσω όταν αισθάνεται πως έχει δίκιο, ακόμη και αν ανήκει σε μειονότητα.

«Πιστεύω στο Θεό, κάτι πολύ σπάνιο στη Σουηδία ... και θα πρέπει να είμαι σε θέση να το κάνω και να γίνω αποδεκτή όσο δεν βλάπτω κάποιον», είπε.

«Στη χώρα μου (σ.σ. τη Σουηδία) δεν μπορείς να αντιμετωπίζεις με διαφορετικό τρόπο τις γυναίκες και τους άνδρες. Αυτό το σέβομαι, γι' αυτό δεν έχω καμία φυσική επαφή με άντρες ή με γυναίκες. Μπορώ να ζήσω σύμφωνα με τους κανόνες της θρησκείας μου και ταυτόχρονα να ακολουθώ τους κανόνες της χώρας στην οποία ζω», πρόσθεσε.

Διεθνή
2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κέιτ Μίντλετον: Προσκαλεί τα παιδιά που επέζησαν από την αιματηρή επίθεση στο Σάουθπορτ στη χριστουγεννιάτικη συναυλία της

Διεθνή / Κέιτ Μίντλετον: Προσκαλεί τα παιδιά που επέζησαν από την αιματηρή επίθεση στο Σάουθπορτ στη χριστουγεννιάτικη συναυλία της

Η πριγκίπισσα της Ουαλίας θα είναι οικοδέσποινα της χριστουγεννιάτικης συναυλίας «Together at Christmas» για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Εκλογές Ρουμανία: Μεγάλη έκπληξη με επικράτηση του φιλορώσου Γγκεοργκέσκου στον πρώτο γύρο

Διεθνή / Ρουμανία: Μεγάλη έκπληξη η επικράτηση του ακροδεξιού, φιλορώσου Γκεοργκέσκου

Ο Καλίν Γκεοργκέσκου δεν έχει δικό του κόμμα και έκανε καμπάνια μέσω του TikTok, ζητώντας επιτακτικά να σταματήσει η στρατιωτική και οικονομική βοήθεια της Ρουμανίας προς την Ουκρανία.
LIFO NEWSROOM
Άδεια τα κέντρα κράτησης μεταναστών της Μελόνι στην Αλβανία - Επιστρέφει στην Ιταλία το προσωπικό τους

Διεθνή / Άδεια τα κέντρα κράτησης μεταναστών της Μελόνι στην Αλβανία - Επιστρέφει στην Ιταλία το προσωπικό τους

Περίπου ένα μήνα μετά το πολυδιαφημισμένο άνοιγμα των κέντρων κράτησης, αξίας πολλών εκατομμυρίων ευρώ, «επαναπατρίζονται» στην Ιταλία δεκάδες αστυνομικοί και κοινωνικοί λειτουργοί
LIFO NEWSROOM

σχόλια

2 σχόλια
Επρεπε να εξηγήσει γιατί απαγορευεται η χειραψία ,τι λέει αυτός ο θρησκευτικός κανόνας ,να φανεί αν ο κανόνας σέβεται και τους άλλους τελικά?Ή μόνο αυτήν,Είναι οι άλλοι "ακάθαρτοι,μιασματικοί ,ασεβής?Πως ακριβώς τους περιγράφει ο κανόνας ώστε να της απαγορευει την χειραψία?
Τέτοια κάνουν στην Σουηδία και σκάβουν τον λάκο τους: η κυρία διενέργησε με βάσει τα θρησκευτικά τις πιστεύω κάτι που ενδεχομένως να συνεχίσει να κάνει και στο μέλλον αγνοώντας τους κανόνες κοσμικότητας.