Μια Μουσουλμάνα στη Σουηδία κέρδισε αποζημίωση σε μια υπόθεση που ξεκίνησε όταν η συνέντευξή της για μια θέση εργασίας έλαβε τέλος επειδή εκείνη αρνήθηκε την χειραψία.
Η Farah Alhajeh, 24 ετών, υπέβαλε αίτηση για εργασία ως διερμηνέας και αρνήθηκε να σφίξει το χέρι ενός άντρα που της πήρε τη συνέντευξη για θρησκευτικούς λόγους.
Ωστόσο τοποθέτησε το χέρι της πάνω από την καρδιά της για χαιρετισμό.
Το σουηδικό εργατικό δικαστήριο έκρινε ότι η εταιρεία είχε κάνει διακρίσεις εναντίον της και την διέταξε να καταβάλει αποζημίωση ύψους 4.350 δολαρίων.
Μερικοί μουσουλμάνοι αποφεύγουν τη φυσική επαφή με μέλη του αντίθετου φύλου, εκτός αν εκείνοι είναι στην άμεση οικογένειά τους.
Ωστόσο, οι χειραψίες είναι παραδοσιακές, σχεδόν επιτακτικές σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες. Ωστόσο η νομοθεσία κατά των διακρίσεων μπορεί να απαγορεύει σε εταιρείες και δημόσιους φορείς να αντιμετωπίζουν διαφορετικά τα άτομα λόγω του φύλου τους.
Το γραφείο του διαμεσολαβητή για τις διακρίσεις στη Σουηδία, που εκπροσώπησε την Alhajeh δήλωσε ότι η απόφαση έλαβε υπόψη τα συμφέροντα του εργοδότη, το δικαίωμα ακεραιότητας του ατόμου και τη σπουδαιότητα του κράτους να διατηρήσει την προστασία της θρησκευτικής ελευθερίας.
Η εταιρία διερμηνείας της Alhajeh της Ουψάλα είχε υποστηρίξει ότι το προσωπικό της ήταν υποχρεωμένο να αντιμετωπίζει εξίσου άνδρες και γυναίκες και δεν μπορούσε να επιτρέψει σε ένα μέλος του προσωπικού να αρνηθεί μια χειραψία με βάση το φύλο.
Ωστόσο, ο διαμεσολαβητής για τις διακρίσεις δήλωσε ότι η νεαρή γυναίκα προσπάθησε να αποφύγει την αναστάτωση, τοποθετώντας το χέρι της πάνω στην καρδιά της όταν χαιρετούσε άνδρες, αλλά και γυναίκες.
Η άρνησή της να δώσει το χέρι της για θρησκευτικούς λόγους προστατεύεται από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, όπως είπε το δικαστήριο και η πολιτική της εταιρείας να απαιτήσει ένα συγκεκριμένο χαιρετισμό ήταν επιζήμια για τους μουσουλμάνους.
Το δικαστήριο επίσης διαφώνησε με τον ισχυρισμό της επιχείρησης ότι η προσέγγιση της Alhajeh ως προς τους χαιρετισμούς θα προκαλούσε πρόβλημα στην αποτελεσματική επικοινωνία της στης δουλειά της ως διερμηνέας.
Μετά την απόφαση, η Alhajeh δήλωσε στο BBC, πως πίστευε ότι είναι σημαντικό να μην κάνει κάποιος πίσω όταν αισθάνεται πως έχει δίκιο, ακόμη και αν ανήκει σε μειονότητα.
«Πιστεύω στο Θεό, κάτι πολύ σπάνιο στη Σουηδία ... και θα πρέπει να είμαι σε θέση να το κάνω και να γίνω αποδεκτή όσο δεν βλάπτω κάποιον», είπε.
«Στη χώρα μου (σ.σ. τη Σουηδία) δεν μπορείς να αντιμετωπίζεις με διαφορετικό τρόπο τις γυναίκες και τους άνδρες. Αυτό το σέβομαι, γι' αυτό δεν έχω καμία φυσική επαφή με άντρες ή με γυναίκες. Μπορώ να ζήσω σύμφωνα με τους κανόνες της θρησκείας μου και ταυτόχρονα να ακολουθώ τους κανόνες της χώρας στην οποία ζω», πρόσθεσε.
σχόλια