Η Κομισιόν προτείνει νέες κυρώσεις ύψους 11 δισ. ευρώ κατά της Ρωσίας

Η Κομισιόν προτείνει νέες κυρώσεις ύψους 11 δισ. ευρώ κατά της Ρωσίας Facebook Twitter
Η Πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Φωτ: EPA
0

Την πρόταση για ένα νέο, το δέκατο, πακέτο κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας ανακοίνωσε πριν από λίγο η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, μιλώντας στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

«Αποδυναμώνουμε την ικανότητα της Ρωσίας να διατηρήσει την πολεμική της μηχανή», ανέφερε η κ. φον ντερ Λάιεν, προσθέτοντας ότι «με εννέα πακέτα κυρώσεων σε ισχύ, η ρωσική οικονομία πηγαίνει προς τα πίσω. Και για να διατηρήσουμε αυτή την ισχυρή πίεση, προτείνουμε δέκατο πακέτο μέτρων.

Με νέες εμπορικές απαγορεύσεις και ελέγχους εξαγωγών τεχνολογίας στη Ρωσία. Το πακέτο αυτό είναι συνολικής αξίας 11 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Προτείνουμε, μεταξύ άλλων, περιορισμούς εξαγωγών σε ηλεκτρονικά εξαρτήματα που χρησιμοποιούνται σε ρωσικά οπλικά συστήματα - όπως τα drones, οι πύραυλοι, τα ελικόπτερα».

Επίσης, η ίδια επισήμανε ότι «υπάρχουν και εκατοντάδες ιρανικά drones που χρησιμοποιούνται από τη Ρωσία στα πεδία των μαχών στην Ουκρανία».

«Για πρώτη φορά προτείνουμε την επιβολή κυρώσεων σε ιρανικές οντότητες, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που συνδέονται με τους Φρουρούς της Επανάστασης του Ιράν», συμπλήρωσε.

Βέμπερ: Ο Πούτιν θέλει να καταστρέψει τον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής

O Βλαντίμιρ Πούτιν θέλει να καταστρέψει τον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής, τόνισε ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), Μάνφρεντ Βέμπερ, μιλώντας στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, χαρακτηρίζοντας τον Ρώσο πρόεδρο «εγκληματία πολέμου».

«Για εμάς, ως ΕΛΚ, ήταν ξεκάθαρο από την αρχή: στεκόμαστε δίπλα στους Ουκρανούς φίλους μας που αναζητούν, βιώνουν και υπερασπίζονται τον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής. Ο Πούτιν θέλει να τον καταστρέψει. Είναι το αντίθετο. Τον μισεί.

Η δικτατορία του στηρίζει την καταστολή, τη λογοκρισία, τα εγκλήματα πολέμου, τον ολοκληρωτισμό.

Ο Πούτιν είναι εγκληματίας πολέμου και πρέπει να χάσει αυτόν τον πόλεμο», σημείωσε ο κ. Βέμπερ.

Παράλληλα, τόνισε ότι αυτός ο πόλεμος ταρακούνησε την Ευρώπη στον πυρήνα της, ωστόσο εκείνη έδειξε ότι είναι πιο ισχυρή και πιο ενωμένη από ποτέ.

Επίσης, αναφέρθηκε στον Ουκρανό Πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος την περασμένη εβδομάδα ήταν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες.

«Ο Πρόεδρος Ζελένσκι, ο στρατός του και οι πάνω από 40 εκατομμύρια συμπατριώτες του στέκονται ενωμένοι. Μας δείχνουν τι σημαίνει να ακολουθείς τον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής.

Οι Ουκρανοί φίλοι μας μάς δείχνουν καθημερινά τι σημαίνει να είσαι Ευρωπαίος. Μας δείχνουν πως, αν οι άνθρωποι έχουν επιλογή, επιλέγουν τη δημοκρατία από την απολυταρχία, το κράτος δικαίου από την κυριαρχία των λίγων και την ελευθερία από την τυραννία. Και αυτό ονομάζεται ευρωπαϊκός τρόπος ζωής», επισήμανε ο επικεφαλής της ΚΟ του ΕΛΚ.

Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι μίλησε για τον «ευρωπαϊκό τρόπο ζωής» περίπου 20 φορές στην ομιλία του ενώ, όπως είπε ο κ. Βέμπερ, οι σοσιαλιστές και οι Πράσινοι ήταν κατά του χαρτοφυλακίου της Κομισιόν για την προώθηση και την προστασία του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής.

«Ως ΕΛΚ παλέψαμε γι' αυτό και σήμερα είναι πιθανότατα το κίνητρο των Ουκρανών φίλων μας», υπογράμμισε ο Μάνφρεντ Βέμπερ.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συνάντηση Νετανιάχου - Ρούμπιο: «Είμαστε σε πλήρη συντονισμό με τον Τραμπ για τη Γάζα, κύρια πηγή αστάθειας το Ιράν»

Διεθνή / Συνάντηση Νετανιάχου - Ρούμπιο: «Είμαστε σε πλήρη συντονισμό με τον Τραμπ για τη Γάζα, κύρια πηγή αστάθειας το Ιράν»

Η συνάντηση έγινε μία ημέρα μετά την ανταλλαγή τριών ομήρων της Χαμάς που κρατούνταν στη Λωρίδα της Γάζας με 369 Παλαιστίνιους φυλακισμένους
LIFO NEWSROOM
Αυστρία: Ισλαμιστική επίθεση με μαχαίρι που σκότωσε 14χρονο - «Ο δράστης γελούσε μετά»

Διεθνή / Αυστρία: Ισλαμιστική η επίθεση με μαχαίρι - Ο δράστης γελούσε δυνατά αφού σκότωσε τον 14χρονο

Πλήθος αναρτήσεων στο X με τη φωτογραφία στην οποία λέγεται ότι είναι ο 23χρονος δράστης - Εμφανίζεται να γελάει, αφού μαχαίρωσε συνολικά έξι άτομα και σκότωσε το ένα
LIFO NEWSROOM
Ο Jay - Z για τη μήνυση ότι βίασε ανήλικη: Κατατέθηκε επίτηδες στην πρεμιέρα της κόρης μου

Διεθνή / Ο Jay - Z για τη μήνυση ότι βίασε ανήλικη: Κατατέθηκε επίτηδες στην πρεμιέρα της κόρης μου

«Αισθάνθηκα ότι μου έβαζαν το πιστόλι στον κρόταφο», δήλωσε μετά την απόφαση της γυναίκας που τον κατηγόρησε για τον βιασμό της σε εφηβική ηλικία, να αποσύρει τη μήνυση
LIFO NEWSROOM
Ρούτε: «Οι Ευρωπαίοι πρέπει να αποδείξουν τη χρησιμότητά τους» για να έχουν λόγο στις διαπραγματεύσεις ΗΠΑ - Ρωσίας

Διεθνή / Ρούτε: «Οι Ευρωπαίοι πρέπει να αποδείξουν τη χρησιμότητά τους» για να έχουν λόγο στις διαπραγματεύσεις ΗΠΑ - Ρωσίας

Ο Ρούτε διαμήνυσε ότι η Ρωσία δεν θα τολμήσει να επιτεθεί σε χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ, προειδοποιώντας ότι σε μια τέτοια περίπτωση η Συμμαχία θα απαντήσει με ολοκληρωτική επίθεση
LIFO NEWSROOM
Σερβία: Ο Βούτσιτς διαμηνύει «αποτυχία της έγχρωμης επανάστασης» – Κλιμακώνονται οι φοιτητικές διαδηλώσεις

Διεθνή / Σερβία: Ο Βούτσιτς διαμηνύει «αποτυχία της έγχρωμης επανάστασης» – Κλιμακώνονται οι φοιτητικές διαδηλώσεις

Την ίδια ώρα, δεκάδες χιλιάδες φοιτητές και πολίτες συνεχίζουν τον αποκλεισμό του Κραγκούγιεβατς, σε μια διαμαρτυρία που κορυφώνεται μετά από τρεις μήνες κινητοποιήσεων
LIFO NEWSROOM