Η Γερμανία θα εκπληρώσει τον στόχο που προβλέπει η συμμαχία του ΝΑΤΟ να δαπανήσει το 2% του ΑΕΠ της στην άμυνα, για πρώτη φορά από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας την Τετάρτη, καθώς οι δαπάνες αυξήθηκαν μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία το 2022. Η ανακοίνωση έρχεται στον απόηχο των εξωφρενικών δηλώσεων του Ντόναλντ Τραμπ.
Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ εξόργισε το Σαββατοκύριακο τους συμμάχους της βορειοατλαντικής συμμαχίας λέγοντας ότι θα αρνηθεί να προστατεύσει τα μέλη του ΝΑΤΟ, τα οποία δεν ξοδεύουν αρκετά κονδύλια για την άμυνα. Μιλώντας σε συγκέντρωση στη Νότια Καρολίνα, ο Ντόναλντ Τραμπ αναφέρθηκε σε συνάντηση με ηγέτες του ΝΑΤΟ. Διηγήθηκε ότι πρόεδρος «μεγάλης χώρας», την οποία δεν κατονόμασε, τον ρώτησε «αν δεν πληρώσουμε και μας επιτεθεί η Ρωσία, θα μας προστατεύσετε;». «Είπα, “δεν πληρώσατε; Είστε αμελείς;”. Απάντησε: “ναι, ας πούμε ότι συνέβη αυτό”. Όχι, δεν θα σας προστατεύσω. Στην πραγματικότητα, θα τους παρότρυνα να κάνουν ό,τι διάολο θέλουν. Πρέπει να πληρώσετε».
Αντιδρώντας σε αυτά τα σχόλια σε συνέντευξή του στο WELT TV το βράδυ της Τρίτης, ο Γερμανός υπουργός Άμυνας Μπόρις Πιστόριους είπε ότι ο Τραμπ διακινδυνεύει να βλάψει τις διατλαντικές σχέσεις και να τραβήξει το χαλί κάτω από τα πόδια των ΗΠΑ. Ο Πιστόριους απέρριψε τις προτάσεις της αντιπολίτευσης ότι η Γερμανία θα πρέπει να αυξήσει το ειδικό στρατιωτικό ταμείο άμυνας στα 300 δισεκατομμύρια ευρώ από 100 δισεκατομμύρια, λέγοντας ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να αυξήσει τις τακτικές δημοσιονομικές δαπάνες της. Αυτό θα βοηθούσε την κυβέρνηση στις προμήθειες σε μεγαλύτερους χρονικούς ορίζοντες, είπε. «Μπορείς να το κάνεις αυτό μόνο με σοβαρό, μακροπρόθεσμο τρόπο με αυξημένο ατομικό σχέδιο», είπε. Ο Πιστόριους αντέκρουσε επίσης την ιδέα, η οποία κέρδισε την προσοχή μετά τις δηλώσεις Τραμπ, για τη δημιουργία μιας ξεχωριστής ευρωπαϊκής ομπρέλας πυρηνικής άμυνας. «Μπορώ μόνο να προειδοποιήσω να μην ξεκινήσει μια τέτοια συζήτηση με τέτοια απροσεξία μόνο και μόνο επειδή ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος δεν είναι καν υποψήφιος για την προεδρία, κάνει τέτοιες δηλώσεις», είπε.
Η γερμανική κυβέρνηση θα διαθέσει φέτος περί τα 71,8 δισεκατομμύρια ευρώ για αμυντικές δαπάνες μέσω τακτικών και ειδικών δαπανών του προϋπολογισμού. Ωστόσο, το άθροισμα των συνολικών αμυντικών δαπανών του είναι ταξινομημένο. Πρόκειται για κονδύλι-ρεκόρ για την Γερμανία, η οποία, με βάση τα στοιχεία του ΝΑΤΟ, ξόδεψε για τελευταία φορά το 2% του ΑΕΠ της για αμυντικές δαπάνες το 1992. Κατά την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου, το ποσοστό της Δυτικής Γερμανίας ξεπερνούσε το 3%, ενώ το 2023 οι δαπάνες για εξοπλισμούς ανήλθε σε 56,64% δισεκατομμύρια δολάρια και 1,57% του ΑΕΠ. Όπως επισημαίνει το dpa, τα στοιχεία του 2023 αναμένεται επίσης να αναθεωρηθούν προς τα πάνω.
Ο Στόλτενμπεργκ λέει πως 18 χώρες θα αναποκριθούν το 2024 στο στόχο του 2% του ΑΕΠ για τις αμυντικές δαπάνες
Έμμεση απάντηση στα όσα δήλωσε ο Ντόναλντ Τραμπ το Σαββατοκύριακο αποτελεί και η ανακοίνωση του επικεφαλής του ΝΑΤΟ. Δεκαοκτώ από τις 31 χώρες μέλη του ΝΑΤΟ θα επιτύχουν το στόχο του 2% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος τους για αμυντικές δαπάνες κατά το 2024, δήλωσε σήμερα ο Γενικός Γραμματέας Γενς Στόλτενμπεργκ.
«Περιμένω ότι 18 σύμμαχοι θα δαπανήσουν φέτος για την άμυνα το 2% του ΑΕΠ τους», δήλωσε ο Γενς Στόλτενμπεργκ σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες, προσθέτοντας πως οι συνολικές στρατιωτικές δαπάνες πρόκειται να καταγράψουν φέτος ακόμη ένα έτος ρεκόρ καθώς ο πόλεμος της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας εισέρχεται στο τρίτο έτος του. Μια «άνευ προηγουμένου» αύξηση κατά 11% των αμυντικών δαπανών των χωρών του ΝΑΤΟ καταγράφηκε την περασμένη χρονιά, δήλωσε ο Γενς Στόλτενμπεργκ.
Οι ευρωπαϊκές χώρες μέλη του ΝΑΤΟ θα επενδύσουν φέτος συνολικά 380 δισ. δολάρια για την άμυνα, πρόσθεσε ο Γενικός Γραμματέας. Τα μέλη του ΝΑΤΟ έχουν συμφωνήσει από το 2006 να δαπανούν το 2% του ΑΕΠ τους για την άμυνα, όμως λίγα μόνο επιτύγχαναν αυτό το στόχο.
Το Βερολίνο θα επιτύχει το στόχο του 2% φέτος για πρώτη φορά από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου.
Το 2023, ένδεκα σύμμαχοι αναμενόταν να ανταποκριθούν στο στόχο του 2%, σύμφωνα με προηγούμενες εκτιμήσεις του ΝΑΤΟ - η Πολωνία, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ελλάδα, η Εσθονία, η Λιθουανία, η Φινλανδία, η Ρουμανία, η Ουγγαρία, η Λετονία, η Βρετανία και η Σλοβακία.
Με πληροφορίες Reuters, AFP, DPA