26 βασιλικά έργα τέχνης που λεηλατήθηκαν από τους Γάλλους αποικιστές στο Μπενίν, αναμένεται να επιστραφούν εκεί που ανήκουν έως το 2021, δεσμεύτηκε ο Γάλλος υπουργός Πολιτισμού, Φρανκ Ριστέρ.
Κατά τη διάρκεια επίσκεψής του, στις 16 Δεκεμβρίου, στη χώρα της Δυτικής Αφρικής, ο Γάλλος υπουργός συναντήθηκε με την πρόεδρο, Πατρίς Ταλόν και υπέγραψαν σύμφωνο συνεργασίας που περιλαμβάνει κοινές εκθέσεις, μουσειακά δάνεια και τεχνική βοήθεια.
Η συμφωνία υπογράφεται περίπου ένα χρόνο αφότου ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν είχε ανακοινώσει πως τα βασιλικά αυτά τέχνεργα που εκτίθενται στο Μουσείο Μπρανλί, στο Παρίσι, θα επιστρέφονταν στο Μπενίν. Τον Νοέμβριο του 2017 δε, ο Μακρόν είχε διαμηνύσει πως η επιστροφή των αρχαιολογικών ευρημάτων της γαλλικής αποικιοκρατίας στην ήπειρο όπου ανήκαν, θα ήταν «υψίστης προτεραιότητας» για την προεδρία του. Είχε επικαλεστεί δε, την έκθεση - ορόσημο δύο ακαδημαϊκών, των Bénédicte Savoy και Felwine Sarr που πρότειναν την «άνευ όρων» επιστροφή της αφρικανικής αρχαιολογικής κληρονομιάς που λεηλατήθηκε από αποικιστές.
Για την πλήρη επανόρθωση, απαιτείται η ψήφιση, από το γαλλικό κοινοβούλιο, νέας νομοθεσίας που θα επιτρέπει την απόσυρση των αρχαιολογικών αυτών θησαυρών από τις εθνικές συλλογές και θα ανοίγει το δρόμο για τον επαναπατρισμό τους - διαδικασία που ίσως χρειαστεί χρόνια για να ολοκληρωθεί.
Η ιστορική αυτή πρωτοβουλία διαδέχεται την επίσκεψη του Γάλλου πρωθυπουργού, Εντουάρ Φιλίπ στη Σενεγάλη, όπου και επέστρεψε ένα σπαθί που ανήκε στον μουσουλμάνο ηγέτη που αγωνίστηκε κατά της αποικιοκρατίας, Omar Saïdou Tall.
Το ιστορικό αντικείμενο, όπως και 90.000 άλλα τέχνεργα από τη χώρα της υποσαχάριας Αφρικής, είχαν επίσης λεηλατηθεί από τους Γάλλους αποικιοκράτες. Το σπαθί εξακολουθεί να ανήκει στο Πολεμικό Μουσείο του Παρισιού και εκτίθεται στο Ντακάρ ως δάνειο πενταετούς διάρκειας.
σχόλια