Έξι μήνες μετά τη νομιμοποίηση της κάνναβης στη χώρα, το κοινό επιστρέφει στα παραδοσιακά παράνομα στέκια, αντιδρώντας στη χαμηλή ποιότητα και τις ακριβές τιμές της νόμιμης αγοράς
«Δεν σε αφήνουν να δεις τι παίρνεις», «Δεν μπορείς να μυρίσεις το προϊόν», «Είναι πολύ ακριβό»... Αυτές είναι μερικές από τις βασικές ενστάσεις των νεαρών καταναλωτών νόμιμης μαριχουάνας στον Καναδά, πριν στραφούν και πάλι στα παραδοσιακά παράνομα στέκια.
Έξι μήνες έχουν περάσει από την ημέρα που ο Καναδάς έγινε η πρώτη χώρα από αυτές που ανήκουν στην ομάδα των G7 ισχυρών του πλανήτη που νομιμοποίησε τη μαριχουάνα, το πείραμα όμως ακόμα δεν έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη του κοινού.
Το πρόβλημα εστιάζεται κυρίως στην αδυναμία των νόμιμων παραγωγών να ανταποκριθούν στη ζήτηση με αποτέλεσμα να μένουν διαρκώς τα μαγαζιά διανομής που έχουν ανοίξει με άδεια ράφια.
Κατά συνέπεια, ο συντριπτικά μεγαλύτερος τζίρος από τις πωλήσεις κάνναβης στη χώρα – πάνω από 5 δισεκατομμύρια ευρώ – εξακολουθεί να γίνεται στην παράνομη αγορά, παρά τις διακηρύξεις του πρωθυπουργού Τζάστιν Τρουντό ότι η νομιμοποίηση θα εξαφάνιζε τη μαύρη αγορά των προϊόντων κάνναβης.
Όμως τα έντονα προβλήματα κάλυψης της τεράστιας ζήτησης που έχουν συναντήσει οι νόμιμοι καλλιεργητές και διανομείς, σε συνδυασμό με τα παράπονα πολλών καταναλωτών ότι το προϊόν τους είναι κατώτερο του ανταγωνισμού, έχει στείλει πολύ κόσμο πίσω στην «παραβατική» δραστηριότητα.
Σημαντική είναι επίσης και η οικονομική παράμετρος, από τη στιγμή που η μέση τιμή ανά γραμμάριο της παράνομης κάνναβης είναι 36% πιο φτηνή από την αντίστοιχη ποσότητα νόμιμης.
Η κυβέρνηση πάντως ελπίζει στην ανάκαμψη της αγοράς νόμιμης φούντας με την έναρξη του δεύτερου σταδίου νομιμοποίησης – την πώληση τροφίμων και ποτών με βάση την κάνναβη – τον επόμενο Οκτώβριο.
Με στοιχεία από τον Guardian
σχόλια