Η Ινδία αναγνώρισε ως τρίτο φύλο τους transsexual

Η Ινδία αναγνώρισε ως τρίτο φύλο τους transsexual Facebook Twitter
2

Με μια σημαντική απόφαση για τα ανθρώπινα δικαιώματα, η Ινδία αναγνωρίζει τους ανθρώπους που έχουν τόσο ανδρικά όσο και γυναικεία γεννητικά χαρακτηριστικά (transgender και transsexual) ως μέλη ενός τρίτου φύλου.

Την απόφαση έλαβε το  ανώτατο δικαστήριο της Ινδίας με τον δικαστή να δηλώνει ότι η αναγνώριση των τρανστζέντερ ως ένα τρίτο φύλο, «δεν είναι ένα κοινωνικό ή ιατρικό ζήτημα, αλλά ένα ζήτημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

«Οι τρανστζέντερ είναι πολίτες αυτής της χώρας, και έχουν το δικαίωμα στην εκπαίδευση και σε όλα τα άλλα δικαιώματα», είπε επίσης ο δικαστής Ραντχακρισχνάν.

Πριν την απόφαση της Τρίτης, οι τρανστζέντερ είχαν την υποχρέωση να δηλώνουν τους εαυτούς τους ως άνδρες ή γυναίκες σε όλα τα επίμηα έγγραφα.

2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

2 σχόλια
Η κοινότητα των hijra έχει κάνει lobbying για αναγνώριση ενός τρίτου φύλου, το οποίο απ' ότι αντιλαμβάνομαι θα συνοδεύεται και από κάποια δικαιώματα (τα οποία για να είμαι ειλικρινής δεν έχω μελετήσει). Εδώ στη δυτική μπάντα των FM, όπου ίσως η έννοια trans* διαφοροποιείται κάπως, από αυτήν στην Ν.Α. Ασία, η πρώτιστη, ίσως, διεκδίκηση είναι η αναγνώριση (και υπερίσχυση) στα επίσημα χαρτιά της αντιλαμβανόμενης από το άτομο ταυτότητας φύλου (gender) (άσχετα απ' το αν έχουν υπάρξει ή αν επιθυμούνται sex rearrangement surgeries κ.λπ.), έναντι του φύλου (sex) το οποίο έχει αποδοθεί κατά τη γέννα στο άτομο. ...Αυτοί οι άνθρωποι, λοιπόν, θα έβρισκαν από εντελώς λανθασμένο έως και πολύ -πολύ όμως- προσβλητικό το να θεωρούνται (έστω και άτυπα) "τρίτο" φύλο.Βέβαια υπάρχουν και κάποια (όχι όλα βεβαίως) intersex άτομα που μπορεί να μην επιθυμούν να επιλέξουν το Νο.1 ή 2. της δυαδικότητας άρρεν/θήλυ, καθώς και τα επονομαζόμενα "non gender binary" άτομα, που εμπίπτουν κάπου στο ευρύτερο τρανς φάσμα [δλδ άτομα τα οποία δεν καλύπτονται με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο από τους σαφείς διαχωρισμούς και υπάρχοντες στερεοτυπικούς προσδιορισμούς των φύλων (LIFO χτυπάει και για σένα η καμπάνα, στο έχω ξαναπεί :-) ], όχι ότι και σ΄ αυτές τις περιπτώσεις τα άτομα, απαραίτητα, προσδιορίζονται ως ένα "τρίτο" φύλο (και "κουηρικώς" συνεπικορούμεν@: δεν θα θέλεις να βγεις από το ένα κουτί για να μπεις στο άλλο). Οπότε, ναι, δεν ξέρω ...το εμφανώς θετικό που βλέπω σε μία περίπτωση "τρίτου φύλου" είναι το "σπάσιμο" της νοούμενης δυαδικότητας.Πάντως, όντας άτομο με …επιφυλακτική αισιοδοξία, γενικότερα προβληματίζομαι για βήματα εμπρός και μετά πίσω που φαίνεται να κάνουν κάποιες χώρες π.χ. Ισπανία: με τη μία κυβέρνηση ψηφίζεται ο γάμος των ομοφύλων, με την άλλη (τωρινή) υπάρχει κίνδυνος να μπουν μεγάλες απαγορεύσεις στις εκτρώσεις...