Η Κολομβία αποποινικοποίησε τις αμβλώσεις έως τις πρώτες 24 εβδομάδες της εγκυμοσύνης, αποτελώντας πλέον ακόμα μια χώρα της Λατινικής Αμερικής που «χαλαρώνει» τη νομοθεσία για αυτά τα θέματα.
Πιο συγκεκριμένα, το συνταγματικό δικαστήριο της χώρας αποφάσισε με πέντε εναντίον τεσσάρων ψήφων την αποποινικοποίηση της διαδικασίας το βράδυ της Δευτέρας. Μέχρι τώρα, η άμβλωση στην Κολομβία επιτρεπόταν μόνο όταν υπήρχε κίνδυνος για τη ζωή ή την υγεία της εγκύου μητέρας, την ύπαρξη απειλητικών για τη ζωή δυσπλασιών του εμβρύου και όταν η εγκυμοσύνη ήταν αποτέλεσμα βιασμού, αιμομιξίας ή μη συναινετικής τεχνητής γονιμοποίησης.
«Γιορτάζουμε αυτή την απόφαση ως μια ιστορική νίκη για το γυναικείο κίνημα στην Κολομβία που αγωνίστηκε για δεκαετίες για την αναγνώριση των δικαιωμάτων του», δήλωσε η Έρικα Γκεβάρα-Ρόζας, διευθύντρια Αμερικής στη Διεθνή Αμνηστία. «Οι γυναίκες, τα κορίτσια και οι άνθρωποι που μπορούν να κάνουν παιδιά είναι οι μόνοι που πρέπει να λαμβάνουν αποφάσεις για το σώμα τους».
Με την έκδοση της απόφασης, διαδηλωτές υπέρ της πρόσβασης στην άμβλωση ντυμένοι στα πράσινα πανηγύρισαν μπροστά από το συνταγματικό δικαστήριο της Κολομβίας στο κέντρο της Μπογκοτά, την πρωτεύουσα. Διαδηλωτές κατά των αμβλώσεων συγκεντρώθηκαν επίσης κατά της απόφασης σε άλλο σημείο.
Ομάδες για τα αναπαραγωγικά δικαιώματα υπολογίζουν ότι στην Κολομβία γίνονται 400.000 αμβλώσεις κάθε χρόνο, με μόνο το 10% να γίνονται νόμιμα. Κατά τη διάρκεια του 2020, πραγματοποιήθηκαν τουλάχιστον 26.223 μη ασφαλείς αμβλώσεις σε ολόκληρη τη χώρα.
Η Λατινική Αμερική, αποτελεί μια παραδοσιακά συντηρητική περιοχή με πολλές χώρες να διατηρούν την άμβλωση εντελώς απαγορευμένη. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο Ελ Σαλβαδόρ, δεκάδες γυναίκες έχουν φυλακιστεί για ανθρωποκτονία μετά από αμβλώσεις που γίνονται ακόμα και για λόγους υγείας.
Με πληροφορίες από Guardian