Οι Αρχές της Ινδίας προχώρησαν στην κατεδάφιση πολυώροφων και πολυτελών κτιρίων στο κράτος της Kerala καθώς η ανέγερσή τους παραβίαζε τους περιβαλλοντικούς κανονισμούς.
Αρκετοί από τους κατοίκους των πολυώροφων κτιρίων είδαν τα σπίτια τους και τις επενδύσεις τους να καταρρέουν μέσα σε δευτερόλεπτα. Το Ανώτατο Δικαστήριο διέταξε την κατεδάφιση πέρυσι, όταν μία επιτροπή διαπίστωσε πως τα κτίρια παραβίαζαν τους κανονισμούς για την προστασία των παράκτιων περιοχών. Δύο ακόμα κτίρια αναμένεται να γκρεμιστούν την Κυριακή. Συνολικά 343 διαμερίσματα, στα οποία έμεναν περίπου 2.000 άτομα, κατεδαφίζονται μέσα στο Σαββατοκύριακο σε μία επιχείρηση κατεδάφισης που περιγράφεται ως μία από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις κατεδάφισης κτιρίων κατοικιών στην Ινδία.
Το 90 διαμερισμάτων H2O Holy Faith ήταν το πρώτο κτίριο που κατεδαφίστηκε το Σάββατο. Χρειάστηκαν λίγα δευτερόλεπτα για την κατεδάφισή του κτιρίου των 19 ορόφων η οποία έγινε με ελεγχόμενη έκρηξη. Τα «δίδυμα» κτίρια Alfa Serene αναμένεται να ακολουθήσουν. Ο Shamshudeen Karunagapally ανέφερε ότι η σύζυγός του και τα παιδιά του δεν είδαν την κατεδάφιση καθώς ήταν «πολύ οδυνηρό γι αυτούς να βλέπουν τα όνειρά τους να θρυμματίζονται μπροστά στα μάτια τους». Ο ίδιος ανέφερε στο AFP ότι «υποφέρουμε χωρίς να φταίμε».
Η αρμόδια αρχή, που συστήθηκε για την προστασία των παράκτιων και θαλάσσιων περιοχών της Kerala, υποστήριξε πως για την ανέγερση των κτιρίων δόθηκε άδεια από τοπικούς αξιωματούχους χωρίς να την έγκρισή της. Παράλληλα ανέφερε ότι η τοποθεσία όπου τα κτιριακά συγκροτήματα ανεγέρθηκαν, στο δήμο Maradu, είναι ιδιαίτερα ευάλωτη και δεν επιτρέπεται καμία νέα οικοδομική δραστηριότητα. Μετά το χτίσιμό τους, τραπεζίτες, στελέχη εταιρειών και εύποροι συνταξιούχοι κατοίκησαν εκεί. Ένας τραπεζίτης ανέφερε πως το 2006 ξόδεψε 70.000 δολάρια για την αγορά ενός διαμερίσματος 200 τετραγωνικών μέτρων, ενώ ένας από τους γείτονές του πούλησε πέρυσι το διαμέρισμά του για 176.000 δολάρια.
Τον Μάιο το Ανώτατο Δικαστήριο της Ινδίας διέταξε την κατεδάφιση των κτιρίων, κάνοντας λόγο για παραβίαση των οικοδομικών κανόνων και για τεράστια ζημιά στο περιβάλλον. Παράλληλα ανέφερε ότι οι πλημμύρες στην περιοχή είναι αποτέλεσμα της συνολικής υποβάθμισης του περιβάλλοντος και στην παράνομη κατοίκηση των παράκτιων περιοχών. Μετά τη δικαστική απόφαση πολλοί κάτοικοι αρνήθηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Ωστόσο οι Αρχές διέκοψαν την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος και νερού, και έτσι αναγκάστηκαν να φύγουν. Σύμφωνα με τοπικά Μέσα η κυβέρνηση διατάχθηκε να πληρώσει αποζημίωση ύψους 35.000 δολαρίων στους κατοίκους.
Με πληροφορίες από BBC/India Today
σχόλια